Ja również takiego objawu nie mam. Jedyne co to przy solidnych mrozach skrzynia trochę "wolniej" zmienia biegi zanim się olej trochę nie rozgrzeje.
Też potwierdzam, że u mnie nie ma takich objawów (albo ich jeszcze nie zauważyłem)
O stan oleju się nie martwięCo prawda statycznie ale przez ostatnie lata był kilkukrotnie wymieniany więc starego już nie ma. Wlany oryginał. Pytam bo niewykluczone, że może wyje po prostu pompa wspomagania zanim się rozbuja, a nie skrzynia, a że nakłada się to wszystko na siebie to trudno rozgraniczyć. Zakładam, ze jeśli byłoby coś na rzeczy to jakieś dodatkowe objawy by były a tu nic, cisza. Na skrzynię nie narzekam
choć czasami się zastanawiam czy ze względu na przebieg (prawie 200 tys.km.) nie oddać jej na przegląd. Z drugiej strony jak działa bez ewidentnych problemów to po co kusić los.
mklimko ja nie potwierdzam ani nie zaprzeczam, bo u mnie turbina tak gwiżdże, że wszystko zagłusza. Ale raczej skrzynia nie wydaje żadnych odgłosów (poza szuraniem przy odpuszczeniu gazu - to ona albo sam silnik, cholera wie).
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Ech... u mnie szurania brakTaki gwizd mam tylko jak sa naprawdę duże mrozy ale bardziej podejrzewam pompę wspomagania. Pożyjemy zobaczymy. Dzięki za odzew. Pzdr.
Nie wiem czy to jakieś czary czy coś innego z archiwum X. Obsikałem jakimś suchym olejem w spreju coś jak WD-40... Kolumnę, no i miejsca gdzie znajduje się ta autoblokada. Od 3 dni moje oczy nie widziały tego błędu. Latałem po mieście, często gasiłem odpalałem silnik... No i jak na razie cisza.
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
Jakieś znaczenie to musi mieć na ryglowanie bo u mnie też jest Ok
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
Spoko dziś wróciło z dwojoną siłą... Jeżdżę cały czas z tym głupim kluczykiem i kierownicą... Posikam znów i zobaczymy czy pomoże... Jeżeli tak, kupie olej wazelinowy - będzie dłużej trzymał swoje właściwości smarujące.
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM