Wiadomość ostatnia z ASO (sobota) znaleźli wyciek na przewodzie, pod wpływem zmiany temperatury (z ciepłego na zimny ). Mam nadzieję że to tylko toCo do DNA to faktycznie spoko sprawa, też używałem.
Wiadomość ostatnia z ASO (sobota) znaleźli wyciek na przewodzie, pod wpływem zmiany temperatury (z ciepłego na zimny ). Mam nadzieję że to tylko toCo do DNA to faktycznie spoko sprawa, też używałem.
Minął właśnie rok od kupna mojej Julii i zaczynam się trochę bać, że ta nieawaryjność nowych alf to tez będzie mit. Jak zbiorę wszystko, co już się stało, to trochę się tego zbierze: najpierw odpadła badziewiasty "kapsel" na gałce zmiany biegów, potem zaczął nie włączać się strat& stop, następnie pękł kabelek (podobno zrobili zbyt cieńki) świateł cofania, a tym samym nie działały czujniki cofania (!), ostatnio alfa wyłączyła mi się na skrzyżowaniu - wysiadły wszystkie cylindry - ledwo dojechałem do serwisu (byłem na szczęście w pobliżu) i okazało się, że jeden bezpiecznik " się poluźnił" i auto padło... na szczęscie awaria niewielka i wymagająca tylko kombinerek (!) - i oczywiście komputera, który usterkę wskazał - ale zaczyna mnie to niepokoić...
Cholera, a u mnie przez 9 miesięcy nic... Może moja to nie Alfa?![]()
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
U mnie też już się tego trochę nazbierało ale jakoś nie chce mi się do nich jechać i siedzieć pół dnia w poczekalni tylko po to żeby oni mogli zdiagnozować po raz 5 to samo, czyli co tak bije w tylnym zawieszeniu.
Ale nie o to mi dziś chodzi, w ferie byłem na nartach i pech trafił na te mrozy -24 w nocy i po trzech dniach padł Aku. bez kabli nie dało rady.
Pytanie brzmi czy to normalne że po roku padł ? czy po naładowaniu nadal będzie w 100% sprawny ? czy mam to zgłosić bo w sumie na auk też jest gwarancja ?
Akumulator chyba slaby jest bo miałem podobne narciarskie przeżycia. Podobne bo zapalił ale już po kilku zatrzymaniach rozrusznika. Dla porównania poprzednio miałem leona, jeździ nim teraz moja siostra i nie miała żadnych problemów z zapalaniem nawet w te największe mrozy. Akumulator w leonie jeszcze fabryczny czyli już 6 lat a parkowany pod chmurką przez pierwsze 4 lata.
Jedź z tym do ASO, powinni ci wymienić.
Po roku to zdecydowanie nienormalne, ale po 3 to juz standard. Trzeba pamiętać, że żywotność akumulatora w znacznym stopniu zależy od jego przechowywania jak i typu silnika. W samochodzie przechowywanym w garażu i z silnikiem benzynowym wytrzyma zdecydowanie dłużej niż w dieslu stojącym pod chmurką.
Dokładnie. Podobnie miałem z 147 jak przespała kilka dni na mrozie i nie chciała odpalić. Julkę mam już pół roku i jeszcze nigdy nie nocowała pod chmurką. Na nartach stała kilka razy pół dnia pod stokiem, ale też bez większych problemów. Kolega, który ma podobną Julkę do mojej (tylko 120KM) i trzyma ją na dworze ciągle narzeka na brak działania S&S, więc chyba akumulator nie lubi zimna![]()
A to niby z jakiej racji? Rozrózniajmy rozładowanie akumulatora od jego uszkodzenia bo to 2 rozne sprawy. Rózne tylko do czasu ponieważ notorycznie niedoładowany akumulator potrafi sie zasiarczyc a tego juz gwarancja nie obejmuje. Trzeba naładowac i zobaczyc czy bedzie oki, jesli bedzie to znaczy ze ten jego "pad" to raczej wina uzytkownika a nie akumulatora (oczywiscie wykluczajac wade np w postaci padnietej jednej z cel, przerwy, zwarcia itp). Bierzmy pod uwage ze nawet nowy i w pełni naładowany akumulator przy wiekszych mrozach traci połowe swojej pojemnosci wiec tym bardziej czesciwo rozładowany moze miec problemy z rozruchem
uzywanie S&S w zimie jak dla mnie wogole mija sie z celem wiec troche sie dziwie i nie bardzo rozumiem po co? Zresztą Twoj kolega gdyby poczytał instrukcje wiedziałby ze przy niskich temperaturach SS ma prawo sie nie włączac a juz wogole nie powinno to dziwic ze sie nie włacza w sytuacjach kiedy bilans energetyczny w samochodzie jest na dosc kiepskim poziomie. Moja rada, wyłaczac SS i oszczedzac akumulator na ile to mozliwe i nie bedzie problemów![]()
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 27-02-2012 o 11:48