Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 15161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 269

Temat: Jak się Wam sprawuje Giulietta?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kristo25
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Giulietta 1,4 TB

Domyślnie

Wiadomość ostatnia z ASO (sobota) znaleźli wyciek na przewodzie, pod wpływem zmiany temperatury (z ciepłego na zimny ). Mam nadzieję że to tylko to Co do DNA to faktycznie spoko sprawa, też używałem.

andre56
    Gość

Domyślnie

Minął właśnie rok od kupna mojej Julii i zaczynam się trochę bać, że ta nieawaryjność nowych alf to tez będzie mit. Jak zbiorę wszystko, co już się stało, to trochę się tego zbierze: najpierw odpadła badziewiasty "kapsel" na gałce zmiany biegów, potem zaczął nie włączać się strat& stop, następnie pękł kabelek (podobno zrobili zbyt cieńki) świateł cofania, a tym samym nie działały czujniki cofania (!), ostatnio alfa wyłączyła mi się na skrzyżowaniu - wysiadły wszystkie cylindry - ledwo dojechałem do serwisu (byłem na szczęście w pobliżu) i okazało się, że jeden bezpiecznik " się poluźnił" i auto padło... na szczęscie awaria niewielka i wymagająca tylko kombinerek (!) - i oczywiście komputera, który usterkę wskazał - ale zaczyna mnie to niepokoić...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cholera, a u mnie przez 9 miesięcy nic... Może moja to nie Alfa?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Cholera, a u mnie przez 9 miesięcy nic... Może moja to nie Alfa?
    no oby potem nie odbila sobie wszystkiego na raz, czego Ci oczywiscie nie zycze

TOM & JULIA
    Gość

Domyślnie

U mnie też już się tego trochę nazbierało ale jakoś nie chce mi się do nich jechać i siedzieć pół dnia w poczekalni tylko po to żeby oni mogli zdiagnozować po raz 5 to samo, czyli co tak bije w tylnym zawieszeniu.
    Ale nie o to mi dziś chodzi, w ferie byłem na nartach i pech trafił na te mrozy -24 w nocy i po trzech dniach padł Aku. bez kabli nie dało rady.
    Pytanie brzmi czy to normalne że po roku padł ? czy po naładowaniu nadal będzie w 100% sprawny ? czy mam to zgłosić bo w sumie na auk też jest gwarancja ?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa/Włocławek
    Auto
    Giulietta 1.4 Multiair Distinctive

Domyślnie

Akumulator chyba slaby jest bo miałem podobne narciarskie przeżycia. Podobne bo zapalił ale już po kilku zatrzymaniach rozrusznika. Dla porównania poprzednio miałem leona, jeździ nim teraz moja siostra i nie miała żadnych problemów z zapalaniem nawet w te największe mrozy. Akumulator w leonie jeszcze fabryczny czyli już 6 lat a parkowany pod chmurką przez pierwsze 4 lata.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kristo25
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Giulietta 1,4 TB

Domyślnie

Jedź z tym do ASO, powinni ci wymienić.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Cytat Napisał kristo25 Zobacz post
    Po roku to zdecydowanie nienormalne, ale po 3 to juz standard. Trzeba pamiętać, że żywotność akumulatora w znacznym stopniu zależy od jego przechowywania jak i typu silnika. W samochodzie przechowywanym w garażu i z silnikiem benzynowym wytrzyma zdecydowanie dłużej niż w dieslu stojącym pod chmurką.

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Cytat Napisał barnio Zobacz post
    Po roku to zdecydowanie nienormalne, ale po 3 to juz standard. Trzeba pamiętać, że żywotność akumulatora w znacznym stopniu zależy od jego przechowywania jak i typu silnika. W samochodzie przechowywanym w garażu i z silnikiem benzynowym wytrzyma zdecydowanie dłużej niż w dieslu stojącym pod chmurką.
    Dokładnie. Podobnie miałem z 147 jak przespała kilka dni na mrozie i nie chciała odpalić. Julkę mam już pół roku i jeszcze nigdy nie nocowała pod chmurką. Na nartach stała kilka razy pół dnia pod stokiem, ale też bez większych problemów. Kolega, który ma podobną Julkę do mojej (tylko 120KM) i trzyma ją na dworze ciągle narzeka na brak działania S&S, więc chyba akumulator nie lubi zimna

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał kristo25 Zobacz post
    A to niby z jakiej racji? Rozrózniajmy rozładowanie akumulatora od jego uszkodzenia bo to 2 rozne sprawy. Rózne tylko do czasu ponieważ notorycznie niedoładowany akumulator potrafi sie zasiarczyc a tego juz gwarancja nie obejmuje. Trzeba naładowac i zobaczyc czy bedzie oki, jesli bedzie to znaczy ze ten jego "pad" to raczej wina uzytkownika a nie akumulatora (oczywiscie wykluczajac wade np w postaci padnietej jednej z cel, przerwy, zwarcia itp). Bierzmy pod uwage ze nawet nowy i w pełni naładowany akumulator przy wiekszych mrozach traci połowe swojej pojemnosci wiec tym bardziej czesciwo rozładowany moze miec problemy z rozruchem

Cytat Napisał janek Zobacz post
    Kolega, który ma podobną Julkę do mojej (tylko 120KM) i trzyma ją na dworze ciągle narzeka na brak działania S&S, więc chyba akumulator nie lubi zimna
    uzywanie S&S w zimie jak dla mnie wogole mija sie z celem wiec troche sie dziwie i nie bardzo rozumiem po co? Zresztą Twoj kolega gdyby poczytał instrukcje wiedziałby ze przy niskich temperaturach SS ma prawo sie nie włączac a juz wogole nie powinno to dziwic ze sie nie włacza w sytuacjach kiedy bilans energetyczny w samochodzie jest na dosc kiepskim poziomie. Moja rada, wyłaczac SS i oszczedzac akumulator na ile to mozliwe i nie bedzie problemów
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 27-02-2012 o 11:48