teraz: '17 AR Giulia 2.0 TB Multiair Business, Rosso Alfa
kiedyś:'07 AR Spider 2.4 JTDm 20v Exclusive, Nero Carbonio'93 AR 33 1.7 IE 8v, Blu Spazio metalic'06 AR 159 1.9 JTDm 16v Progression, Nero Oceano
'04 AR 147 1.6 TS 16v Distinctive, Nero Metallico'98 AR 156 1.9 JTD 8v Progression, Grigio Chiaro metalic
Jak dla mnie DNA to rewelacyjny pomysł który nie zawsze jest doceniany przez testujących nowe modele Alf w prasie. Samochód ma jakby dwa oblicza - normal wybieramy podczas normalnej jazdy po miescie lub gdy mamy ochotę na relaksującą jazdę w trasie. Ten tryb jest zdecydowanie lepszy dla niezbyt doświadczonych kierowców. Nie musimy mocować się z kierownicą podczas parkowania (silne wspomaganie) i samochód nie szarpie gdy wciśniemy za mocno gaz ruszajac po raz n-ty na kolejnym skrzyżowaniu. Do tego jeszcze mamy niższe spalanie.
Tryb Dynamic jest dla wymagających kierowców chcących sobie poszaleć. Przy tym trybie inzynierowie nie poszli na kompromis - liczy się power ! Należy jednak pamiętać ze są różni kierowcy i mają różne style jazdy. W Alfie każdy znajdzie coś dla siebie - choć samochód jest sportowy i ostry może być też delikatny i wygodny.
Faktem jest, że nie w każdej wersji silnikowej tryby jazdy zostały idealnie skonfigurowane (np. w MITO 1.4 120 TB tryb normal i tak jest za ostry a w 1.6 120MJ jest strasznie zamulony) to jednak sam pomysł jest rewelacyjny i jest to ważna zaleta nowych modeli Alfy nad starszymi modelami i samochodami konkurencji.![]()
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
O ile mnie pamięć nie myli to narzekał że mu ciasno po pewnym czasie a julce właśnie było OK. Kiedyś Pingwin/BartekMan(czekamy na kolejne wcielenie) bodajże krytykował że nie ma trzymania na boki(gorsze jak w 145). Ja uznałem to za przemyślany krok w kontekście auta dla szerszego klienta i nie na tor wyścigowy, że zbytnio wyprofilowane siedzenia moga przeszkadzać obwitszym osobom.
teraz: '17 AR Giulia 2.0 TB Multiair Business, Rosso Alfa
kiedyś:'07 AR Spider 2.4 JTDm 20v Exclusive, Nero Carbonio'93 AR 33 1.7 IE 8v, Blu Spazio metalic'06 AR 159 1.9 JTDm 16v Progression, Nero Oceano
'04 AR 147 1.6 TS 16v Distinctive, Nero Metallico'98 AR 156 1.9 JTD 8v Progression, Grigio Chiaro metalic
To już chyba trochę więcej niż 2 tygodnie:
http://www.alfaowner.com/Forum/gener...osso-alfa.html
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Najprościej jak można: to co nazywasz kontrolą trakcji to nic innego jak odejmowanie momentu obrotowego z interwencją wszystkimi hamulcami i maksymalna stabilizacja jazdy taki ASR-ESP.
Związane jest to również kontrolą poślizgu. Efektem pełnego działania jest przyhamowywanie auta. W trybie N i A - ten "ESP" jest restrykcyjny, nie dopuszcza do poślizgu auta, czego efektem jest zwalnianie go ponieważ nadrzędnym jest niedopuszczanie do poślizgów bocznych.
W trybie D wbrew pozorom ten "ESP" też działa, ale jest mało restrykcyjny, interweniuje tylko w przypadkach ekstremalnych, dopuszczając do uślizgiwania auta, tym samym auto może być szybsze i dopuszcza bardziej sportową jazdę. (pomijam inne czynniki jak reakcja kierownicy, moment obrotowy, reakcja pedału gazu itp. które też zwiększają możliwość takiej jazdy).
Co do Q2, to jest oczywiście namiastka mechanicznej szpery, w efekcie odejmuje moment obrotowy z koła się zaczyna ślizgać (wewnętrzne w zakręcie) w ten sposób zewnętrzne "nadrabia" i zacieśnia skręt.
No i sprawa ostatnia - w autach sportowych można jednocześnie wciskać gaz i hamulec, w tych "prawie sportowych", dziś już nie tzn wciskanie hamulca powoduje odcinanie "gazu".
Mistrza sobie mogłeś darować bo w żaden sposób nim nie jestem, ledwie potrafię jeździć, i to nie wszystkim. Natomiast staram się nie pisać ewidentnych bzdur.
Ostatnio edytowane przez Quadrifoglio156 ; 31-10-2010 o 22:23
Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
Ad1. No i właśnie w tym trybie mito nie przeszszło testu kontroli trakcji NCAP co przeciwnicy AR zaraz skrzętnie rozgłaszali nie rozumiejąc że taki jest właśnie cel tegoż ustrojstwa.
Ad2. Muszę sprawdzić jak to jest w miciaku
Zapewne julka trzyma się drogi lepiej niż mito zatem będzie biła większość aut pewnością prowadzania i progiem zadziałania ESP. Dla mnie to wielki plus-drobne dziury nie są jakoś bardziej dotkliwe niż w np kanapowej corolli która ma zwinność okrętu i jest przez to w trasie w gęstym ruchu męcząca.
ad1. "mistrzu" to był sarkazm, bo mnie obraziłeś, ale Twoje ego tego nie zrozumiało
ad2. sportowo bez ESP to chciałbym pojeździć po torze (Ty tylko tam pewnie używasz D), na normalnej drodze jeżdżąc dynamicznie wolałbym mieć asekurację.
W Mito w trybie D jej nie ma. Dwa razy na pustej drodze celowo wprowadziłem samochód w poślizg i ESP nie zadziałało (z resztą spotkało to też innego kolegę z Mito 1,6 jtd).
Ja nie przepisuję folderów "o mniej restrykcyjnym działaniu ESP" (BartekMan tak jak Ty lubi cytować gazety), tylko testuję Mito już ponad 52 tysiące km. Bawię się tym samochodem.
ad3. Napisz proszę w jakiej jeździe przeszkadza Ci Q2 i ESP, bo mi ich działanie pomaga i sprawia radość (Q2).
ad4. Nie ma różnicy w spalaniu w poszczególnych trybach. Po prostu w trybie N i A się tak nie ciśnie gazu, więc spalanie jest mniejsze.