Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Rowerzysta Avatar r0bertos
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm 105KM Bianco Ghiaccio

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Coś tam sie redaktorowi pomyliło, w DNA niema zmiany charakterystyki zawieszenia. Toc że alfa nie brzmi jak alfa to pieprzone normy spalin Ale znalazłem już nowy wydech do mojej QVhttp://www.ragazzon.it/
    Ostatnio edytowane przez lechtak ; 04-11-2010 o 19:19

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    Taki moduł wycieraczek kosztuje 100,00zł od poloneza caro.
    Ale to zupełnie inny typ instalacji. Za chiny nie podejdzie. Trzeba to zrobić od podstaw i oprogramować tak aby oszukiwało bodykomputer. W skrócie mówiąc ma udawać że co pewien "nauczony" czas następuje niestabilne wychylenie wajchy a jednocześnie przy ustawieniu np ciągłym przekazać parametr na wejście body bez zmian samemu odpowiednio na ten parametr reagując. Gdyby umieć dobrać się do softu bodycompa wystarczyłoby kilka linijek kodu i nawet jednego dodatkowego drucika ale inżynierowie fiata uznali że tak jest OK co mi osobiście przeszkadza.
    I tak samo dowolnie można by komponowac tryby DNA. Nawiasem mówiąc taki rodzaj body compa w nieco innej odmianie występuje w grande punto. Ma nawet wejścia "Driving program" 1,2,3 tam nie wykorzystane tutaj działające jako DNA.

---------- Post dodany o godzinie 19:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:53 ----------

Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    w DNA niema zmiany charakterystyki zawieszenia.
    A szkoda bo obiecywali to już w mito (w bagażniku jest nawet miejsce na centralkę sterującą). W oplu dopłata do flex drive kosztuje ok 3000 a w alfie ktoś powiedział że taki układ (amor bez elektrozaworu i sterowania ale za to z wewnętrzną sprężyną) kosztuje 20% a daje 80% efektu
    Ostatnio edytowane przez metan ; 04-11-2010 o 20:31

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

Jeśli we wszystkich testach, będą nadal przypominać stereotyp awaryjności w tak przerażający sposób, oraz krytykować jakość, prowadzanie, wyposażenie, na korzyć aut konkurencji niemieckiej...to Alfa może już pakować manatki, i zacząć studiować plan miasta Wolfsburga

Użytkownik Ogier Avatar Fistasz
    Mieszka w
    Znin
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Rocky147 Zobacz post
    , oraz krytykować jakość, prowadzanie, wyposażenie, na korzyć aut konkurencji niemieckiej...
    Jeszcze zeby to chociaż prawda była. BMW 1, ani A3 za te kase z tym wyposazeniem sie nie kupi.
    Nie wiem jak z jakościa Julki ale w najbiedniejszej BMW 1 plastiki i obicia lezały na poziomie Golfa 3.
    Ostatnio edytowane przez Fistasz ; 04-11-2010 o 21:41

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Jak byłem mały wystarczyło wydrukować cos na igłowej drukarce i ludzie w to wierzyli jak w świetość. Robiłem to dla jaj.
    Dziś wystarczy że ktoś jest "redaktorem" i ma jakieś swoje preferencje i tak samo jak inni świadomie lub nie podlega stereotypom. I on coś napisze dla pieniędzy i ludzie (ci głupsi) w to bezkrytycznie wierzą i powtarzają jak mantrę. Potrafią kupować pół godziny kilo mięsa ale samochód kupują bez jazdy próbnej na podstawie opinii z gazety. Nie bronię AR bo ma pewne wady ale ludzie zbyt wiele po niej oczekują. np. jest OK że Audi za 100 tys ma elementy z VW ale nie OK że AR za 3/4 tego ma części z fiata. Marudzą że nie ma w środku tego co w starszych alfach (tak samo w TV) a jakby było to by narzekali że jest po staremu. Tekst że o elektrohydraulicznym sterowaniu "wentyli zaworów" mówi wszystko o poziomie tekstu. Nie wiem też co więcej oferuje A3 i BMW1 w podstawowych wersjach. Mimo że przychylny to takie artykuły to ewidentne śmieci bo na siłe próbują być obiektywne ale bez znajomości tematu i powielają stare teksty.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 04-11-2010 o 21:54

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Cytat Napisał Rocky147 Zobacz post
    Jeśli we wszystkich testach, będą nadal przypominać stereotyp awaryjności w tak przerażający sposób
    A najlepsze jest to, że mówią to w momencie kiedy w tle widać lata 50-te.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Dzisiaj wreszcie zobaczyłem na ulicy czerwoną Giuliettę (w salonie tylko białe i czarne).
    Zawróciłem, zaparkowałem i pooglądałem sobie. W kolorze jedynie słusznym zrobiła na mnie wrażenie.

ystian
    Gość

Domyślnie

Dzisiaj byłem na zakupach we Wrocławiu w Pasażu Grunwaldzkim i jest tam wystawiona biała Giulietta z ADF Auto i bardzo przyciąga uwagę. Co chwilę każdy się zatrzymywał i ją podziwiał Słyszałem te zachwyty "piękna" "ładna" itd.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Falcon40
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07

Domyślnie

W czwartek zajrzalem do Viamotu w Krakowie i obejrzalem dokladnie Julke oraz 159, ktorej w srodku nie mialem przyjemnosci widziec wczesniej.

Moje wnioski sa takie, ze Giulietta na zywo wyglada o wiele lepiej niz na zdjeciach / filmach. W rzeczywistosci, sprawia wrazenie o wiele wiekszego i "zadziornego" samochodu. Absolutnie nie wadzi muminowaty przod. Powiem wrecz, ze pasuje i – moim zdaniem – jest gustowny, wystarczajaco agresywny (no 159 to to nie jest) i nowoczesny. Naprawde dobra robota projektantow Alfy.

Zaskoczeniem byl dla mnie srodek. Prezentowana wersja to bogato doposazona Distinctive wraz z pakietem Sport oraz wisniowa skora (ohhh).
    Rewelacyjne zegary, interesujace przelaczniki oraz fajna dzwigienka DNA, szczotkowane aluminium (solidnie sie prezentuje) i krzywizna deski, ktora sprawia, ze kokpit optycznie wydaje sie byc bardziej przestronny robia swietne wrazenie.

Negatywna niespodzianke sprawila swoim wnetrzem 159, ktorej niektore elementy sprawialy liche wrazenie. Przyciski do opuszczania szyb i manetki tempomatu, swiatel, kierunkow wygladaja jakby ktos je wyciagnal z auta o kilka klas nizszych. Ale nie o tym...

Generalnie, Julka jest bardzo ciekawym autem i szczerze zazdroszcze posiadaczom. Swoja droga, na odbior oczekiwala wisniowa Giulietta QV z boska tapicerka materialowo skorzana przeszywana czerwona nicia pod kolor nadwozia. Swietna.