Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    przy średniej prędkości 94km/h
    To "trochę" zmienia postać rzeczy.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    o k... nie zauważyłem, że to QV! Toż to normalnie jak jakaś hybryda takie śmieszne spalanie
    A tak z ciekawości to ten Twój silnik jest taki sam jak w mojej Brerze i różni się tylko programem, czy są miedzy nimi jakieś poważniejsze różnice?
    Nie jestem pewien ale coś przy turbinie dłubali ponieważ te 200 konne silniki programowo do 230KM rozkręcają a ten 235KM do 249KM

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

kurcze ja mam 8,6 w MiTo na 11000km

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    Nie jestem pewien ale coś przy turbinie dłubali ponieważ te 200 konne silniki programowo do 230KM rozkręcają a ten 235KM do 249KM
    To o czym piszesz (przynajmniej jeśli chodzi o 200 KM), to do 230 ale w ASO. a tak ogólnie to bez problemu 240, a nawet 250 KM.
    Jeżeli ten TBi w Julce jest inny to powinno się z niego wycisnąć dużo więcej niż tylko 14 dodatkowych koników. Z tego co Ty napisałeś to moim zdaniem wynika, że to są jednak chyba te same silniki - jak ktoś ma jakieś info na ten temat to byłbym bardzo wdzięczny
    A pytałeś może w ASO ile taki chip w Julce na 249 KM by kosztował?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=QbjnT5_nVRY
    Zadałem kilka pytań w kilku firmach zajmujących sie modyfikacjami ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez lechtak ; 10-11-2010 o 11:23

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie test auto motor i sport

W najnowszym Auto Motor i Sport jest ciekawy test 3 kompaktów z silnikami 1.4 turbo - Golfa, Astry i co najważniejsze Giulietty MA170 KM. Nazwa testu "Najwyższy Poziom" odnosi się do Alfy Romeo i przyznam że jak czytałem ten test to nie mogłem uwierzyć że znalazł się on w tej gazecie którą zawsze uważałem za "antywłoską".( Ostatnio przegrał w niej np. Fiat Bravo MA140KM z Focusem 1.6.)
    Wprawdzie i tym razem zgodnie z niepisaną zasadą Golf wygrał ale jeśli wgłębimy się w artykuł to udało mu się to tylko dzięki kilku punktom za "Dopuszczalne obciążenie", "Ergonomię" i "siedzenia" ale w napędzie i właściwościach jezdnych Alfa rozbiła Golfa i to ze sporą przewagą Okazało się że tak chwalony 1,4 TSI 160 KM nie ma szans z Multiair Alfy i to pod każdym względem Alfa mniej spaliła i miała lepsze osiągi. Pisali, że silnik golfa zachowywał się podobnie jak Alfy ale w trybie "normal". W Dynamic Alfa jest dużo bardziej ostra i sportowa
    Jeśli chodzi o prowadzenie to układ kierowniczy Alfy dostał najwięcej punktów, tak samo jak za właściwości jezdne. W końcu chłopaki się przyznali ze układ kierowniczy Golfa daje tylko dobre wyczucie drogi kiedy to Alfa "pod względem wrazeń z jazdy wjeżdza do ścisłej czołówki w klasie"
    A oto jeszcze kilka cytatów z testu - "kabina Alfy - po prostu najlepsza w klasie" , "Na drogowych zajęciach z wuefu najlepsza okazuje się Alfa i to w każdej konkurencji" "Oto porządny, dopracowany i konkurencyjny kompakt Alfy".
    Na koniec podam porównanie osiągów 1.4 tsi do 1.4 MA jakie wyszło im w teście - 0-100 km/h Golf - 8.4 s, Alfa - 7.9 s, elstyczność na 6tym biegu 80-120 km/h Golf 11.2s, Alfa 10.0 s. Astra z silnikiem 1.4 140 KM "wyciągneła" 10.1 s w przyśpieszeniu i 20s w elastyczności i ogólnie w całym teście była outsiderem Pisali że Opel w zakrętach w porównaniu do Alfy to jak grubszy kolega z tej samej klasy- jakby nie próbował, po prostu nie ma szans
    W końcu ktoś zrobił obiektywny test z udziałem naszej Giulietty, także polecam kupno ostatniego numeru i zapraszam do lektury

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    http://www.youtube.com/watch?v=QbjnT5_nVRY
    Zadałem kilka pytań w kilku firmach zajmujących sie modyfikacjami ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
    Było o tym na AlfaNews
    http://www.alfanews.pl/2010/05/23/na...sza-giulietta/

Poza tym we Włoszech dostępna jest Giulietta z nowym silnikiem diesla 2.0 JTDM-2 140KM:
    http://www.alfanews.pl/2010/11/13/gi...-jtdm-2-140km/

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Wprawdzie i tym razem zgodnie z niepisaną zasadą Golf wygrał
    Golf jak i inne z tej klasy przegrał pojedynek z Giuliettą.

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    Było o tym na AlfaNews
    http://www.alfanews.pl/2010/05/23/na...sza-giulietta/

Poza tym we Włoszech dostępna jest Giulietta z nowym silnikiem diesla 2.0 JTDM-2 140KM:
    http://www.alfanews.pl/2010/11/13/gi...-jtdm-2-140km/
    mi bardziej brakuje diesla 1.6 120
    to był optymalny silnik w delcie, bardzo dobrze mi sie tym jeździło

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    kuj-pom

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    W najnowszym Auto Motor i Sport jest ciekawy test 3 kompaktów z silnikami 1.4 turbo - Golfa, Astry i co najważniejsze Giulietty MA170 KM. Nazwa testu "Najwyższy Poziom" odnosi się do Alfy Romeo i przyznam że jak czytałem ten test to nie mogłem uwierzyć że znalazł się on w tej gazecie którą zawsze uważałem za "antywłoską".( Ostatnio przegrał w niej np. Fiat Bravo MA140KM z Focusem 1.6.)
    Wprawdzie i tym razem zgodnie z niepisaną zasadą Golf wygrał ale jeśli wgłębimy się w artykuł to udało mu się to tylko dzięki kilku punktom za "Dopuszczalne obciążenie", "Ergonomię" i "siedzenia" ale w napędzie i właściwościach jezdnych Alfa rozbiła Golfa i to ze sporą przewagą Okazało się że tak chwalony 1,4 TSI 160 KM nie ma szans z Multiair Alfy i to pod każdym względem Alfa mniej spaliła i miała lepsze osiągi. Pisali, że silnik golfa zachowywał się podobnie jak Alfy ale w trybie "normal". W Dynamic Alfa jest dużo bardziej ostra i sportowa
    Jeśli chodzi o prowadzenie to układ kierowniczy Alfy dostał najwięcej punktów, tak samo jak za właściwości jezdne. W końcu chłopaki się przyznali ze układ kierowniczy Golfa daje tylko dobre wyczucie drogi kiedy to Alfa "pod względem wrazeń z jazdy wjeżdza do ścisłej czołówki w klasie"
    A oto jeszcze kilka cytatów z testu - "kabina Alfy - po prostu najlepsza w klasie" , "Na drogowych zajęciach z wuefu najlepsza okazuje się Alfa i to w każdej konkurencji" "Oto porządny, dopracowany i konkurencyjny kompakt Alfy".
    Na koniec podam porównanie osiągów 1.4 tsi do 1.4 MA jakie wyszło im w teście - 0-100 km/h Golf - 8.4 s, Alfa - 7.9 s, elstyczność na 6tym biegu 80-120 km/h Golf 11.2s, Alfa 10.0 s. Astra z silnikiem 1.4 140 KM "wyciągneła" 10.1 s w przyśpieszeniu i 20s w elastyczności i ogólnie w całym teście była outsiderem Pisali że Opel w zakrętach w porównaniu do Alfy to jak grubszy kolega z tej samej klasy- jakby nie próbował, po prostu nie ma szans
    W końcu ktoś zrobił obiektywny test z udziałem naszej Giulietty, także polecam kupno ostatniego numeru i zapraszam do lektury
    Mimo dosyć pozytywnej oceny Giulietty i tak nie obyło się bez poważnych wpadek np: podana została cena za wersję distinktive a napisali, że progresion i wyliczyli wiele płatnych dodatków (niepotrzebnie, ponieważ w tej cenie już są), Astra ma wersję 180KM, która z pewnością byłaby dużo droższa, ale cenowo porównali słabszą 140KM Gdyby rzeczywiście test ten był przeprowadzony rzetelnie to uwzględniając tylko to przeoczenie Alfa powinna wygrać.
    159 1.9 JTDM 150KM
    wcześniej GTV6, 147GTA,156 2.0JTS i 156 1.8TS