Ostatnio edytowane przez magil ; 02-10-2017 o 11:24
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
tak wiem, wg ePera pokazuje bodajże 4 różne aku jako kompatybilne z TBi. u mnie był założony nowy 60Ah jak kupiłem auto we włoszech. Jeżdżę głównie po mieście, 2 lata i aku kręci jak szalony (również w zimie) - to benzyna, tu wystarczy taki - nie ma grzania świec żarowych itp. do diesla 1.9 większość forumowiczów stosuje 75Ah, choć w poprzedniej JTDm miałem aku 90Ah sygnowany jako [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo (który jak padł to wymieniłem na Boscha silver 75Ah czy coś takiego (może 78)).
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Witam, podepne sie pod temat dwa lata temu poprzedni właściciel kupił akumulator jakis no name 78Ah. Niestety jest problem , alfa bardzo slabo kreci plus wyskakuja bledy przy odpalaniu . Aku byl oddawany ma gwarancje ale bez rezultatu uznali ze jest sprawny. Pytanie co teraz kupic, bo chyba potrzebuje czegos z wieksza moca rozruchowa. Co mozecie polecic ?
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Polecamy przeczytanie wątku![]()
Jest dużo propozycji . Myslalem nad boschem silver , ale z tego co czytam nie jest z nimi tak kolorowo. Dlatego szukam optymalnego rozwiazania, czytalem tutaj ostatnio o jakimś polskim producencie ale nazwa wypadła mi z glowy.
najpierw sprawdzic ladowanie, sprawdzic aku na testerze. mozesz podmienić aku z kims na probe. jesli bez zmian to wyczyscic klemy, kabel -do budy punkt przylaczenia,kabel od podluznicy na silnik wyczyscic laczenia, kable + na rozruszniku i alternatorze, zregenerowac rozrusznik.
78ah do 1.9 jest wystarczajacy na polskie warunki, praktycznie nikt wiekszych nie zaklada.
generalnie najczesciej slabe krecenie to suma roznych niedomagan w kontaktach, ladowaniu,stanie altka i rozrusznika i aku.
Po włożeniu naladowanego aku albo odpaleniu z kabli pali od strzała. Aku sprawdzane na testerze nie trzyma parametrów ( po oddaniu na gwarancje rzekomo im trzymalale mniejsza z tym - taka firma ) . Klemy czyszczone. Jedyne co to tak jak mówisz sprawdzać łączenia. Rozrusznik kręci ale wydaje mi się, że to akumulator nie daje odpowiedniego prądu na rozruch.
Jakie są punkty połaczenia z masą, oprócz z akumulatora? Tam już wyczuściłem, ale chętnie spróbuję w innych miejscach...
ok wychodzi ze slabo twoj aku dziala. pytanie dlaczego?czy to przez problemy z ladowaniem czy polaczenia czy byl zbyt gleboko raz rozladowany i sie zasiarczyl? a moze jakis uplyw pradu w instalacji go tak rozładował - amperomierz w szereg i sprawdzic na zakresie mA (zamkij drzwi zeby lampka nie swiecila odlaczasz aku i podlaczasz amperomierz)
- - - Updated - - -
druga strona kabla masy, jest tez masa z podluznicy do silnika(czy skrzyni) pod podstawa aku podobno (sam bede sie bral za pare dni za sprawdzenie tego) no i wszelkie polaczenia + do aku i rozrusznika
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 16-10-2017 o 18:41
Musze to sprawdzic ale na początku chcę kupić aku. Varta silver s5 77ah (780A) za 350 zł to dobra cena ?