Jak to jest z wydechem Ultera? Niby jest homologacja, ale jak się podłączy zawór klapowy to się ją traci... Dlaczegóż? Przymierzam się do tego wydechu, ale wolałbym wszystko cacy, legalnie a tu taki klops.
Jak to jest z wydechem Ultera? Niby jest homologacja, ale jak się podłączy zawór klapowy to się ją traci... Dlaczegóż? Przymierzam się do tego wydechu, ale wolałbym wszystko cacy, legalnie a tu taki klops.
Pozdro,
Bartas
Widocznie nie spełnia norm jak się otworzy. Pewnie żaden głośny nie spełni. pamietaj że już zamknięty Ulter dodaje trochę charakteru.
Tak samo miałem w motorzy Hondy, miałem założony Leo Vince i miał homologację ale z założonym dB killerem, oczywiście ja jeździłem ze zdjętym - była uwaga że zdejmować można tylko na tor.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Dlatego klapy w q są tylko otwarte w race mode. Z zalozenia ten tryb tylko na tor.
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
Po lekturze na forum koniecznie chcę z klapami, bo na trasy z rodziną byłaby nie wyróbka z tego co piszecie. Z drugiej strony nie chcę żadnych problemów, czy to w kraju, czy zagranicą.
Ciekawe, czy da się założyć wersję bez klap (z homologacją) i do tego dołożyć zawór klapowy później?
Pozdro,
Bartas
Za niecałe dwa tygodnie zakładam tą wersję Ultera bez klap, czyli z pełną homologacją.
Z tego co się zorientowałem to już ta wersja poprawia brzmienie, ale przy tym powinna być do wytrzymania w trasie.
Jak spojrzysz na wersję bez klap (https://ulter.com.pl/pl/offer/dedica...6kw/m/753/3035) to tam idzie tylko jedna rura do pierwszej puchy (i dalej do drugiej i wylot).
Wersja z klapą ma to samo, ale jest rozdział jeszcze przed pierwszą puchą i idzie taki "bypass" do jednego wylotu. https://shop.alfisti.net/images/prod...ges/9609_1.jpg
O ile sobie nie wyciągniesz tłumika i nie dospawasz tego bypassu to nie będzie się dało "dołożyć" ot tak.
Inna opcja to kupić od razu z klapą i nie podłączać mechanizmu.
Klapa jest po to, żeby zrobić głośniej a nie wyciszyć - czyli jeśli nie chcesz mieć ewentualnych problemów i mieć cicho w trasie z rodziną to klapa nie jest potrzebna.
A kto na drodze sprawdza czy masz wydech zmieniony
?bez przesady z tymi papierami i homologacją...
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
Tutaj macie moje przygazówki z otwartą a potem do końca zamkniętą klapą: https://www.youtube.com/watch?v=KRwjEB-4z5M
Nie musisz się martwić ubezpieczalnią. Miałem na wiosnę stłuczkę i całą sprawę się teraz załatwia elektronicznie. Dostajesz wzór wg. którego wysyłasz zdjęcie szkody, później ew. współpracujący zakład doszacowuje szkodę i załatwia to z ubezpieczycielem. Nikt o wydech nie pyta, chociaż nie wiem co by było, gdyby doszło do uszkodzenia tego właśnie elementu.