Strona 26 z 27 PierwszyPierwszy ... 161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 269

Temat: Jak się Wam sprawuje Giulietta?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kristo25
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Giulietta 1,4 TB

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    A to niby z jakiej racji? Rozrózniajmy rozładowanie akumulatora od jego uszkodzenia bo to 2 rozne sprawy. Rózne tylko do czasu ponieważ notorycznie niedoładowany akumulator potrafi sie zasiarczyc a tego juz gwarancja nie obejmuje. Trzeba naładowac i zobaczyc czy bedzie oki, jesli bedzie to znaczy ze ten jego "pad" to raczej wina uzytkownika a nie akumulatora (oczywiscie wykluczajac wade np w postaci padnietej jednej z cel, przerwy, zwarcia itp). Bierzmy pod uwage ze nawet nowy i w pełni naładowany akumulator przy wiekszych mrozach traci połowe swojej pojemnosci wiec tym bardziej czesciwo rozładowany moze miec problemy z rozruchem

uzywanie S&S w zimie jak dla mnie wogole mija sie z celem wiec troche sie dziwie i nie bardzo rozumiem po co? Zresztą Twoj kolega gdyby poczytał instrukcje wiedziałby ze przy niskich temperaturach SS ma prawo sie nie włączac a juz wogole nie powinno to dziwic ze sie nie włacza w sytuacjach kiedy bilans energetyczny w samochodzie jest na dosc kiepskim poziomie. Moja rada, wyłaczac SS i oszczedzac akumulator na ile to mozliwe i nie bedzie problemów
    tx555
    Moim zdaniem to ty nie masz racji, prosty przykład ja parkuję cały czas na dworze, i przez całą zimę nie miałem problemu z uruchomieniem julki ( pomimo takich mrozów ) wiem jakie akumulatory wkładają Włosi do aut, pracowałem 4 mies. przy Grande Punto, i zdziwił byś się co oni potrafią tam robić. A tak a pro po wahaczy, masz jakieś info? Ja odebrałem auto w sobotę po naprawie wycieku paraflu, i po smarowaniu, niestety nic to nie dało.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał kristo25 Zobacz post
    prosty przykład ja parkuję cały czas na dworze, i przez całą zimę nie miałem problemu z uruchomieniem julki ( pomimo takich mrozów ) .
    podobnie zresztą jak i ja, tylko ze ja SS w zimie nie uzywam praktycznie, jakos tak nawykiem z poprzednich alf staram sie nie marnowac energii aku jesli nie jest to niezbedne, IMO gra nie jest warta swieczki przy minusowych temperaturach .Mozna ryzykowac-zapali albo nie zapali, ja tam wole spac spokojniej . Powiedzmy sobie szczerze, nawet kilkukrotne w ciagu dnia wylaczenie silnika na kilka minut z autem na swiatlach mijania musi sie niekorzystnie odbic na aku, jaki by on nie byl.U mnie po naładowaniu w ASO akumulatora SS dzialal dobrze moze 2-3 dni. Pozniej zaczal wylaczac silnik i właczac po kilku sekundach co juz wogole jest najgorsze co moze byc, bo zadnej z tego oszczednosci tylko straty, wiec go wyłaczam. Przy jezdzie miejskiej alternator nie ma szans doładowac straconego podczas postoju pradu (przy jedzie od swiatel do swiateł) i bedzie coraz słabszy.

A tak a pro po wahaczy, masz jakieś info? Ja odebrałem auto w sobotę po naprawie wycieku paraflu, i po smarowaniu, niestety nic to nie dało.
    niestety nic nowego nie udalo mi sie dowiedziec, a zawieszenie, cóż-czasem daje znac ze zyje

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

A ja gdzieś widziałem jakąś reklamówkę-rozpiskę jakie akumulatory są wkładane do poszczególnych aut. I niestety w np.BMW przy systemach S&S aku były półkę wyżej niż te wkładane w Fiatach. Tzn chodzi mi o linie produktowe w ramach tego samego producenta.
    Edit: Znalazłem link:
    http://www.varta-startstop.com/index.php?id=352&L=15
    Nie wiem czy można porównywać i co jest w julkach ale w 500-tce (ale też fordzie, toyocie) jest varta start-stop a w BMW i VW varta start-stop plus
    Ostatnio edytowane przez metan ; 27-02-2012 o 23:11

Malin
    Gość

Domyślnie

Dzisiaj w ASO zamówiono mi nową turbinę. Były słyszalne świsty podczas przyspieszania. Mam przebieg 17 tys. Czy komuś przydarzył się podobny problem?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Turbinę można załatwic nawet w krótszym czasie - po prostu w tym przypadku 90% uszkodzeń to nieumiejętne uzytkowanie
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Malin
    Gość

Domyślnie

Użytkowałem swoją turbinę w ten sposób. Zawsze jeżdzę na wyłączonym trybie start ,stop , chłodzę po jeździe w mieście 1 minutę i dwie minuty po jeździe na trasie. Jeśli zaczynam jeździć dynamicznie to dopiero po rozgrzaniu silnika i nigdy nie daję do odcieńcie paliwa bo wtedy ASO nie zwraca za turbinę. Czy to jest złe użytkowanie?? Stąd moje pytanie czy ktoś miał podobny problem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ja jeżdżę z włączonym S&S, w związku z czym, jeśli dojadę na miejsce i S&S wyłącza silnik, to po prostu wyjmuję kluczyk ze stacyjki, odcinki jeszcze nie zrobiłem, ale na pewno zrobię - dlaczego ASO miałoby nie wymienić turbiny? W końcu odcinka jest ustawiona przez producenta i powinna być na poziomie bezpiecznym dla turbiny...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Malin
    Gość

Domyślnie

Powiedzieli mi ,że gdybym katował silnik i robił odcinke to wtedy komputer zapamięta to jako błąd i dam im wtedy powód aby nie robić tego na gwarancji tylko zlecenie na mój koszt. :/ Zastanawiam się tylko czy znowu mi nie walnie turbina.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    A ja gdzieś widziałem jakąś reklamówkę-rozpiskę jakie akumulatory są wkładane do poszczególnych aut. I niestety w np.BMW przy systemach S&S aku były półkę wyżej niż te wkładane w Fiatach. Tzn chodzi mi o linie produktowe w ramach tego samego producenta.
    Edit: Znalazłem link:
    http://www.varta-startstop.com/index.php?id=352&L=15
    Nie wiem czy można porównywać i co jest w julkach ale w 500-tce (ale też fordzie, toyocie) jest varta start-stop a w BMW i VW varta start-stop plus
    Wydaje mi się że to kwestia systemu odzyskiwania energii z hamowania w przypadku BMW.
    motor sports can be expressed in one single letter ///M

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Malin Zobacz post
    Powiedzieli mi ,że gdybym katował silnik i robił odcinke to wtedy komputer zapamięta to jako błąd i dam im wtedy powód aby nie robić tego na gwarancji tylko zlecenie na mój koszt. :/ Zastanawiam się tylko czy znowu mi nie walnie turbina.
    To nie jest błąd, po prostu w ecu jest pozycja pt "Ilość sekund pracy przy obrotach maksymalnych". Da się to odczytać programami diagnostycznymi np. FESem, Alfaobd itd. Parametr jest "niekasowalny". Inna ciekawa wielkość to ilość "start-upów" centralki co daje pogląd jak często auto było odpalane (lub przynajmniej jak często załączano kluczyk i podawano zasilanie).