brakuje powietrza.
kiedy filtr wymieniany ?
wszystie przewody szczelne ?
Miałeś robiony program tak ? czemu EGR nie wywalony ? Chyba z nim też masz problemy.
Jakieś błędy w ECU ?
brakuje powietrza.
kiedy filtr wymieniany ?
wszystie przewody szczelne ?
Miałeś robiony program tak ? czemu EGR nie wywalony ? Chyba z nim też masz problemy.
Jakieś błędy w ECU ?
przewody wymienione, filtr wymieniam raz do roku, w czerwcu. EGR czyszczony był w sierpniu, jak cieplej się zrobi wstawię zaślepkę. Możliwe, że to overboost? Tak jak pisałem, błąd p0238 pojawia się przy gwałtownym przyspieszaniu.
Ostatnio edytowane przez adamek_b ; 19-01-2013 o 18:48
Moim zdaniem winny jest przepływomierz, szkoda że nie wstawiłeś ciśnienia jakie podaje turbo, wszystko byłoby wtedy jasne.
Ale z wykresów jak zresztą pisał @omen widać że brakuje powietrza, więc jak wstawisz tutaj ciśnienia w dolocie (mierzone i docelowe) i będą się zgadzać to powiem Ci że na 100% przepływka
Zrób FESem na uruchomionym autku test overboostu, prawidłowe zachowanie to na odpalonym- sztanga zaciągnięta, podczas testu powinna się wysuwać, będziesz wiedział czy jest sprawny.
Pozdro
Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 20-01-2013 o 20:27
dzięki za odpowiedź. Przepływomierz od nowości nie wymieniany (2005r i ~150 tys na liczniku). Myślałem, że już wszystkie parametry ustawiłem. No nic, kabel mam od tygodnia, także proszę o wyrozumiałośćJak tylko będzie można normalnie jeździć to logi znowu zrobię, teraz takie lodowisko, że szkoda gadać.
Spoczko, teraz też nie ma co naciskać gazu do oporu bo i tak nie da się jechać, więc błąd nie pojawi się. Jak będziesz miał możliwość to wrzuć w logi: obroty silnika, ciśnienie doładowania mierzone oraz docelowe, masa powietrza mierzona oraz docelowa, praca EGR oraz praca overboost. Po tych parametrach powinno być widać co powoduje problem.... i oczywiście logi z przyspieszania na 4 biegu od dołu do samego odcięcia, jeśli pojawi się MCSF wyłączasz autko i ponowna próba. Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 20-01-2013 o 20:55
odpalanie i praca turbo i EGR.rar
Przesyłam do oceny logi z pracy turbo, choć z odpiętym przepływomierzem. EGR stoi cały czas na 1% czy to ma związek z odpiętym przepływomierzem?
Pytanie drugie autko dlugo kreci zanim odpali ja jak ok -10 stopni, wrzucam logi z odpalania, moze uda sie rozwiazac problem.
Zrobiłem logi i myślę, że już powinny być wszystkie wartości.
Dla podsumowania:
- filtr powietrza wymieniam zawsze w czerwcu
- wężyk między turbo a overboostem wymieniony
- przepływomierz oryginalny (od nowości ten sam)
- czujnik ciśnienia, kolektor, EGR wyczyszczony
- przy gwałtownym przyspieszaniu błąd p0238
- sztanga porusza się dynamicznie, o 10 mm, tak jak powinno wg eLearn'a.
tutaj logi: http://www.sendspace.pl/file/726e21e316183f335de1e28
aha, dodam, że chciałem przeprowadzić testy egr i overboostu, ale zarówno w FES jak i MES za każdym razem wyskakuje mi: Nieprawidłowe warunki douruchomienia tego testu! Czy to silnik włączony, wyłączony, MAR itp, wszystko sprawdzałem, nawet frameworka najnowszego zainstalowałem i nic nie pomogło.
Dzięki za pomoc!!!
Ostatnio edytowane przez adamek_b ; 29-01-2013 o 21:44
nikt nie pomoże?![]()
A więc wg logów: nieprawidłowe ciśnienia doładowania, tzw przeładowanie występuje u Ciebie, wymień overboost i zobacz co będzie po wymianie bo wygląda jakby nie działał jak trzeba (docelowe jest mniejsze od zmierzonego stąd błąd). Po wymianie zrób logi ponownie.
czyli jednak, myślę, że nie ma co czyścić, bo i tak pewnie za jakiś czas będzie trzeba go wymienić. W takim razie biorę się za zakupy i za 2 tygodnie wymieniam. Dzięki![]()