Strona 26 z 44 PierwszyPierwszy ... 161718192021222324252627282930313233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 438

Temat: SWAP zacisków brembo przedniej osi w Alfie 159 16V

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Piszczenie to często pochodna skutecznych hamulców, mikrowibracje których ciężko się pozbyć. Większy współczynnik tarcia (dużo żelaza w klocku) - dużo wibracji. Trzeba z tym żyć albo mieć gorsze hamulce.
    Moje ds2500 również piszczą. Szczególnie gdy są suche i rozgrzane. Na końcowym etapie hamownia, wystarczy trochę mocniej dociskać i jest ok. Wyleczyłem się z kompleksów po pierwszej wizycie na torze gdzie normą jest kakofonia hebli niezależnie od marki i ceny aut. Skuteczność moich hamulców wynagradza mi "opinie" innych ludzi, kompleksów żadnych z tego powodu nie mam. Z czasem przestaje to być uciążliwe a nawet zaczyna się podobać.
    To walka z wiatrakami, jednym konfiguracja klocek-tarcza będzie piszczeć, innym nie.
    A propos szlifowania brzegów blachy klocka. To nie wina klocków tylko zacisku. Prowadnice to stalowe blaszki (przykręcone dwoma śrubkami) pod którymi puchnie aluminium. Dlatego klocki pasują mniej lub bardziej.
    Po oczyszczeniu każdy wejdzie z należytym luzem.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Piszczenie to często pochodna skutecznych hamulców, mikrowibracje których ciężko się pozbyć. Większy współczynnik tarcia (dużo żelaza w klocku) - dużo wibracji. Trzeba z tym żyć albo mieć gorsze hamulce.
    Moje ds2500 również piszczą. Szczególnie gdy są suche i rozgrzane. Na końcowym etapie hamownia, wystarczy trochę mocniej dociskać i jest ok. Wyleczyłem się z kompleksów po pierwszej wizycie na torze gdzie normą jest kakofonia hebli niezależnie od marki i ceny aut. Skuteczność moich hamulców wynagradza mi "opinie" innych ludzi, kompleksów żadnych z tego powodu nie mam. Z czasem przestaje to być uciążliwe a nawet zaczyna się podobać.
    To walka z wiatrakami, jednym konfiguracja klocek-tarcza będzie piszczeć, innym nie.
    A propos szlifowania brzegów blachy klocka. To nie wina klocków tylko zacisku. Prowadnice to stalowe blaszki (przykręcone dwoma śrubkami) pod którymi puchnie aluminium. Dlatego klocki pasują mniej lub bardziej.
    Po oczyszczeniu każdy wejdzie z należytym luzem.
    Niewytlumaczysz kolegom, nic nie ponaga nawet lopatologia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Niewytlumaczysz kolegom, nic nie ponaga nawet lopatologia.
    Nie wkładaj kija w mrowisko bo zacznie się niepotrzebna przepychanka.

Chciałem tylko wyrazić moje spostrzeżenia i doświadczenia, co kto z tym zrobi - nie wiem. Tylko podejście dziwne, zjeść i mieć ciastko. Zdziwienie że na 18-tkach gorszy komfort niż na 16-tkach.
    Taki urok brembo, po prostu.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

mi nawet piszczy ori Brembo 330 z 159/Brera/Giulietta, a właściwie to nie Brembo tylko zestaw tarcze/klocki. Tarcze nawiercane Zimmermana + klocki Galfer Sport... Sprzedawcy z TopBrakes polecali mi te zestaw, że też go używają w 159 i nic nie piszczy. No i mieli rację, tylko że tak było przez pierwsze 3 miesiące, potem zaczeły się piski przy dohamowywaniu tuż przed zatrzymaniem, wystarczy mocniej hamować i nic nie piszczy, no ale i tak niesmak pozostał jak sobie przypomne cene tych klocków. Miały być miękkie, na mieszance organicznej, pozbawionej cząstek metali, ale chyba jednak coś tam mają, bo wystarczy kilka mocniejszych hamowań żeby zedrzeć z klocków te cząstki, z tym że cisza znów się kończy kiedy znów na powierzchni klocka znajdzie się jakiś opiłek... Jednak nie mogę zapomnieć o skuteczności zestawu - w porównaniu do poprzedniego SWAPU z AR 166 tu jest totalna przepaść na korzyść 330, a zestaw tarcze+klocki hamują nawet zbyt dobrze, muszę teraz uwarzać na auta za mną/ większość z nich nie posądzam o posiadanie tak skutecznych hebli

a co do SWAPU z 166, to też dopiero po kilku miesiącach zaczeły się piski, gdy z klocka wyszły cząstki metali - zestaw Tarcza nawiercana Zimmerman + klocek Zimmerman

także jak wam coś piszczy to polecam się zastanowić w jaki sposób żeby wyeliminować zaciski bądź zestaw tarcza + klocki
    Ostatnio edytowane przez prezes01 ; 04-04-2017 o 12:37

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Kilka slow sprzed kolku lat pana Wójcika odnosnie piskow w hamulcach.
    Niestety, piskliwosc na zimno narasta z twardoscia mieszanek. Jeszcze nie
    wymyslono klockow do sportu "cichych".
    Standardowe Ferodo maja tlumiki drgan i na czystych oraz nasmarowanych
    sworzniach w zaciskach Brembo nie powinny halasowac.
    U mnie nigdy nie piszczaly. Ryzyko pisku jest zwiazane z budowa zaciskow
    Brembo i ciezarem klockow. Tutaj Salomon nie naleje.
    Pylenie i iskrzenie. Celowo nie podalem cen klockow DS3000, które sypia
    iskarami, a te iskry wtapiaja siê w felgi.
    Klocki DS3000 by³y dobre w XX wieku. Karcher raz w tygodniu zmywa pyl z felg.
    Im bardziej sportowa mieszanka tym pylu jest mniej i jasniejszy.
    No to chyba wszystko.
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Slavol, Omen - zgoda sportowe klocki mają "inną" mieszankę i siłą rzeczy piszczeć będą.
    Jednak przy swapie do 159 zacisków z 166 pojawia się jedne ISTOTNY problem. Tarcza z 159 ma 305 mm, a nie 310 jak w 166. Tak więc klocek "wystaje" co doprowadza do piszczenia. I mieszanka nie ma tutaj nic wspólnego. Były testowane różne mieszanki, począwszy od Ferodo Premier aż do Galfery Sport i efekt jest ten sam. Piszczy.
    Więc proszę nie róbcie z ludzi "mądrych inaczej" bo u każdego kto robił swap zacisków z 166 na tarczę 305 takie piszczenie się pojawia i koniec kropka.
    Mieszanka ma znaczenie przy fabrycznych rozwiązaniach np 330 w 159 i tutaj zgoda. Jednak przy 305 i 4 tłok, klocek może być z gównolitu a i tak piszczeć będzie.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Brembo predzej czy pozniej bedzie piszczec czy fabryczne czy tez dokladane przez uzytkownika.

Pan Lech sam rowniez potwierdzil to co czym my tu puszemy. Obojetne czy to beda klocki 'sportowe' czy cywilne.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zwłaszcza, że "standardowy" zestaw do 159 czy nawet 166 ciężko nazwać sportowym. Super Ferodo czy inne Galfery w połączeniu z nawiercanymi tarczami mogą Wam piszczeć jeśli jeździcie z tym na tor.
    Ja jeżdżę po drogach publicznych i tutaj żaden zestaw sportowy się nie sprawdzi, ponieważ nie ma możliwości utrzymywania odpowiedniej temperatury zestawu hamulcowego.
    Założyłem Brembo (ze standardowym w moim mniemaniu klockiem Textar na tarczy Textar) tylko i wyłącznie z powodu wyglądu. Bo jeśli chodzi o jakość hamowania to nie czuję żadnej różnicy w porównaniu do zestawu (również marki Textar), jaki zakładałem 2 lata temu w mojej poprzedniej 159. Za to tam było nawet lepiej, ponieważ tamten zestaw nie wydawał absolutnie żadnych niepożądanych dźwięków, a jakość hamowania w cywilnym użytkowaniu była nawet bardziej niż zadowalająca. Znam to nie tylko z własnej, ale również z opinii ludzi (co prawda nielicznych), którym pozwoliłem usiąść za kółkiem mojego wozu.
    Zgadzam się, że zestaw na tor może piszczeć czy nawet musi piszczeć, aby skutecznie hamować. Ale zdecydowana większość ludzi, którzy robią takie swapy w 159, na pewno na tory nie jeździ.
    Mi to piszczenie się nie podoba, a skoro nie czuję różnicy w hamowaniu, to jednak wrócę to standardowego zacisku. Wygląda ch*jowo, ale może to jakoś przeżyję
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Omen, nie mogę się z Tobą zgodzić. W dużym Brembo, które siedzi w mojej alfie seryjnie nie ma problemu piszczenia. Nie było na starym komplecie (nie znam producentów) jak i nie ma na zestawie gładkie Brembo - Galfer (w pudełku Ricambi Originali, ale nie znam modelu klocków). Więc nie jest to problem wszystkich 4-tłoczkowych zacisków Brembo w Alfach.
    Piszczenie nie pojawiło się też po konkretnym zagrzaniu zestawu. 3 razy byłem na torze. Pierwsze 2 razy, tylko się kopciło, a ostatnio w Słomczynie pedał zrobił się miękki. Za każdym razem po takich przegrzaniach były przejazdy studzące i tarczom nic się nie stało (jedynie pojawił się niewielki rant już po 10 kkm), klockom też nie.
    Ostatnio edytowane przez SliwusBuu ; 04-04-2017 o 13:48

Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    Więc proszę nie róbcie z ludzi "mądrych inaczej" bo u każdego kto robił swap zacisków z 166 na tarczę 305 takie piszczenie się pojawia i koniec kropka.
    Mocne słowa, robiłem swap na tarcze 310 i na "cywilnych" klockach było cicho. Piszczeć zaczęło na ds2500. klocki wystawały około milimetra ponad tarczę wiec u mnie nie to powodowało piszczenie.
    Powtórzę...... mix tarcza-klocek-spasowanie-podkładki.... piszczy lub nie, reguły nie ma. A w sumie jest, na "sportowych" piszczy.