Temat: Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    159 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał tomek evo Zobacz post
    Jaki to konkretnie top tec? 4600? Szczerze to lepiej darować sobie dolewkę bo 5w40 jest na innej bazie i jest full saps i dolewając 5w30 c3 w technologi syntetycznej popsujesz trochę właściwości oleju.
    Aha... To teraz już nie kumam :-) ten 5w40 myślałem, ze też występuje o specyfikacji c3 low saps ponieważ mam dpfa... chodzi mi o Meguin Megol Low Emission 5W40 5L

LM taki mam:

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez Mackowiak ; 10-03-2017 o 07:33

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Meguina Low Emission 5w40 można jak najbardziej zastosować bo to bardzo dobry olej (mimo, że low saps) tyle tylko, że jak nie masz dpf-a to za porównywalną kasę masz dużo bardziej nastawiony na ochronę silnika olej wysokopopiłowy Meguin Super Leichtlauf 5w40, który jest na bazie syntetycznej PAO.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał master85 Zobacz post
    a co powiecie o oleju castrol edge 5w30 c3 niskopopiołowy? wymieniam co 10000tyś czyli 4 miesiące.
    Moje zdanie jest takie, że nie warto bo olej co najwyżej średni, na potęgę podrabiany i w dodatku drogi. Jest wiele lepszych olejów za porównywalne pieniądze np. Neste czy Meguin - oleje moim zdaniem o klasę lepsze. Od tego Castrola wolałbym zdecydowanie Specola Spec Premium C3 (lub C3 VW 504/507) i wcale nie żartuje ani nie prowokuje. No chyba, że lubisz być sponsorem różnych kampanii reklamowych

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    159SW 16V 150KM, Mercedes Vito

Domyślnie

tomek a co mi zaproponujesz? 159 1.9 150km z DPF. Większość niestety miasto, wypalanie DPF co 300-400km. W tej chwili zalany MOTUL 8100 Eco-clean c2 5w30, póki co wymiany co 10 000km.

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    159 JTDm

Domyślnie

Meguina Low Emission 5w40 można jak najbardziej zastosować bo to bardzo dobry olej (mimo, że low saps) tyle tylko, że jak nie masz dpf-a to za porównywalną kasę masz dużo bardziej nastawiony na ochronę silnika olej wysokopopiłowy Meguin Super Leichtlauf 5w40, który jest na bazie syntetycznej PAO.
    - - - Updated - - -

Dzięki. W mojej 159tce jest dpf, dlatego o takie oleje pytam. Po za tym meguin, który ma bardzo przystępna cenę co jeszcze proponujesz w takim zakresie ?

Ostatnio edytowane przez Mackowiak ; 10-03-2017 o 22:06

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

do 1.9 z dpf-em w lepkości 5w40 (dobra na lato) proponuje :
    - Millers EE longlife 5w40 (bardzo dobry i niestety dość drogi)
    - Penrite Enviro+ 5w40 (też bardzo dobry i trochę tańszy)
    - Neste City Pro 5w40 (chyba najkorzystniejszy stosunek ceny do jakości)
    - Meguin Low Emission 5w40 (dobry i w najlepszej cenie - top teca 4100 pomijam bo to to samo jest)
    opcja budżetowa :
    - Specol Spec Premium c3 5w40
    Z lepkości 5w30 (zalecam bardziej na krótkie trasy i użytkowanie bardziej miejskie)
    - Millers EE longlife C3 5w30
    - Penrite Enviro+C3 5w30
    - Neste City Pro Longlife III 5w30
    -Meguin Efficency 5w30
    - Meguin Compatible 5w30
    opcja budżetowa :
    Specol Spec Premium C3 5w30 lub jeszcze lepiej Specol Spec Premium C3 VW 504/507 5w30
    Pisze na podstawie najlepszych olejów ze swojej oferty (wszystko dostępne u mnie choć jeszcze nie wrzucone na sklep). Do tego można dołożyć ewentualnie Amsoila i z kilka innych olejów ale te ww. to jakościowo jest górna półka i jestem przekonany, że są warte uwagi.

- - - Updated - - -

Neste City Pro 5w40
    Temperatura zapłonu : 244
    Temperatura płynięcia : -51
    Daje do myślenia. Ten olej niedługo zagości w mojej alfie 1.9 z dpf

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    159 JTDm

Domyślnie

Bardzo dziękuję za tą jakże konkretną i obszerną odpowiedź :-) wiem, ze to nie ten temat ale chciałem Ciebie zapytać o olej 2T do alfy z dpf, co uważasz jako znawca ? Ewentualnie co polecasz ?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Jako znawca to Ci pewnie nie poleci żadnego oleju 2T tylko dedykowane dodatki z reszta masz cały temat i o jednym i o drugim.

Tomek ma Neste jakiś ciekawy full saps w ofercie do jtdków?

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    159 JTDm

Domyślnie

Wiem widziałem Plywaku lecz odpowiedzi spodziewam się od osoby do której je kieruję.

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Jako znawca to Ci pewnie nie poleci żadnego oleju 2T tylko dedykowane dodatki z reszta masz cały temat i o jednym i o drugim.

Tomek ma Neste jakiś ciekawy full saps w ofercie do jtdków?
    No właśnie z full saps jest problem. To znaczy jest bardzo dobry Neste City Pro 0w40 oraz bardzo dobry Neste 1 5w50 ale brakuje topowego oleju o lepkości 5w40 lub 5w30. Dlatego Meguin dalej jest dla mnie najlepsza opcją w rozsądnej cenie. Co prawda Neste City Pro 5w40 jak na mid saps jest bardzo dobrym olejem o doskonałych parametrach ale to nadal C3 wiec pakiet dodatków ochronnych siłą rzeczy musi być ograniczony. To samo zresztą dotyczy również Millersa czy Penrite, dla których ten Neste jest na pewno ciekawą i tańszą alternatywą ale raczej do aut z dpf-em.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Mackowiak Zobacz post
    Bardzo dziękuję za tą jakże konkretną i obszerną odpowiedź :-) wiem, ze to nie ten temat ale chciałem Ciebie zapytać o olej 2T do alfy z dpf, co uważasz jako znawca ? Ewentualnie co polecasz ?

Olej 2T , choć jest przez bardzo wiele osób chwalony za skuteczność nie jest dedykowanym dodatkiem do paliwa. Osobiście stosuję dodatki Archoila - najpierw AR6200 a teraz AR6900d-max i koszt ich stosowania nie jest jakoś dużo wyższy niż polecanych olejów 2T. Dedykowane dodatki pozbawione są wad oleju 2T (obniżenie liczby cetanowej, skład nieobojętny w dłuższej perspektywie na układ wtryskowy) i zapewniają odpowiednie smarowanie, czystość układu wtryskowego, poprawiają efektywność spalania a także podnoszą liczbę cetanową (AR6900 d-max). Oleje 2t maja swoich zagorzałych fanów ale polecam stosowanie dobrych dedykowanych dodatków.

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    159 JTDm

Domyślnie

No właśnie z full saps jest problem. To znaczy jest bardzo dobry Neste City Pro 0w40 oraz bardzo dobry Neste 1 5w50 ale brakuje topowego oleju o lepkości 5w40 lub 5w30. Dlatego Meguin dalej jest dla mnie najlepsza opcją w rozsądnej cenie. Co prawda Neste City Pro 5w40 jak na mid saps jest bardzo dobrym olejem o doskonałych parametrach ale to nadal C3 wiec pakiet dodatków ochronnych siłą rzeczy musi być ograniczony. To samo zresztą dotyczy również Millersa czy Penrite, dla których ten Neste jest na pewno ciekawą i tańszą alternatywą ale raczej do aut z dpf-em.

- - - Updated - - -

Olej 2T , choć jest przez bardzo wiele osób chwalony za skuteczność nie jest dedykowanym dodatkiem do paliwa. Osobiście stosuję dodatki Archoila - najpierw AR6200 a teraz AR6900d-max i koszt ich stosowania nie jest jakoś dużo wyższy niż polecanych olejów 2T. Dedykowane dodatki pozbawione są wad oleju 2T (obniżenie liczby cetanowej, skład nieobojętny w dłuższej perspektywie na układ wtryskowy) i zapewniają odpowiednie smarowanie, czystość układu wtryskowego, poprawiają efektywność spalania a także podnoszą liczbę cetanową (AR6900 d-max). Oleje 2t maja swoich zagorzałych fanów ale polecam stosowanie dobrych dedykowanych dodatków.
    Teraz to już kumam. Przeglądam te archoile i fakt nie wychodzi to za bardzo drożej w porównaniu do 2t. Ja ogólnie jeszcze nigdy z dodatków obojętnie jakich do ON nie stosowalem, a teraz jeżdżę 3 dieslem.
    Myślałem, ze mam Top tec a jest to Special Tec 5w30 F, dlatego mam pytanie co do interwalu olejowego. Ile na nim się przejeżdża ? Pytam, bo w opisie na stronie LM jest wskazanie, ze to olej do przedluzonych interwalow ale nie piszą ile. Moja jazda to 70%trasa reszta miasto.