Ostatnio edytowane przez Mackowiak ; 11-03-2017 o 23:43
15 000 km to rozsądne maksimum.
Chciałbym zobaczyć parametry takiego hydrokraka po 20-30 tys km.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Przy takich odcinkach przeciągnięcie interwału do 20.000kkm ma już uzasadnienie, osobnym pytaniem jest jak długo jeszcze chcesz tym autem pojeździć i jakie oszczędności przyniesie wymiana oleju w trybie LL. Zakładając, że robisz trzy wymiany w roku - to czwartą masz "gratis" - a przy takich przelotach robisz pewnie więcej.
Pamiętaj, że kilometry kilometrami, a rodzaj dróg po których się poruszasz też ma znaczenie - 1000km po autostradzie i 1000 drogami lokalnymi - zupełnie inne warunki.
Osobiście polecam olej Millers EE longlife C3 5w30.
Jeździłem na Castrolu EDG 5w30, wymiana oleju co 10 tyś km.
Tydzień temu wymieniałem olej i mechanik namówił mnie na Millersa - 40 zł za litr z beczki. Jest droższy od Castola, ale naprawdę warto wydac ok 70 zł więcej,
Nie żałuję, Silnik ciszej pracuje. Kultura pracy silnika znacznie się poprawiła.
Pytanie czemu producent takiego oleju wskazuje interwał co 30.000km ? Na dzień dzisiejszy auta przez najbliższe lata nie zamierzam zmieniać, jeśli chodzi o LL myślę, że to silnikowi zapewni częstsza wymiana oliwy.
50 tyś. szok![]()
W Sprinterze użytkowanym w trudnych warunkach wymiany oleju przypadają średnio co 35-40 tyś. km. I przy drugiej wymianie, dołączając kompletny brak dbania o układ paliwowy, silnik pracuje już jak kupa. Gdyby miska olejowa nie miała 11 litrów to strach pomyśleć jaki byłby stan silnika przy 300 000 km.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Producent auta wymyśla interwał w celu spełnienia pewnej bzdurnej normy, a następnie producent oleju stara się dostosować.
Należy brać pod uwagę jeden aspekt, iż te wytyczne są ustalane w warunkach laboratoryjnych testów, które nijak się mają do warunków na drodze.
To zupełnie tak samo, jak z podawanym spalaniem katalogowym.
- - - Updated - - -
Dokładnie, kilka marek ma nawet oznaczenia norm z podanym rokiem LL .
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y