Temat: Zakup Alfy 166

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał ddck82 Zobacz post
    W manualu? No Ja bym sie chyba nie zdecydowal, az tak bardzo nie ufam swojej pamieci
    Nie trzeba mieć pamięci. Zakładasz krańcówkę zabezpieczającą.
    Oczywiście bajer jest. B-ski założył taką prostą wersję. Ręcznie decyduje ile kręci rozrusznikiem, a przydałoby się to z automatyzować. Aha, i musisz zrezygnować z imo w kluczyku albo go wyciąć.
    No ale to nie temat na zakup alfy

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kacprowice (Radom)
    Auto
    BMW 316, wcześniej Alfa Romeo 146

Domyślnie przymiarka

Witam
    Chodzi nam po głowie 166. Chyba diesel bo benzyna musiałaby być z gazem, a i tak oszczędność żadna, szkoda tylko dźwięku silnika. Leszczem do końca nie jestem jeśli chodzi o Alfy - miałem 146 i jeździło się super choć miała swoje fanaberie: zimą ewidentnie wychodził południowy rodowód (zamarzający ręczny, zamki, drzwi itd) i oczywiście elektryka (w trakcie jazdy gasły światła - wadliwy przełącznik w kolumnie kierownicy). Na 166 namawia mnie żona, więc proszę o klika rad. Nie kupię zbyt taniej bo pewnie mina, mam klika na oku, ale z wadami.
    1. czy popękana skóra na fotelach to raczej do wymiany?
    2. ścieżka w stacji diagnostycznej wystarczy by ocenić zawieszenie?
    3. jak obecnie wyglądają koszty serwisu zawieszenia, bo z tego co czytam to tanio nie było, ale czasy i ceny się zmieniają?
    4. manual czy automat? skłaniam się ku automatowi bo oszczędza układ napędowy, ale jak to jest z trwałością automatów u Alfy?
    5. jak z pozostałymi kosztami i chodzi mi o to by wymieniać najważniejsze rzeczy na czas np. raz na rok by później nie brać kredytu na naprawy
    resztę chyba wyczytałem na forum i nawet się pośmiałem z problemów i podejścia Alfaholików - jednak mnie to póki co nie zraża
    Piszcie i nie oszczędzajcie mnie, spoko na razie jestem na tak.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Witamy

Odpowiedzi subiektywne, czyli wg mnie:
    1. tak
    2. generalnie nie, chyba że kumaty diagnosta z zacięciem
    3. są tańsze opcje, ale mniej trwałe
    4. jak znajdziesz automat w dobrym stanie, to IMO najlepszy wybór przy 166, ale tylko z 3.0V6 (skrzynia ZF 4HP20). W dieslach były skrzynie Aisin i tam już nie jest tak różowo...
    5. pozostałe koszty jak na tej klasy auto uważam za niskie. Musisz się liczyć np. z regeneracją alternatora, wymianą chłodnicy itp. zakładając że auto ma 10+ lat.

Jeśli chodzi o zimowe fanaberie (a propos 146) to 166 ma takie same

Jeśli chodzi o wybór silnika, to naprawdę nie patrz na koszty - są takie same! 3.0V6 w automacie pali maks 20l LPG w mieście (korki), min. 10l trasa co przekłada się kosztowo na 5-10l ON. Diesel właśnie tyle ci spali. Dodatkowe wydatki na instalację LPG "rekompensuje" w dieslu np. dwumas. O dźwięku nie wspominam nawet... dlatego uważam, że silnik najlepiej wybrać pod kątem charakterystyki: lubisz kopa w plecy od turbo - bierz diesla, wolisz dźwięk V6 i bieg kończący się przy 6500 obr - bierz benzynę

Przede wszystkim znajdź zadbany egzemplarz, bo to jest podstawa do późniejszego zadowolenia z zakupu!
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kacprowice (Radom)
    Auto

Domyślnie

dzięki za odpowiedź, chyba dwumas nie kosztuje z wymianą tyle co dobra instalacja czyli ok 3tys?
    mam znajomego od LPG to może bym to taniej ogarnął, V6-ek mniej niż diesli, ale popatrzę, byłem za benzyną bo teoretycznie mniej osprzętu, który może paść, ale JTD mają dobrą opinię i na dodatek w podobnej cenie a nawet tańsze, to skłaniałem sie ku ON
    a jak z tym silnikiem 2.0, rzeczywiście w 166-ce nie bardzo się sprawdza?
    generalnie chodzi mi o wygląd, bo silnik to trochę ucieka na drugi plan - każdy raczej ma dobre osiągi, no może poza tym 2.0 choć i tak ma 150 koni

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

A jak w Twoim otoczeniu z serwisem aut włoskich? Masz kogoś zaufanego? To bardzo ważny element.
    Instalacja lpg do V6 to 3500 w górę - pamiętaj V6ki alfy potrzebują dużo paliwa niech gaziarz to uwzględni przy wycenie instalacji, niech nie bierze pod uwagę tylko KM.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kacprowice (Radom)
    Auto

Domyślnie

mam mechanika i niezły dostęp do części i myślę, że razem z pomocą forum serwis byłby do ogarnięcia szczególnie w przypadku JTD - V6 podobno lepiej serwisować u fachowca

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

w V6 trzeba tylko dobrze rozrząd zrobić, potem już się tylko jeździ a nie serwisuje
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Cytat Napisał kubicze Zobacz post
    w V6 trzeba tylko dobrze rozrząd zrobić, potem już się tylko jeździ a nie serwisuje
    Amen.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Jeśli chodzi o 2.4JTD, mam drugiego w swoim posiadaniu, zaś trzeci u mnie w domu
    Pierwszy 2.4JTD (chodzi o silnik bo to marea była) bezawaryjny, wymieniałem olej i lałem on.
    Teraz mam 2.4JTD CF3 150KM w Alfie, prócz dwóch wymian paska wielorowkowego, filtrów nic więcej nie grzebałem.
    Ojciec miał 166 2.4jtd nakręcił nią 400kkm, czyli jak od nas wyjeżdzała miała nakulane 680kkm (ostatnio nawet sie znalazla na olx i 150kkm miala hehe)
    I tylko turbo regenerował, żadnej dwumasy czy sprzęgła. Głównie użytkowana była w trasy. O Zawiasie w ojca nic szczególnego powiedzieć nie mogę bo w tył chyba nie ingerował ktoś musiał zrobić wcześniej.. Natomiast z przodu wahacze górne i nowe amortyzatory

Co do naprawy zawiasu.. Pytałem w dobrym serwisie w Lesznie to kwota jaką ode mnie żądali to 2.200zł.
    Natomiast ja zrobiłem sam z ustawieniem geometrii 530zł

Co do skóry bo tak chaotycznie piszę, jeśli jest mocno popękana niestety wymiana, jeśli są delikatne zarysy pęknięć można odratować (Jeśli ktoś ma pojęcie o tym co robi)

Tak jak piszę Tomaz, koszty wychodzą tak samo.
    Spalanie mojej Alfy jeżdżąc na prawdę rozsądnie i do 110km/h na trasie spalanie maks do 6.5L/100 względem pomiarów na stacji benzynowej. Na mieście też z rozsądną jazdą (nie mam dużych korków w miastach w pobliżu) i spalanie jest pod 8L/100

I tak jak już ktoś wspomniał jak lubisz delektować się dźwiękiem bierz V6 bo na prawdę jest to bardzo przyjemny dźwięk, a jak lubisz kompa w plecy to bierz 2.4jtd, zwracając też na to, że silnik R5 nie brzmi jak inne diesle np TDI

Kilka osób (pasażerowie) byli w szoku jak na stacji lałem ON - nie mogli uwierzyć, że to Diesel

P.S Pamiętaj, że jak chcesz kupić dobry egzemplarz lepiej dać to 1000 czy 2500zł więcej i mieć pewność dobrego egzemplarza tak jak ja - bo troszkę przepłaciłem

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

2.0TS odpuść. Za slaby i niezbyt trwala jednostka w stosunku do pozostalej gamy. Poza tym tak jak wspomniano. Alfę trzeba umieć naprawiać bo będą problemy. Wybór jednostki czysto subiektywny. Reszta j.w.