U mnie lusterka w porządku. Przy szybkiej jeździe ani drgną.
U mnie lusterka w porządku. Przy szybkiej jeździe ani drgną.
Potwierdzam, też to mam. tj są na swoim miejscu i nie falują.
I coś w tym jest - pamiętam aferę z dwumasami w silnikach 2.0 TDI w VW - i powiązaną z tym akcję serwisową wymiany tychże .... akurat mojego roku produkcji to nie dotknęło.
Miejmy nadzieje że to coś ruszy i nasze problemy przynajmniej z tym elementem się skończą
---------- Post added at 19:19 ---------- Previous post was at 19:16 ----------
Prawda - to tylko pomogło by w polepszeniu jakości![]()
Ja jeszcze przewrotnie dodam że miałem kiedys citroena (auto na F którego sie nie kupuje). Przez 180 tys przebiegu uległo awarii: silnik krokowy bosch, rozrusznik bosch zamki drzwi (wszystkie 4-ry) na których wybite było made in germany i francuska chłodnica. 6:1 na niekorzyść niemców. A odnośnie 2,0 TDI miałes farta że ta mina u Ciebie nie wybuchła
Widzisz a ja miałem Polo beznyna , Golfa Diesel , Tiguana Diesel, Scirocco benzyna DSG - Zero problemów oprócz niuansów w stylu coś mi trzeszczy w podłokietniku czy boczkach drzwiMiałem kiedyś tylko Renault Megane II (z tych na F) i było całkiem ok
Nigdy nie miałem Japońskiego auta (nie licząc przygody z Corolla ostatniej generacji - ale trwała około miesiąca)
A silnik krokowy ..... cóż we Fiacie Brava w rodzinie był wymieniany tak często że uznalismy to za element ekspoloatacyjny ( jak pamietam BOSCH)
![]()
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Hmmm nie chcąc urazić właścicieli 159 - Bo to piękne stylowe auto, muszę napisać że mimo swoich Wad Julkę prowadzi się o wiele lepiej, dużo lepiej czuje się drogę - zawieszenie jest bardziej sprężyste i daję o wiele większe poczucie bezpieczeństwa i kontroli na drodze (159 na śliskiej nawierzchni udało mi się już kilka razy zmusić do użycia ESP w miejscach gdzie Julka zupełnie nie reagowała zachowując się neutralnie - i wcale to nie były jakieś ewolucje, raczej normalna jazda).
Precyzja układu kierowniczego też jest sporo lepsza w Julce przez świetnie zestopniowane wspomaganie (w zależności od trybu jazdy)
Generalnie 159 do tego z ciężkim silnikiem 2.0 JTDm prowadzi się .... inaczej![]()
To jednak większe cięższe auto i niestety to się czuje .... do tego czuje się niestety już ząb czasu który nadgryzł atrakcyjność tej konstrukcji w porównaniu do nowej konstrukcji Giulietty. Skrzynia natomiast mi bardziej odpowiadała ... ale przy mojej głośnej skrzyni to każda by mi bardziej odpowiadała.
To różne auta i niestety postęp przez kilka lat między 159 a Julką jest znaczny i to się czuje
Osobiście gdybym miał kupić raz jeszcze AR .... to wybrałbym drugi raz JulkęNo chyba że ktoś potrzebuję większy bagażnik (choć ten w SW wcale wielkością nie grzeszy a i krawędź załadunku jest wysoka)
Akurat ja mam okazję jeździć prawie nową 159 (2010 rok 16500 przebiegu) chyba z bogatym wyposażeniem .... wręcz kompletnym wraz ze skórą, xenonami, navigacją tempomatem itp .....
W tym porównaniu jak dla mnie 1:0 dla Julki
PS. Ale kierownica w 159 jest rewelacyjna - bardzo mi się podobaJak będziesz się decydował na 159 to moim skromnym zdaniem kupno z mniejszym silnikiem niż 170 KM będzie męczącym doświadczeniam w tym samochodzie
---------- Post added at 14:13 ---------- Previous post was at 14:11 ----------
Tak masz rację - podejście do klienta przez ASO jest od samego początku bardzo w porządku .... sam jestem pod wrażeniem. Cóż jeśli Panowie nie mają rozwiązania lub zablokowane ręce - to ja to rozumiem, z pustego i salomon nie naleje. Ale specjaliści we Włoszech mogli by zagęścić ruchy w celu wyeliminowania problemu i zwiększenia kontroli jakości![]()
Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 01-07-2011 o 13:29
Powinni ten post podwiesić w dziale "Porady przy zakupie" w pewnym rzucającym się w oczy temacie, gdzie wypowiada się szereg ekspertów, którzy Giuliettę widzieli na zdjęciach w internecie, ewentualnie podotykali kilku plastików w salonie.
tygrysio, mogę Cię tam zacytować?
Żeby nie było tak pięknie, kolega oddał do ASO 159 a dostał... Bravo.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Chcesz by posiadacze 159 mnie zabili i porysowali mi auto przy każdej możliwej okazji ?
Tak sobie ostatnio policzyłem ile aut już w swoim życiu użytkowałem .... wyszło mi że 36 różnych aut (czy to służbowe czy prywatne moje, Żony, Rodziców itp) takie które można spokojnie powiedzieć użytkowałem i zrobiłem nimi pokaźną ilość kilometrów, nie uważam się za znawce - ale moim skromnym zdaniem po przejechaniu 159 około 1000 km Julka wyprzedza konstrukcję 159 i to dość znacznie ... ba nawet bym się pokusił o stwierdzenie że julka w środku jest staranniej wykończona .... Ale cichooo![]()
Ujmę to tak - wiecie że narzekam na swoją Julkę w porównaniu do moich poprzednich aut ?![]()
Otóż gdyby mi zaproponowano że ok "oddaj Pan te Julke weź Pan se tą 159 full wypas" to .... ja poczekam wolę swoją JulkęJa wolę bo radość z jazdy i przyjemność prowadzenia na Plus dla Julki bez dwóch zdań ( i nie chodzi o moc)
Tylko niech naprawią tą skrzynie i te uszczelkiresztę jakoś może przeżyje
![]()
Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 01-07-2011 o 14:12