Hmmm nie chcąc urazić właścicieli 159 - Bo to piękne stylowe auto, muszę napisać że mimo swoich Wad Julkę prowadzi się o wiele lepiej, dużo lepiej czuje się drogę - zawieszenie jest bardziej sprężyste i daję o wiele większe poczucie bezpieczeństwa i kontroli na drodze (159 na śliskiej nawierzchni udało mi się już kilka razy zmusić do użycia ESP w miejscach gdzie Julka zupełnie nie reagowała zachowując się neutralnie - i wcale to nie były jakieś ewolucje, raczej normalna jazda).
Precyzja układu kierowniczego też jest sporo lepsza w Julce przez świetnie zestopniowane wspomaganie (w zależności od trybu jazdy)
Generalnie 159 do tego z ciężkim silnikiem 2.0 JTDm prowadzi się .... inaczej
To jednak większe cięższe auto i niestety to się czuje .... do tego czuje się niestety już ząb czasu który nadgryzł atrakcyjność tej konstrukcji w porównaniu do nowej konstrukcji Giulietty. Skrzynia natomiast mi bardziej odpowiadała ... ale przy mojej głośnej skrzyni to każda by mi bardziej odpowiadała.
To różne auta i niestety postęp przez kilka lat między 159 a Julką jest znaczny i to się czuje

Osobiście gdybym miał kupić raz jeszcze AR .... to wybrałbym drugi raz Julkę

No chyba że ktoś potrzebuję większy bagażnik (choć ten w SW wcale wielkością nie grzeszy a i krawędź załadunku jest wysoka)
Akurat ja mam okazję jeździć prawie nową 159 (2010 rok 16500 przebiegu) chyba z bogatym wyposażeniem .... wręcz kompletnym wraz ze skórą, xenonami, navigacją tempomatem itp .....
W tym porównaniu jak dla mnie 1:0 dla Julki
PS. Ale kierownica w 159 jest rewelacyjna - bardzo mi się podoba

Jak będziesz się decydował na 159 to moim skromnym zdaniem kupno z mniejszym silnikiem niż 170 KM będzie męczącym doświadczeniam w tym samochodzie

---------- Post added at 14:13 ---------- Previous post was at 14:11 ----------
Tak masz rację - podejście do klienta przez ASO jest od samego początku bardzo w porządku .... sam jestem pod wrażeniem. Cóż jeśli Panowie nie mają rozwiązania lub zablokowane ręce - to ja to rozumiem, z pustego i salomon nie naleje. Ale specjaliści we Włoszech mogli by zagęścić ruchy w celu wyeliminowania problemu i zwiększenia kontroli jakości