Może być problem tez z softem. Ja tak miałem że był egr i dpf źle wyprogramowany. Zgrałem mapę i wysłałem do conmir do analizy i wyszło że nie było poprawnie to zrobione przez to też skakała wskazówka doładowania.
Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka
Jak najbardziej. Ja mam egr i dpf wyprogramowany u Janusza a nie profesjonalnego tunera. Mam zamiar kupić nowy zaworek w przyszłym msc, jak nie pomoże to będę kombinował wokół mapy (no i jeszcze ta odma).
U mnie te falowanie powyżej 3.000 obstawiam na cos z cisnieniem paliwa. W sobote będę patrzył bo przez ostatnie 3 tyg mam zapier na warszracie [emoji23]
Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka
ja też mam falowanie przy rev max. Obecnie się tym nie przejmuję.
Miło mi poinformować, że po założeniu nowego elektrozaworu problem praktycznie ustąpiłBrak przeładowania, brak nagłych skoków ciśnienia, szuranie jest cichutkie (nieporównywalnie cichsze od dotychczasowego). Auto błyskawicznie reaguje na pedał gazu, bez zamuły i "zrzucania" ciśnienia. Wskazówka doładowania chodzi b. płynnie i powoli (na starym zaworze co chwila leciała na samą górę i spadała do 0, nie mogąc ustalić wartości pośredniej). Przy powolnym przyspieszaniu ciśnienie stabilizuje się na jakiejś niewielkiej wartości zamiast lecieć na 1,6 bar.
Generalnie - polecam każdemu. Po przeczytaniu nt. zaworka N75, zasady jego działania i sterowania nim stwierdzam, że nie ma możliwości aby po kilkunastu latach i setkach tys. km. pozostawał on sprawny. Tylko warunek - trzeba kupić nowy a nie używany z allegro bo w ten sposób niewiele zdziałamy.
Spróbuję porobić wieczorem logi porównawcze jak będę miał czas.
wołam [MENTION=48932]cybermyszak[/MENTION]
Jak ktoś chce próbnie przetestować nowy zaworek przed zakupem u siebie to zapraszam do Radomia![]()
Ech...
Albo uległem autosugestii albo za szybko ogłosiłem sukcesProblem dalej występuje. Faktem jednak jest, że doładowanie chodzi płynniej i precyzyjniej a na maksymalnym obciążeniu wskazówka nie faluje tylko stabilnie trzyma wartość. Ponadto auto definitywnie lepiej zbiera się od dołu, nie występuje efekt zamuły. Zaworka więc nie zwracam, zostaje w silniku na dobre.
Niemniej jak szurało tak szura i przy mocniejszym wciśnięciu gazu szarpie. [MENTION=48932]cybermyszak[/MENTION] ogarniaj tą odmę...
W zeszłym tygodniu było super ciepło i problem powrócił. Przy 1500-2000 obrotów szarpanie jakby turbina nie wiedziała czy się załączyć czy nie. Po stanowczym depnieciu gazu problem znika. Mechanik mówi że turbina najpewniej do regeneracji bo się poci też.
Rozważam jeszcze opcję diagnostyki typowo komputerowej. Mam w mieście firmę która zajmuje się chip treningiem dosyć profesjonalnie. Może to coś pomoże na to i problemy z rozruchem.
Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka