Witam otóź mam taki problem, prawdopodobnie padł wyżej wymieniony zawór firmy Pierburg (prawie nowy pojezdził z 200km). Objawy to turbo dziura (nagle wciska w fotel przy 2900rpm), głośne zawory przy butowaniu, ogólnie przymulona jest. Jeździłem niedawno na innym zaworku (takim co od kupna auta juz był), który już buczał i sprawdzając programem gazując na luzie zadane cisnienie/aktualne cisnienie to od niższych obrotów pokazywało ze aktualne ciśnienie jest około 15% wyższe od zadanego, przez co wciskało we fotel od 2000 obrotów i ogólnie Alfa była fajnie dynamiczna, ale podejrzewam, że nie jest tak zalecane jezdzić . Pamietam również, że miałem jeszcze inny zaworek na którym "normalnie" jezdziła (z tego co kojarze to nie zwróciłem uwagi na gorsze przyspieszenie po wymianie) tyle ze (ten zaworek wytrzymal ponad rok) wracając do domu turbina nagle wogóle nie chciała wstać.
I szukając nowego zaworu na czesciauto24.pl przeraziła mnie ilość róznych zamienników i tu moje pytanie z jakiej firmy to brać, żeby to długo działało i tak jak powinno.

Pisałem o tym innym zaworku na którym była dynamiczna (wymieniałem wczoraj dla pewności i to jest inny samochód wtedy), żeby wyeliminować podejrzenia o nieszczelnych wężykach lub czymś innym.

Sorry, jeśli napisałem jakieś głupoty z punktu widzenia doświadczonego mechanika, no nie znam sie za bardzo, ale sie staram

Link do aktualnego zaworu założonego ten Pierburga (https://www.czesciauto24.pl/pierburg/7026210)

Silnik: 2.4 jtdm 210km
I takie poboczne pytanko od ilu obrotów już ten silnik powinien ładnie przyspieszać (chce mieć porównanie jak już zamontuje żeby być pewnym)
Jeśli potrzeba wiecej informacji proszę pisac.

Dzięki z góry za wszelką pomoc