Strona 28 z 175 PierwszyPierwszy ... 18192021222324252627282930313233343536373878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1746

Temat: Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Ja robię w paliwach to mogę ci wartości cetanowe zacytować, Diesel Gold to paliwo Lotosu z innym nieco dodatkiem
    Kiedyś miałem taką sytuację że dałem gościowi LM, albo Millersa na spróbowanie, nalał do baku, odjechał 50 metrów i przychodzi mówi że rakieta
    Innym razem dowiedziałem się że Shell sprowadza paliwo z Austrii i takie mamy na stacji, a według papierów Orlen je z Rosji transportuje

Użytkownik Rowerzysta Avatar Annik
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Przeczytałem z zaciekaweniem cały wątek i postanowiłem, spróbuję dolewki 2T - wygląda to logicznie.
    Złapałem kompa i aby zrobić "bilans otwarcia" zrobiłem korekty wtrysków.
    Na zimnym(nie zupełnie ) silniku wyglądały tak:

Dawka ogólna oleju nap.: 15,01 mm3/w

Korekta paliwa (cylinder 1): -0,08 mm3/w
    Korekta paliwa (cylinder 2): -0,71 mm3/w
    Korekta paliwa (cylinder 3): 0,39 mm3/w
    Korekta paliwa (cylinder 4): 0,39 mm3/w

Po rozgrzaniu do 90 st zmieniło się na:

Dawka ogólna oleju nap.: 8,30 mm3/w
    Korekta paliwa (cylinder 1): 0,89 mm3/w
    Korekta paliwa (cylinder 2): -1,06 mm3/w
    Korekta paliwa (cylinder 3): 0,23 mm3/w
    Korekta paliwa (cylinder 4): -0,07 mm3/w

Pytanie do @sdero o komentarz - w prezentowanych przez Ciebie danych dawka paliwa jest 3,9 , u mnie 8,3-15 czy coś jest nie tak?
    A jeżeli chodzi o wtryski - profilaktycznie zacząłem od STP. Po wyjechaniu baku sprawdzę korekty co się zmieniło i następnie zastosuję 2T
    i też sprawdzę. Ciekawy jestem efektów.

Pozdr.
    DF
    Ostatnio edytowane przez Annik ; 08-07-2013 o 09:34

Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

up!!!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Fucel
    Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

W końcu i ja zdecydowałem się na dolewkę 2T. Było kłopotu nieco z szukaniem odpowiedniego oleju, na Orlenach nie mieli swojego produktu, ani Bliska. Pojechałem do Praktikera już nieco zrezygnowany i szok - jest Orlen Platinum 2T Moto. Pojechałem na stację, odmierzyłem 200ml, zalałem najpierw 2T, następnie do pełna zwykłego ON. Zawsze tankowałem odkąd mam prawko Lotosu ON Dynamic. Ich "placowy" z zaciekawieniem przyszedł pogadać co kombinuje...
    Jedynie co mnie wkurzyło a w zasadzie ciężko stwierdzić dlaczego po pierwszym odbiciu odłożyłem pistolet, zapłaciłem, wsiadam a wskazówka od paliwa nie była na maksa. Poszedłem jeszcze raz zatankować, cały czas strzelał (tzn odbijał) pistolet. Nawet po przejechaniu testowych 38km wskazówka minimalnie urosła do połowy z przedostatniej do ostatniej kreski. No cóż, może pływak się zawiesił w zbiorniku od 2T
    Wnioski póki co żadne, starałem się nie popadać w efekt placebo i na razie nie odczułem zmian w stosunku do tankowania ON Dynamica. Zdam relacje po przejechaniu całego zbiornika - myślę, że pod koniec lipca będzie robiło się sucho w zbiorniku. Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Fucel
    Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Osobiste odczucia, po przejechaniu 200 km póki co żadne - jedynie co mi zwróciło uwagę to zapach spalin wydobywający się z rury - określiłbym to mianem zapachu smażonych frytek. Zazwyczaj zawsze ten zapach towarzyszył mi przy każdym posiadanym JTD, lecz teraz jest on intensywny po podejściu do bagażnika

Kolejna kwestia, a w zasadzie pytanie do osób, które stosują ten mix - czy dolewacie 2T przy każdym tankowaniu. U mnie zazwyczaj wygląda to tak, że tankuję do pełna kiedy stan paliwa w zbiorniku osiągnie 1/3 Nie stosuję tankowań za 20-30zł - także dolewać 2T przy każdym tankowaniu czy co ileś tyś kilometrów?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Non stop dodaję. Po prostu nie moge bez niego żyć
    Masz odpowiedź dwie strony wcześniej
    Ja dziś zaaplikowałem po raz pierwszy Millers Oils Diesel Ecomax, przez weekend zrobię 1300 km i podzielę się odczuciami
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Czekam na Twoje odczucia
    DF

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Masz odpowiedź dwie strony wcześniej
    Ja dziś zaaplikowałem po raz pierwszy Millers Oils Diesel Ecomax, przez weekend zrobię 1300 km i podzielę się odczuciami
    Kumplowi dałem ten specyfik, bo wiem że on w nic takiego nie wierzy i placebo w żadnej postaci na niego nie działa, ogólnie po zalaniu i zrobieniu 300 kilometrów nic, żadnej różnicy idzie jak szła- ogólnie dupa. Za 2 dni dzwoni że machnął około tysiąca i w deptaniu nic nie czuje, ale pali 0,5 mniej
    Co do 2T (ja leję Stilha, bo 2T nie mogłem nigdzie kupić) to silnik chodzi ciszej w moim przypadku i jakoś tak łagodniej na dole na ucho, co do spalania to po zrobieniu 500 kilometrów na DieselGoldzie widzę na kompie spalanie mniejsze o 0,5 litra w porównaniu z normalnym ON

Użytkownik Świeżak Avatar Damianosl
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Giulietta QV Rosso Competizione

Domyślnie

Cytat Napisał Fucel Zobacz post
    Kolejna kwestia, a w zasadzie pytanie do osób, które stosują ten mix - czy dolewacie 2T przy każdym tankowaniu. U mnie zazwyczaj wygląda to tak, że tankuję do pełna kiedy stan paliwa w zbiorniku osiągnie 1/3 Nie stosuję tankowań za 20-30zł - także dolewać 2T przy każdym tankowaniu czy co ileś tyś kilometrów?
    Ja leję po każdym tankowaniu. Stację mam blisko domu więc leje paliwo, jadę do domu i tam dolewam 2T. Nie leję za 30 zł, ale nie leje też pełnego baku. Ogólnie stosuje się do zasady , że na każde 10l ON leje 50ml 2t

Najczęściej leje 30l ON i na to 150 ml 2t. W bagażniku woże lejek i kubeczek do odmierzania

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

Kylo1986 nie lej tego stihla pod zadnym pozorem. On ma temp zaplonu ponad dwiescie stopni co oznacz ze nie spala sie w komorze spalania tylko przelatuje przez nia i spala sie w turbinie. Chyba nie chcesz jej usmazyc. Olej stihla nie jest opracowany z mysla o spalaniu. Ma wysoka temp spalania zebyt w silniku dwusuwowym wogole sie nie spalic. Jest wyrzucany w postaci mgielki razem ze spalinami i ulega biodegradacji w ciagu 2 tyg. W naszysz dieslach pali sie w turbinie a ona i bez niego ma ciezkie zycie