Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    aha, no tak, zapomniałem, to przecież ty jesteś reprezentatywną grupą i wszystko musi być tak jak ty chcesz
    ale no zasieg raczej nie jest głównym czynnikiem zakupowym dla wiekszosci ludzi. Kiedys pokazywałem wyniki badan - taka pozycja sie nawet nie załapała.
    Tomtrz - wielokrotnie udowodniłeś swoje inklinacje w równaniu do średniej. Jak to mówią: wolnoć Tomtrzu w swoim domtrzu.

Już 33% udziału elektryków w rynku w chinach. Bez tej złej unii. I w takim biednym kraju.

nieee, ludzie przeciez nie beda tego kupowac, nie da sie, złe, niedobre, za drogie, i w ogole na pewno ich tam zmusili do zakupu pod grozba rozstrzelania
    To idź i sobie kup. Ktoś Ci broni?

Ja przepraszam - ty ograniczony umysłowo jesteś, że tak wprost zapytam? Nadal trudno pojąć, że nie chodzi o zakaz sprzedaży elektryków tylko o zakaz sprzedaży samochodów spalinowych? Podkreślić Ci to jakoś? Tapetę na telefon przygotować? Jesteś w stanie zapamiętać?

No napisz coś jeszcze, Twoje zdanie musi być na wierzchu. Ja się poddaję w obliczu tej propagandy sukcesu.
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Świeżak Avatar maurize
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

... no zasieg raczej nie jest głównym czynnikiem zakupowym dla wiekszosci ludzi. Kiedys pokazywałem wyniki badan - taka pozycja sie nawet nie załapała.
    Sam zasięg może i nie jest w większości przypadków problemem, ale upierdlowość ładowania, szukania ładowarki, czekania w kolejce, nieprzewidywalność zasięgu w zależności od warunków już jak najbardziej. Dlatego elektryki, puki co, nie nadają się dla masowych użytkowników.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    ...o zakaz sprzedaży samochodów spalinowych?
    Poważnie?Cały czas będziemy przywoływać jako argument zakaz, którego nie ma?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Poważnie?Cały czas będziemy przywoływać jako argument zakaz, którego nie ma?
    Poważnie nie ma?

Strefy czystego transportu, celowe obciążenia finansowe, wkrótce też demonstracyjny ostracyzm. Ograniczenia aż do wyżyg....

Możesz oczywiście tego nie rozumieć, jakoś bym się nie zdziwił. Skoro jako wzorzec przytaczacie wolnościowy kraj Chiny, to mnie już bliżej chyba do Białorusi. Tam przynajmniej jest jakaś nadzieja.

Zakaz, którego nie ma

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Ja przepraszam - ty ograniczony umysłowo jesteś, że tak wprost zapytam? Nadal trudno pojąć, że nie chodzi o zakaz sprzedaży elektryków tylko o zakaz sprzedaży samochodów spalinowych? Podkreślić Ci to jakoś? Tapetę na telefon przygotować? Jesteś w stanie zapamiętać?
    gościu, czy ty masz jakas manie prześladowczą/paranoję??? Jaki zakaz? Może i jestem ograniczony w taki sposób, ze nie widzę rzeczy, które istnieją jedynie w twojej wyobraźni Przeciez mozesz w kazdej chwili iść do salonu i kupić auto na benzyne, diesla, R3, V8, co tam sobie chcesz. Nikt ci dzisiaj nie kaze kupowac elektryka. Ludzie je kupują z własnej woli, czy to w EU, czy to w chinach. Kupują, pomimo waszego stekania, jak to bardzo do niczego się nie nadają.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał maurize Zobacz post
    Dlatego elektryki, puki co, nie nadają się dla masowych użytkowników.
    te 33% udziału w rynku, jak w chinach, to rozumiem nie jest masowy użytkownik, tylko jakaś nisza?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Auto

Domyślnie

Odpowiadając na pytanie sprzed kilku dni dotyczące mocy przyłączeniowej budynku wielorodzinnego:

1. Budynek czterokondygnacyjny, 7 klatek, około 100 mieszkań
    2. Wspólczynnik miejsc postojowych 1,1 ( czyli 110 )
    3. Moc przyłączeniowa bez ładowarek dla elektryków: 200kW
    4. Przelicznik dla ładowarek: 3,7kW na miejsce postojowe, wymóg zapewnienia mocy dla 50% miejsc postojowych ( takie przeliczniki obowiązują )
    5. Moc przyłączeniowa z ładowarkami obliczonymi według punktu powyżej: 300kW - o taką był złożony wniosek.

Aby to odnieść w przybliżeniu do osiedla, o którym pisałem wcześniej:
    1. Około 500 mieszkań
    2. Miejsc parkingowych 750 ( współczynnik 1,5 ), w tym 400 miejsc ogólnodostępnych
    3. 3,7 x 400 x50% to około 750kW na same ładowarki

EDIT: 50% miejsc ma mieć zapewnioną moc - jest to oczywiście tylko przelicznik. Nie oznacza to, że bedzie tyle ładowarek, bo na jedno miejsce przeznaczone jest zaledwie 3,7kW.

Drugi EDIT: farma fotowoltaiczna o mocy do 1MW zajmuje obecnie obszar około 1,5ha. Tymczasem powyższe koncepcyjne osiedle to około 3ha i sama możliwość naładowania elektryków ( przypomnę zaledwie 3,7kW na miejsce postojowe i tylko 50% miejsc brana do wyliczeń) niemalże wyczerpuje moźliwości takiej farmy ( abstrahując już od róznych godzin produkcji prądu i zużywania ). Rzecz jasna to teoretyczne rozważania i chodzi tylko o pokazanie skali.
    Ostatnio edytowane przez Krzyk ; 04-04-2023 o 15:10

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Możesz oczywiście tego nie rozumieć, jakoś bym się nie zdziwił. Skoro jako wzorzec przytaczacie wolnościowy kraj Chiny)
    Przepraszam,ale gdzie ja podawałem Chiny jako wzorzec wolności?
    Bo taki sposób prowadzenia rozmowy, w którym wkłada się w czyjeś usta twierdzenie, których nie powiedział chyba nie przystoi dorosłym ludziom.

Użytkownik Świeżak Avatar maurize
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

te 33% udziału w rynku, jak w chinach, to rozumiem nie jest masowy użytkownik, tylko jakaś nisza?
    Chiny to nie jest wolny rynek, ani dobry przykład. W krajach Azji południowej ze względów populacyjnego tłoku i ciasnej miejskiej infrastruktury bardzo duży odsetek motoryzacji to są różnego rodzaju skutery, riksze i tuktuki. Tutaj bym upatrywał popularności małych EV.
    Ostatnio edytowane przez maurize ; 04-04-2023 o 14:36

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

https://insideevs.com/news/660400/ch...-february2023/

Już 33% udziału elektryków w rynku w chinach. Bez tej złej unii. I w takim biednym kraju.

nieee, ludzie przeciez nie beda tego kupowac, nie da sie, złe, niedobre, za drogie, i w ogole na pewno ich tam zmusili do zakupu pod grozba rozstrzelania
    A dokładnie to 33% sprzedanych samochodów w lutym to plug-in, żeby ktoś nie pomyślał, że 33% samochodów tam to EV.
    Po drugie nie elektryków tylko plug-in, czyli elektryków i hybryd plug-in.

Po trzecie - po raz kolejny, czytasz co wrzucasz?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 04-04-2023 o 14:57

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Przepraszam,ale gdzie ja podawałem Chiny jako wzorzec wolności?
    Bo taki sposób prowadzenia rozmowy, w którym wkłada się w czyjeś usta twierdzenie, których nie powiedział chyba nie przystoi dorosłym ludziom.
    Nie Ty, tylko Tomtrz kilkukrotnie dziś. Przepraszam i cieszę się, że nie podpisujesz się pod chińskimi wklejkami Tomtrza.