Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Dołączam się do pytania
JA od 2007 roku kulam się 156 2.0 TS 155KM(bez lpg) i leje 10W40-zmiana co10 tyś. Auto bezawaryjne. Zero stuków puków i inych dzwięków. Autko potrafi zjeść niejedno większe auto wiec nie zmieniam. W instrukcji coś tam nt 10-W60 jest napisane, że zaleca się w sportowej jezdzie itp te oleje ale w kilkunastoletnim aucie nie ma co dręczyć silnika.\\
Ten wątek od kiludzięsięciu stron wstecz pszeistoczył się w sklep pewnego pana sprzedającego pewne oleje, I z poradami to on za wiele nie ma wspolnego niestety więc nie ma sie co koledze dziwić![]()
Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 20-07-2012 o 20:52
[C
Są to najlepsze oleję ponieważ kolega Pablo przypadkowo je sprzedajeJakby sprzedawał Mobil czy Castrol to te były by najlepsze na rynku
![]()
Proste
[C
Ja przeszedłem z 10w40 total quartz na 10w60 Valvoline i jest rewelacja.Samochód ciszej chodzi i nie jak na razie nie wziął mi ani centa tego oleju a 10w40 brał i to troszkę.
Olej 10W60 jest gęstszy i ma większą lepkość przy wyższych temperaturach pracy silnika, a zauważyliście jakieś negatywne objawy? Czy auta nie zużywają więcej paliwa?
Ford S-Max 2.2 16v TDCi '13
FIAT Barchetta 1.8 16v VFD '00
FIAT Punto 1.1 8v FIRE '99
jedyne co mogę to stwierdzić że Millers jest bdb olejem.teraz czeka mnie czwarta wymiana i z pewnością będzie to po raz kolejny millers xfd. Z tym że wymiana tylko z płukanką- olej po 7 kkm nadal jest czysty
edit. A to co mówicie, to już swoją drogązapewne gdyby Pablo dysponował olejami GM też były by najlepsze do alfy
![]()
znajomy do cytrynki c5 1.6 hdi z 2010roku zalał ostatnio Liqui Moly TOP TEC 4600 5W30Do silników JTD 16v należy zalewać wyłącznie oleje 5w40, do JTDm nawet 5w30.
dobry wybór ??![]()
Ja jak kupiłem auto miałe wlany jakiś castrol bodajże 5w50,
Przy pierwszej zmianie zalałem Valvo VR1 5w50, było bardzo dobrze, mało jadło oleju, niestey poszła miska..
Potem zalałem 5w40 Motula 8100, ogólnie było ok ale niestety zjadało trochę tego oleju.
Aktualnie mam Valvo VR1 10w60, po całym dniu w Ułężu nie ubyło nic![]()