A jeszcze jedno, ten Millers EE to ma być longlife a nie longlife ECO? Tak?
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
A jeszcze jedno, ten Millers EE to ma być longlife a nie longlife ECO? Tak?
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Ja zalałem moje 2.4 JTDM Liqui Moly Top Tec 4100 5W40 i chodzi jak złoto w obrotach od 1000 do 5500 i nawet nie stuka w porównaniu do kumpla, który zalał 1.9 JTDM tyle, że bez DPFa przy użyciu 0W40 od Mobil 1Także, mogę to polecić i nawet cena jest znośna, kupiłem 7 litrów (boo u mnie wchodzi 6.4 :/) za coś koło 250zł u Kolegi z Berlina.
gziemzik , zalales 5w40 ? A masz dpf-a ?
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
A jaki miał zalać? Do 2.4 tylko 5W40 ewentualnie 0W40.
P.S Przy wymianie w 2.4 wystarczy 6l kupic max co chodzi to 5,5l i to jak dobrze spuścisz olej. Litr zostaje w układzie.
[MENTION=73196]gziemzik[/MENTION] jakim cudem kręci Ci się do 5,5K obr jak to odcinkę ma koło 4,5K obr?![]()
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 12-07-2017 o 18:50
Mam DPFa i tak, 5W40. I wiem, że ten olej nie jest zgodny z zalecaną FIAT 9.55535-N2, ale jak na razie robi swoje bardzo dobrze
[MENTION=10735]Pływak[/MENTION]
Powiem ci, że nie wiem i nikt nie wie raczej i pewnie nikt się nie dowie ^^ (chociaż w w drugiej połowie miesiąca mam zamiar się w końcu wybrać do Italian Cars w Olkuszu, może rozwiążą zagadkę). Mogę nakręcić filmik dla Ciebie, kręci się do 5500 obrotów i dopiero tu ma odcinkę (czyli dosłownie, gaśnie na 2-3 sekundy i wszystko wraca do normy). Może mam zdupioną wskazówkę, ale mówię co ona wskazuje
PS.
"max co chodzi to 5,5l i to jak dobrze spuścisz olej"
Możliwe, jak kupowałem to auto to miało prawie zerową kartę historii (wiedziałem tylko, że był robiony rozrząd i dwumas), więc dopłaciłem 100zł za kompletną płukankę czego się da i "wsiąkło" 6.2L oleju. Także, dobrze, że miałem![]()
Ostatnio edytowane przez gziemzik ; 12-07-2017 o 19:08
Radze zbadać bo jak ktoś coś dłubał w ECU i przesunął odcięcie wtrysku to może się źle skończyć.
Przyjrzę się, jak będę jechał do Cinka w końcu. Muszę też zauważyć jedną rzecz, mój VMAX to 220KM, stwierdzone, osiągnięte. Ale Grande Punto 1.9 VMAX ma według producenta 200KM, no cóż... nie doścignąłem łachudry osiągając moje VMAX ;p Widziałem też sporo wykresów z fabrycznych AR i widać tam wyraźnie, że fabryka raz dała więcej, a raz mniej. Mi najprawdopodobniej dała mniej, bo przyśpieszam trochę wolniej niż 8.3 sekundy, a jemu dała więcej, bo startuje prawie tak samo jak ja, a w zakresie 140-160 nawet lepiej. Może jak fabryka mi dała mniej, to dała mi za to większy zakres obrotów? ;p
dziwna sprawa ...
- - - Updated - - -
dokładnie taki do 1.9: http://oilserwis.pl/millers-oils-ee-...3-5w30-5l.html
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Witam.
Nie przejrzałem wszystkich stron, bo to niemożliwe, ale leciałem może co kilkanaście a czasami jak dłuższy wątek był to każdą po kolei i do tej pory nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Pewnie mnie "Stare wygi" zlinczują, że mi się szukać nie chciało ale...
Do Alfy 159 1.9jtdm z DPF olej...
Do tej pory miałem Castrol Edge FST 10W30, nawet nie wiedziałem prędzej jaki to badziew dopóki nie przeczytałem tych kilkudziesięciu stron tego wątku. Jednak mam wymianę w przyszłym tygodniu i szukam sensownej odpowiedzi na co? Jedni polecają 10W30, inni 10W40 a jeszcze inni 5W40.
Mógłby ktoś podać kilka przykładów oleju na który mógłbym wymienić a który jest polecany(nie jak Castrol)
Podam do przykładu że autkiem mam zrobione już 280tys. Do tego są do zdobycia jakieś normalniejsze, pewniejsze filtry oleju? Bo spotykam się z samymi MANNami.
Pozdrawiam
Faktycznie jakość szybko po łebkach czytałeś , bo do 1.9 jtdm z dpf to nie żadne 10w40 tylko 5w30 C3 ! Ja mam taki zalany
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka