Myślałem, że już ustaliliśmy wcześniej że elektryk nie jest dla Ciebie. To nie znaczy jednak, że jest dla nikogo. Tak naprawdę zasięg prawie 500km przy kręceniu się wokół komina i powyżej 300km w trasie wystarczy zdecydowanej większości kierowców. Ci którzy "z natury" nie przestrzegają przepisów albo robią tysiąc kilometrów co 2 dni niech dalej jeżdżą spalinówką (najlepiej hybrydą).
To jeszcze taka drobna uwaga dotycząca ulubionej marki wszystkich ekofanatyków - dzisiejsza trasa przez A4 na płatnym odcinku Katowice-Kraków. Po raz kolejny spotykam na autostradzie Teslę. To jedyny elektryk, który rozpoznaję z daleka na drodze (po znaczku). Tym razem spotkała mnie niespodzianka, bo Tesla jedzie tak tak ... nadal prawym pasem, ale tym razem przed TIRem, a nie za nim, jak to zwykle bywało wcześniej. Widać, że jest jakiś postęp w zasięgu, albo miała blisko do domu ;-) Więcej szczegółów nie pamiętam, bo nie zdążyłem się przyjrzeć![]()
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Wyjaśniłem Ci, dlaczego wyniki w wybranych miastach spadły. Bo dużo ludzi zostawiło auta w domach i przesiadło się na komunikację. Tyle, że tam komunikacja miejska nie jest taką parodią jak w Polsce. I to jest JEDYNY powód spadku wyników.
Czy Ty w ogóle myślisz?
Wyznacz sobie strefę od ulicy A do placu B. Wokoło sa ulice C, D i E oraz plac F. Po A i B jeżdzą "lepsze" auta, po pozostałych gorsze, starsze. I Ty naprawdę uważasz, że powietrze zasyfiane w strefach C, D, E i F NIE POJAWI SIĘ W STREFACH A I B?
Jesli tak uważasz, to pozbawiony mózgu Król Linków Tomtrz, przy Tobie robi za geniusza. Ludzie wy myślicie???
Ty cały czas nie przyjmujesz do wiadomości,że nie kłócisz się ze mną tylko z wynikami badań-długofalowymi, kilkuletnimi wynikami badań.Jakoś wbrew Twojej nieomylnej wiedzy o cyrkulacji powietrza wyniki pomiarów sprzed wprowadzenia strefy i po wprowadzeniu różnią się diametralnie.I niue mówimy tutaj o chwilowych wynikach.No fajnie ,że odkryłeś,że ludzie przeniesli się na komunikację, bo wiesz.....na tym właśnie między innymi polega wprowadzenie tych stref Sherlocku.Nie wiem w jakim mieście mieszkasz, że masz kłopoty z komunikacją miejską.
I skończ już z tym typem argumentowania "Jeśli nie masz takiego zdania jak Ja to "jezdeś gupi", bo to jest już dziecinne.
Ostatnio edytowane przez AdiCarrion ; 23-04-2023 o 05:55
Adi, błąd badań nad poprawą powietrza po utworzeniu stref wynika z tego, że miedzyczasie zmieniło się parę innych zmiennych, nie tylko samo administracyjne wyznaczenie kreski na mapie.
Czy te badania uwzględniają zmianę sposobu ogrzewania domów?
Czy te badania uwzględniają zmienność temperatur? np. rodzaj zimy (np ciężko porównywać zimę w której było długo i mocno zimno z zimą np z tego roku, gdzie w zasadzie nie było temperatur ujemnych a w styczniu zdarzało się +15). Słabsza zima sama z siebie powoduje mniej emisji. czego mam nadzieje nie trzeba udowadniać linkiem.
czy te badania uwzględniają zmiany taboru w miastach? na zachodzie średni wiek auta osobowego to o ile pamiętam 8-10 lat, więc w badanym czasookresie została wymieniona ponad połowa aut na badanym obszarze i jego okolicy. niezależnie od tego, czy ten obszar by istniał czy nie.
do tego dochodzą kampanie społeczne mające na celu zmianę nawyków społecznych.
ostatnia sprawa, badania porównują 2016 i 2021 (środek pandemii). Może kolega kojarzy takie tematy jak lockdowny, praca i nauka zdalna, zamknięte lotniska. Nie miało to oczywiście żadnego wpływu na pomiary.....
to takich 5 punktów, które przyszły mi do głowy przy porannej kawie. A pewnie jeszcze kilka można by dopisać, gdyby rzetelnie zajął się tematem sztab specjalistów.
Ostatnio edytowane przez Machaju ; 23-04-2023 o 07:58
Wbrew obiegowym opiniom takimi "na chłopski rozum" pandemia nie miała wpływu na jakość powietrza w miastach.
".....– Jeśli chodzi o natężenie ruchu na ulicach, sytuacja przypomina do złudzenia okres wakacyjny, więc nie ma się co dziwić, że obserwowane poziomy zanieczyszczeń są analogiczne. Należy zauważyć, że transport spedycyjny nadal funkcjonuje, przy wzroście usług kurierskich, wynikających ze zwiększonej liczby zamówień produktów z dowozem do domu....."
https://klimada2.ios.gov.pl/czy-w-ob...sie-poprawila/
- - - Updated - - -
Te badania obejmują okres "kilku zim".Możemy oczywiście zaryzykować twierdzenie,że te zimy akurat "sprzyjały" wynikom badań.Równie dobrze możemy jednak strzelać,że było wręcz przeciwnie.
W tym co wklejasz piszą, że transport miejski ma marginalny wpływ na zanieczyszczenie pyłami .
Dlatego nie poprawiła się w lockfownsch jakośc powietrza a nie dlatego że jacyś kurierzy itp. Nie pamiętasz naprawdę już tych pustych ulic?
Ten artykul to akurat argument za tym co cytowane wyżej niemieckie miasta robią znosząc strefy.
10 procent. Nic.
W przypadku pyłu zawieszonego te zmiany nie są aż tak widoczne. Wynika to z niskiego udziału sektora transportu w kreowaniu jakości powietrza w miastach (transport stanowi niecałe 10% emisji pyłu w Polsce). Potwierdzają to wyniki pomiarów Państwowego Monitoringu Środowiska w ostatnich 2 latach oraz na przełomie lutego i marca tego roku, gdy nie notowano w praktyce sytuacji smogowych zimą (potwierdzając tym samym dominującą rolę tzw. „niskiej emisji” w tworzeniu zanieczyszczeń). Nierzadko wyniki pomiarów na przełomie marca i kwietnia bieżącego roku wskazywały miejscami nadal wysokie stężenia pyłu PM10 przekraczające normatywną wartość dobową w wielu miastach, pomimo widocznego ogran3iczenia ruchu pojazdów
Ten artykuł, który wrzucił jest z... kwietnia 2020 roku. Tak, z kwietnia, czyli zaledwie miesiąc po pojawieniu się koronawirusa w Polsce, bo o ile dobrze pamiętam pierwsze lockdowny i jakieś działania związane z COVIDem były w połowie marca [emoji28]
Jak czytam, że ruch był analogiczny jak w okresie wakacyjnym to mieszkając w Trójmieście jedynie mogę to uśmiechem skwitować![]()
Generalnie w okresie wakacyjnym ruszanie się gdziekolwiek samochodem to był istny dramat, a w czasie koronawirusa nawet w wakacje ruch wyglądał jak w grudniu o godzinie 23.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka