Ramka na pewno będzie potrzebna. Było pytać o nią sprzedawce radia.
- - - Updated - - -
Kupiłeś chociaż dobry kolor frontu?
Ramka na pewno będzie potrzebna. Było pytać o nią sprzedawce radia.
- - - Updated - - -
Kupiłeś chociaż dobry kolor frontu?
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Szczerze mówiąc jeszcze nie mam tego radia bo dopiero do mnie idzie ale pytałem jaki kolor bo ze zdjęcia ciężko było mieć pewność i gość twierdzi że jest to grafit, gdyby była to kobieta to bym miał pewność na 100 a tak czekam na paczkę i się okarze. Nie pytałem o ramke bo hamsko utargowałem parę złotych więc już się nie wychylałem. Niedługo montaż więc się pewnie jeszcze odezwę bo wątpię żeby się obyło bez kłopotów.
No ku....a mać radio niby działa kolor się zgadza ale idiota przysłał mi kartę kodową kluczyka. Wiecie skąd wziąć ten kod bo na tej włoskiej stronie się motam strasznie i pokazuje że nie znaleziono wyników jak wpisuję nr radia a wpisywałem wszystkie nr nawet te nad kodami kreskowymi Pomocy.
Nic innego nie mam na radiu i nie mogę sobie poradzić z tym generatorem pomoże ktoś??
Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 13-09-2013 o 19:07
Z tego co wiem to do navi nie ma generatora. Generatory działają tylko z zwykłymi radiami. Ale mogę się mylić. Gdzieś czytałem że żeby obejść zabespieczenie klucza trzeba odłanczać zasilanie radia i wtedy body przyjmie navi. Trzeba poszukać opisu.
Znalezione w necie:
"Problem kodu ..... I to jest najfajniejsze .Przedstawie teraz wam fajny trik ktory pozwoli Wam rozkodowac kazde radio oraz nawigacje w samochodach ALFA,FIAT,Lancia. Mianowicie, jak wiemy body computer ma swoje ustawienia ,wiec po podlaczeniu navi do samochodu, a dokladnie do zasilania (tylko wersja distinctiv) to BC zastanawia sie o co chodzi z tym nowym uzadzenie.. Po paru sekundach zdaje sobie sprawe ,ze jednak mu nie pasi i na wyswietlaczu navi wyskakuje "please enter code". No wiadomo jedni go maja drusdzy nie . Co robimy .... W momencie gdzy sie BC zastanawia wypinamy wtyczke z zasilaniem od navi ,, ale powtarzam musi to byc moment gdy Bc sprawdz navi i na nawigacji jeszcze nie pojawil sie komunikat o podaniu kodu ... Juzeli za pierwszym razem nie wyjdzie to za ktoryms , napewno wyjdzie....Dlaczego napisalem distinctiv ,poniewaz nizsze wersje nie obsluguja navi czyli nie maja odpowiednich pinow, aczkolwiek rozkodowanie innego radio na pewno da rade ... postepujemy w ten sam sposob co napisalem wczesniej , tylko robimy to szybciej, poniewaz radia nie zastanawiaja sie tak dlugo , co do nawigacji, troche mu schodzi aby ja przejzec ok 3-4 sek......"
Ostatnio edytowane przez Rufi76 ; 13-09-2013 o 22:47
Dzięki za odpianie ale też znalazłem ten post i nie mówie że ten sposób nie działa ale wczoraj mi się nie udało. No nis dziś sprubuję jeszcze raz może w końcu się uda, a jak nie to podjadę do jakiegoś typa od radioodbiorników może odkoduje a jak i to zawiedzie zwracam radio do sprzedawc choć szkoda by było bo ładny egzemplaż.
- - - Updated - - -
Próbowałem znów jakieś 30 razy i lipa aż szkoda mitych wszystkich styczników od świec itp. A wiecie czy w akcie desperacji można wpisać 10tyś. Kodów czy wkońcu coś się sypnie bo wpisałem już 170 poz. i nic rachunek prawdopodobieństwa mówi że mam 50% szans że wpiszę tylko połowę i 90% że mnie ch... Strzeli bo nie jestem cierpliwym typem. Apropo to nie jest pierwszy przypadek kiedy jestem zrobiony w ch... nawet jak kupowałem drzwi do pokoju to mi przywieźli drzwi 90cm a futrynę 80. Powinienem mieć nauczkę żeby nikomu nie ufać ale to radio miało mieć kod i znowu lipa taki mój psi los.
Nie panikuj. Ja też nie miałem kodu a po milionowej próbie udało mi się. Ten sposób na pewno działa.
Dobra już trochę za puźno bo oddałem radio do zaprzyjaźnionego elektronika i dowiedziałem się że musi zczytać eprom z radia poszukałem i ten eprom to taki rodzaj pamięci nie kasowalnej czy coś i doszedłem do wniosku że to odpinanie radia przy włączonym zapłonie musi uszkadzać tę pamięć czy coś w tym stylu. Może jest jakiś spec na forum który potrafiłby zresetować tę pamięć w sposób zrób to sam i podzieliłby się tym z nami tak aby ominąć niewygodny i uciążliwy doprowadzający do szewskiej pasji sposób opisany 3 posty wyżej.
Kombinujesz zupełnie nie w tą stronę. To komputer w samochodzie (BODY) zapamiętuje wpisany kod z radia. Dzięki temu, po wymianie aku nie trzeba go ponownie wpisywać.
To dlaczego typ wzioł ode mnie radio i powiedział " zczytam eprom i wyciągnę ci z niego kod"? Czyli mówisz że w radiu jest kod a alfa musi dostać ten sam który sobie zapamięta? Teraz dobrze kombinuję?
Kod jest w radiu. Na stałe.
Podłączysz radio do auta, auto wykryje nowe urządzenie pojawi się pytanie o kod.
Wpiszesz poprawny kod, to auto zapamięta że parowanie sprzętu przebiegło pomyślnie.
Zapisze sobie ten kod w swojej pamięci. Do póki nie wymienisz radia na inne, nawet po wymianie aku, auto nie zapyta o kod.