Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Który lepszy 2.4 JTD z 166 czy 159

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Wszystko daje radę tylko krócej choć ogólnie części w 166 mają zapas więc szybko się nie skończą.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    166 2.4 / GT 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Wiesz, brat nie może mieć lepszego - taka młodzieńcza rywalizacja
    Niepełny ten portret psychologiczny. Musisz jeszcze popracować. W przyszłym tygodniu wymieniam żonę. Sam rozumiesz, eh ta młodość.

Dziękuje wszystkim za dyskusje, Tobie Marku również.
    Myślę, że CZYSTO teoretyczne rozważania na temat możliwości poszczególnych aut marki, to ciekawa forma i wielu wielbicieli zainteresowała.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamko25
    Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Aż miło poczytać, że 2.4 w 166 ma taki potencjał
    Ale żeby mieć pełny obraz napisz czy nie ma problemów z przeniesieniem napędu? Nie chodzi mi o trakcję, tylko o to jak wytrzymują te 450Nm przeguby, półosie itd.
    Bo rozumiem, że sprzęgło jeszcze daje radę.
    Absolutnie nie widzę żadnych negatywnych objawów czy nadmiernego zużycia podzespołów spowodowanego podniesieniem mocy i momentu. Ważne jest to aby tuner umiejętnie zestroił moc i moment we własciwym zakresie obrotów - dlatego pojechałem do Cinka. Pozatym pierwsze co zrobił to wyłączył programowo i całkowicie zaślepił EGR.

Uwierzcie mi że te 212km i 445nm to wcale nie są wyżyłowane wartości jak na ten motor.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Messer Zobacz post
    Niepełny ten portret psychologiczny. Musisz jeszcze popracować. W przyszłym tygodniu wymieniam żonę. Sam rozumiesz, eh ta młodość.

Dziękuje wszystkim za dyskusje, Tobie Marku również.
    Myślę, że CZYSTO teoretyczne rozważania na temat możliwości poszczególnych aut marki, to ciekawa forma i wielu wielbicieli zainteresowała.
    Bo jak dziecko się pytasz o przyspieszenie pomimo, że w pierwszym poście Ci napisałem. A w dzisiejszych czasach żona zupełnie nie świadczy o wieku
    Wejdź sobie na stronkę jaką Ci podałem to zobaczysz fizycznie jakie auto jakie ma osiągi. Głównie proporcja moc/masa.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    166 2.4 / GT 1.9

Domyślnie

Weź poprawkę na to, że nie masz monopolu na prawde i jedyną słuszną opinie i chciałem też usłyszeć co mają do powiedzenia inni. Zresztą widać rozbieżność, więc na dobre wyszło. Wiem, że o tych autach masz bardzo dużą wiedzę bo forum śledzę, z pewnością wiekszą od mojej jeśli chodzi o mechanikę, ale akurat w tym aspekcie (temat) jedna opinia to mało.

@kamko
    a jak spalanie? dużo wzrosło? też czysto teoretycznie bo przecież tak czy siak się leje, a jakby czlowiek był dusigroszem to by jeździł jakimś piździeluchem w gazie z VAG

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

Weź poprawkę na to, że nie masz monopolu na prawde i jedyną słuszną opinie i chciałem też usłyszeć co mają do powiedzenia inni. Zresztą widać rozbieżność, więc na dobre wyszło.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Rozbieżność jest jedynie w tym że ktoś porównuje dane katalogowe do rzeczywistych. W rzeczy samej chip zmienia sytuację ale przecież mówimy o dwóch dieslach więc oba można znacznie podkręcić.

- - - Updated - - -

Konrad, w myśl Twojej ostatnio wyznawanej teorii (bo widzę jest zmienna), nie nabijaj postów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamko25
    Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r

Domyślnie

@kamko
    a jak spalanie? dużo wzrosło? też czysto teoretycznie bo przecież tak czy siak się leje, a jakby czlowiek był dusigroszem to by jeździł jakimś piździeluchem w gazie z VAG
    Jak jeżdze jak niemiecki emeryt to mam wrażenie że pali mniej, jak jeżdżę ostrzej to wydaje mi się że minimalnie więcej. Sumarycznie różnice są praktycznie niezauważalne zarówno przy spalaniu z komputera pokł jak i z metody "pod korek".

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Dla mnie ta stronka zeperfs to też tylko teoria a nie stan rzeczywisty. Trzebaby postawić dwa auta na kresce i porównać. Na tej stronie niektóre dane są conajmniej dziwne. Nie wiadomo jak te auta były testawane ( o ile w ogóle - bo skąd mają dane do niemalże każdego auta jakie istenieje?), w jakich warunkach, przez kogo, w jakim stanie był dany egzemplarz, czy to średnia z wielu prób, czy najlepszy wynik, a może najgorszy itp. itd....Moim zdaniem dane przedstawione dla 166 2,4 są albo nie od tej wersji silnikowej albo ktoś tym autem nie potrafił jechać...

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    czy to średnia z wielu prób
    To akurat jest podane i to wyraźnie - dla AR166 3.0V6 w manualu masz dane: 83 wyniki z 7 magazynów (bo biorą dane z testów w magazynach moto), masz też wypisane jakie to magazyny. Wszystko jak na tacy
    Przy każdej danej (osiągi) masz oznaczenie czy jest to "n values" czy "1 value". Jak dla mnie całkiem profi stronka.

Ponadto wartości podane to "real speed", czyli wg GPS, a nie licznika w aucie (disclaimer na dole)
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html