Ok, tak się składa, ze kolega posiada taki interfejs. Czy można nim coś jeszcze sprawdzić co może niekorzystnie wpływać na spalanie?
Ok, tak się składa, ze kolega posiada taki interfejs. Czy można nim coś jeszcze sprawdzić co może niekorzystnie wpływać na spalanie?
Teoretycznie termostat, ale to łatwo zdiagnozować (zauważyłbyś gdyby nie trzymał 90 stopni)... Spotkałem się też, że przy zamulonym EGRze więcej paliło auto. Trzeba podpiąć pod kompa, ciężko coś powiedzieć.
Ps. A ja myślałem, że moje 1.9 JTDm 16v 150KM pali za dużo... (prawie 9l w mieście)
moze za duzo nie zniose ale moje 1,9 JTDm pali ok 6,8 w miesci i ok 5,5 ~6,0 na trasie zalezy jak jade co do twojego spalania to giantyczne musisz podpiac po do kompa bo wydaje mi sie ze masz cos z mieszanka.. btw moze jakas lipna rope tankujesz znajoma ma punto 2 1,9jtd zatankowala na (nie podam stacji bo zaraz ktos sie uczepi powiem tylko ze niszowa marka) i skoczylo jej drasytycznie o ok 300km na baku...;/
Jutro dokładnie przebadam całe auto. Zarówno filtr jak i EGR. Teraz w tygodniu nie za bardzo miałem na to czas. Dam znać co i jak. Zrobię nawet screeny testów z FiatECU Scan i wrzucę na forum.
Paliwo jest z Orlenu - Verva więc sądzę, że to nie to. Jakie parametry powinienem wziąć pod lupę i jakie powinny być ich wartości?
Co do termostatu to chyba wszystko jest ok. Samochód po 15 min jazdy trasą osiąga 90 stopni a na dodatek dość szybko z nawiewów zaczyna iść ciepłe powietrze.
Dodam jeszcze, że przy jeździe trasą tak ok 130 km/h komputer pokazuje spalanie chwilowe na poziomie 5,5 l . Wskazanie drastycznie wzrastają w momencie nawet spokojnego przyspieszania , ruszania 16-24 l
Ostatnio edytowane przez ganisz ; 04-10-2013 o 17:02
to, że podczas ruszania/przyspieszania to jest normalne.
Ile kilometrów robisz na pełnym baku ?
A mi się wydaje, że po prostu wypalił Ci się DPF i dlatego mocno nabiło średnie spalanie. Wyzeruj wszystko po następnym tankowaniu i wtedy zobaczysz ile rzeczywiście pokazuje. Mówię tu o koledze ze 147. Sam mam te silnik u siebie i w mieście, nawet przy dużych korkach nie przekroczyło mi spalanie 8,5. Teraz kiedy jeżdżę połowę trasa/miasto mam coś koło 6/100.