Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: Wysokie spalanie 1.9 120km 8v

Użytkownik Świeżak Avatar ganisz
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 120 km 2008. r

Domyślnie

Ok, tak się składa, ze kolega posiada taki interfejs. Czy można nim coś jeszcze sprawdzić co może niekorzystnie wpływać na spalanie?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    Alfa Romeo 147 FL Distinctive 1.9 JTDm

Domyślnie

Teoretycznie termostat, ale to łatwo zdiagnozować (zauważyłbyś gdyby nie trzymał 90 stopni)... Spotkałem się też, że przy zamulonym EGRze więcej paliło auto. Trzeba podpiąć pod kompa, ciężko coś powiedzieć.

Ps. A ja myślałem, że moje 1.9 JTDm 16v 150KM pali za dużo... (prawie 9l w mieście)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał ganisz Zobacz post
    Ok, tak się składa, ze kolega posiada taki interfejs. Czy można nim coś jeszcze sprawdzić co może niekorzystnie wpływać na spalanie?
    Można sprawdzić prawie wszystkie parametry pracy silnika.

Kwiatu logowałeś samochód ? EGR sie nie zawiesza? Ilości powietrza takie same ?

Użytkownik Ogier Avatar dewos
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 2006r

Domyślnie

moze za duzo nie zniose ale moje 1,9 JTDm pali ok 6,8 w miesci i ok 5,5 ~6,0 na trasie zalezy jak jade co do twojego spalania to giantyczne musisz podpiac po do kompa bo wydaje mi sie ze masz cos z mieszanka.. btw moze jakas lipna rope tankujesz znajoma ma punto 2 1,9jtd zatankowala na (nie podam stacji bo zaraz ktos sie uczepi powiem tylko ze niszowa marka) i skoczylo jej drasytycznie o ok 300km na baku...;/

Użytkownik Świeżak Avatar Kwiatu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm 8V

Domyślnie

Jutro dokładnie przebadam całe auto. Zarówno filtr jak i EGR. Teraz w tygodniu nie za bardzo miałem na to czas. Dam znać co i jak. Zrobię nawet screeny testów z FiatECU Scan i wrzucę na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar ganisz
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 120 km 2008. r

Domyślnie

Cytat Napisał dewos Zobacz post
    moze za duzo nie zniose ale moje 1,9 JTDm pali ok 6,8 w miesci i ok 5,5 ~6,0 na trasie zalezy jak jade co do twojego spalania to giantyczne musisz podpiac po do kompa bo wydaje mi sie ze masz cos z mieszanka.. btw moze jakas lipna rope tankujesz znajoma ma punto 2 1,9jtd zatankowala na (nie podam stacji bo zaraz ktos sie uczepi powiem tylko ze niszowa marka) i skoczylo jej drasytycznie o ok 300km na baku...;/
    Paliwo jest z Orlenu - Verva więc sądzę, że to nie to. Jakie parametry powinienem wziąć pod lupę i jakie powinny być ich wartości?

Cytat Napisał Astin Zobacz post
    Teoretycznie termostat, ale to łatwo zdiagnozować (zauważyłbyś gdyby nie trzymał 90 stopni)... Spotkałem się też, że przy zamulonym EGRze więcej paliło auto. Trzeba podpiąć pod kompa, ciężko coś powiedzieć.

Ps. A ja myślałem, że moje 1.9 JTDm 16v 150KM pali za dużo... (prawie 9l w mieście)
    Co do termostatu to chyba wszystko jest ok. Samochód po 15 min jazdy trasą osiąga 90 stopni a na dodatek dość szybko z nawiewów zaczyna iść ciepłe powietrze.

Dodam jeszcze, że przy jeździe trasą tak ok 130 km/h komputer pokazuje spalanie chwilowe na poziomie 5,5 l . Wskazanie drastycznie wzrastają w momencie nawet spokojnego przyspieszania , ruszania 16-24 l
    Ostatnio edytowane przez ganisz ; 04-10-2013 o 17:02

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

to, że podczas ruszania/przyspieszania to jest normalne.
    Ile kilometrów robisz na pełnym baku ?

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał Kwiatu Zobacz post
    Podłącze się do tematu. Od dwóch tygodni użytkuję Alfę 159 z silnikiem 1.9 JTDM 8V 120km. Jak na razie spalanie jest na poziomie 11l/100km. To chyba trochę za dużo! Przed kupnem bylem w serwisie i powiedziano mi ze wszystko jest ok. Sprawdzałem dosłownie wszystko co może wpływać negatywnie na spalanie (filty, olej, hamulce, dpf). Poprzednie autko miało silnik diesla 2.0 i paliło po mieście 7l/100km.
    Może ktoś wie gdzie szukać przyczyny tak wysokiego spalania?

mam to samo i wydaje mi sie, ze jednak tak nie powinno byc

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

A mi się wydaje, że po prostu wypalił Ci się DPF i dlatego mocno nabiło średnie spalanie. Wyzeruj wszystko po następnym tankowaniu i wtedy zobaczysz ile rzeczywiście pokazuje. Mówię tu o koledze ze 147. Sam mam te silnik u siebie i w mieście, nawet przy dużych korkach nie przekroczyło mi spalanie 8,5. Teraz kiedy jeżdżę połowę trasa/miasto mam coś koło 6/100.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał ganisz Zobacz post
    Paliwo jest z Orlenu - Verva więc sądzę, że to nie to. Jakie parametry powinienem wziąć pod lupę i jakie powinny być ich wartości?

Co do termostatu to chyba wszystko jest ok. Samochód po 15 min jazdy trasą osiąga 90 stopni a na dodatek dość szybko z nawiewów zaczyna iść ciepłe powietrze.

Dodam jeszcze, że przy jeździe trasą tak ok 130 km/h komputer pokazuje spalanie chwilowe na poziomie 5,5 l . Wskazanie drastycznie wzrastają w momencie nawet spokojnego przyspieszania , ruszania 16-24 l

dokladnie u mnie lekkie musniecie gazu pokazuje chwilowe spalanie rzedu 15-20 litrow i nie jest to przyspieszanie jakos specjalnie gwaltowne