Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Temat: [156] T.S. - usunięcie katalizatora

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

wywal jeszcze jeden tłumik, mówie ci
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał grzelutek Zobacz post
    tylko coś co "powstrzyma" to brzęczenie przy dodawaniu gazu.Ten metaliczny dzwięk mnie wkurza
    wspawaj rure i bedzie po problemie bo pewnie Ci katalizator sie wysypal

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bobryt Zobacz post
    wywal jeszcze jeden tłumik, mówie ci
    Tak też pewnie i zrobię.

---------- Post dodany o godzinie 18:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:35 ----------

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    wspawaj rure i bedzie po problemie bo pewnie Ci katalizator sie wysypal
    Przecież napisałem,że kata wywaliłem i mam wspawaną rurę :[

Falkon88
    Gość

Domyślnie

Choc widze ze posty stare to moze ktos odpisze...Panowie wszystko fajnie tu wyciac tu wstawic itd a co z lambdami ? Czy nie beda wariowac przez takie zabiegi ?

Tomekk
    Gość

Domyślnie

Ja mam zrobiony cały wydech, tylko kolektor został seryjny i jest ok. Napisz do Łukasza (Lukas1020) od Ci wszystko wytłumaczy, albo poszukaj jego tematów.
    Pozdrawiam.

gold1
    Gość

Domyślnie

ja tez ostatnio mialem taki problemik ze grzechotalo dziwnie jak byl goracy silnik - gosc powiedzial ze gdy silnik sie nagrzewa to katalizator to samo i rozszerza sie puszka i zaczyna wklad grzechotac - dobra teoria chyba! wycieli go wspawali tlumik na poczatku chciali cos podobnego do tego katalizatora ale po namysle stwierdzili ze katalizator tej wielkosci lepiej wytlumial buczenie wiec jak zamontuja takiej samej wielkosci tlumik to bedzie duzo glosniej wewnatrz auta.. zamontowali jakis mniejszy podobne cudo do tego na obrazku powyzej na forum. Ponoc alfa 156 1.8 ts ma tylko dlatego 144KM bo katalizator zabral 6 kucy czyli wychodzi na to ze teraz mam 150 albo i lepiej ) Jak powiedzialem czy by nie zamontowac nowego katalizatora powiedzieli ze nie ma sensu montowac tego tylko dla samego faktu zeby on byl no chyba ze lubie wydawac pieniadze ;p .. koszt wspawania tego nowego czegos to razem 170 zl. Duzo nie jezdzilem ale chyba auto lepiej sie zbiera dzwiek z tym a z katalizatorem jak byl jeszcze ok ... to sie raczej nie zminil podkreslilo sie tylko takie brzmienie chyba na plus. Nie wiem czy nie szkodzi to silnikowi ale chyba nie w koncu katalizatory wymyslili ZIELONI dbajacy o emisje olowiu.. wiec mozliwe ze to wysuszanie silnika i niby ze sie uszkodzi to propaganda jak to ze Amerykanie kochaja jak nie ma wojen. ...Duzo nie przejechałem bo wzielem sie 2 dni pozniej tj dzis za wymiane filtra i cos sie spierdzielilo ale o tym na innym forum jak ktos ciekawy. Powiem wam tylko ciekawostke ze wlasciciel warsztatu co mi kata usuwali powiedzial ze stary katalizator mozna sprzedac a nawet on moze mi cos za niego dac.. bo w katalizatorach sa jakies tam metale szlachetne platyna zloto srebro o ile dobrze pamietam. polacy je skupuja i sprzedaja niemcom co wydobywaja z kata te pierdoly. niestety nie zdarzylem sprzedac swojego bo szef warsztatu gdzies sie zapodzial a nie chcialo mi sie go szukac.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    AR 156 2.0 155kM 1998r.

Domyślnie

Tak stary wkład z kata można opchnąć. Jeśli nie wypalił się doszczętnie... kiedyś za kat z forda 15o wziołem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Witam! Żeby nie zakładać nowego tematu, odświeżę ten. Sprawa wygląda tak - prawie na 100% mam zużyty katalizator - grzechoci przy pewnych zakresach obrotów. Znalazłem takie oto coś i pytam co o tym sądzicie :

http://allegro.pl/hit-katalizator-al...918857506.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kynium
    Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto
    Alfa 166 3.0 '02 AT + Toyota Corolla Verso '04 na ropa + jakiś tam kombiaczek (Focus 1.6TDCI '05)

Domyślnie

http://moto.allegro.pl/listing/user....&change_view=1

Coraz bardziej "szanowana" na tym forum firma. Jeżeli masz jedną sondę i "tłumiko - kata" to dopasowane tłumiki w miejsce tego ustrojstwa kosztują coś ok 180 zł.
    Nie mają tego na allegro ale przez tel. mówią, że mają opanowany ten temat.
    Ps. bez zmiany dźwięku wydechu w porównaniu do serii.
    Ostatnio edytowane przez Kynium ; 18-11-2011 o 00:45
    Alfa Romeo 156 2.0TS '99 MOMO Nero 601- była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 manual '01 Blue Odyssey - była
    Lancia Phedra 2.0 JTD '05 Automatic - była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 automatic '02 nero vulcano - jest
    plus dwa jakieś wozidełka do szurania na ropę

Była jeszcze masa innych, mało znaczących samochodów.

Użytkownik Ogier Avatar mar222
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 164

Domyślnie

Zamiast kata tylko zwykła rura kwasiak gorzej jak są dwie sondy tutaj pojawia się problem ale jak jest przed katem tylko to
    można wspawać rure albo tłumik nie strumiennice hiperultamega... itd.. bo po drodze jest też tłumik środkowy
    i właśnie w tym monęcie powstaną zawirowania jak ktoś chce koniecznie strumiennice to by musiał wyciać kata tam dac własnie
    strumiennice, srodkowy- przelotowy i konćowy dać też sam przelot.
    Pozatym spotkałem się z opinią że kat zaczyna auto zamulać po 170tkm zależy jeszcze od paliwa jakie się leje
    co do wysuszania silnika to baja.