Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: skrzypienie przód -!!!!! POMOCY !!!!! AR 156 1,9 JTD 105KM SW

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomaszchwesiuk
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    ALfa Romeo GTV busso 3,0 v6 24v, Alfa 156 1,9 jtd SW Sportwagon 150KM 2005r

Domyślnie

Cytat Napisał dawidoo2375 Zobacz post
    z tego co pamiętam to na wiszącym skręcali ;/

Jak kupiłeś to miałeś to 'ładnie' popakowane? tak wszystko było elegancko popakowane, zabezpieczone należycie. Zgadza się, dolne wachacze były zapakowane w folię na której u góry były wycięcia jak w reklamówkach do noszenia. Nie pamiętam co było napisane na tych workach, wiem że logo firmowe TRW zresztą zobacze z ciekawości bo mam je w garażu.
    Tak naprawdę nie powinno opakowanie mieć znaczenia ponieważ teraz konkurencja pozwala na zwroty produktów które nie są zakładane, ale wyciągać możesz. Ja mówię jedź do mechanika który ci robił zawieszenie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    AR 156 1,9JTD 105kM SW 2000

Domyślnie

Tak jak, mówiłem powtórka z rozrywki ..po wyschnięciu belli zaczęło znów skrzypieć :/ jak cholercia nic mi nie pozostało jak posłuchać rad kolegów czyli strzykawka z igłą, trochę oleju rozcieńczonego z ropą żeby się łatwiej wstrzykiwało, ewentualnie coś takiego jak myślicie,
    http://allegro.pl/001022-boll-siliko...648842070.html
    Ostatnio edytowane przez dawidoo2375 ; 18-11-2013 o 13:15

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Najpierw zdiagnozuj.
    Polecam taki sposób.

UWAGA!!! Porada może być niebezpieczna dla życia - stosujesz na własną odpowiedzialność!!! Jak nie wiesz jak przykręcić śruby które trzeba najpierw odkręcić to NIE rób tego co jest tutaj opisane).
    Do realizacji niżej wymienionej procedury wymagany jest dobry podnośnik. Standardowym będzie to bardzo meczące.
    Procedurę należy przeprowadzać na posesji prywatnej - droga i inne miejsca publiczne do tego się nie nadają.

Opis:
    1. Podnieś i odłącz stabilizator. Zakręć koła, opuść auto - kontroluj jak się układa odkręcony łącznik stabilizatora tak aby się w nic nie wbił. Autem pobujaj albo się przejedź. Jak dalej skrzypi to wiemy na 100%, że któryś z wahaczy. Jak przestało to wiadomo co skrzypi. Przed krokami 2, 3 nie przykręcaj łączników stabilizatora.
    2. Wybij sworzeń górnego wahacza i poruszaj wahaczem. Będziesz czuł, czy on 'chodzi' bez zacięć - płynnie. Jak nie, to może to być górny wahacz. Możesz delikatnie popuścić śrubę mocująca wahacz górny, zakręcić sworzeń, koło i ostrożnie się przejechać - na pewno nie po drodze (!!!) - jak nie masz swojego placu to sposób odpada bo jest niebezpieczny. No i podróż to max. kilka metrów.
    3. Weź dobrą lampę (światło) popatrz na tuleję wahacza dolnego do której przykręcony jest amortyzator. W dolnym wahaczu możesz popuścić śrubę mocującą te widełki do środkowej tulei. Środki bezpieczeństwa jak wyżej. Jest to jedyna śruba, którą można popuścić!!!
    4. Jazda z popuszczonymi śrubami grozi utratą życia lub kalectwem więc zastanów się 2 razy.

Jak ww. metody nie pomogą to dopiero wtedy strzykawka, jako że jest 'inwazyjna'.

Psikanie jakimkolwiek smarem - ja próbowałem nawet samo penetrującym Forch'em - nic nie da, przynajmniej na więcej niż 1-2 dni ale możesz psikać jedną na raz - wtedy max. po 5-ciu dniach (jest 5 tulejek gumowych) znajdziesz miejsce skrzypienia

Użytkownik Pirat drogowy Avatar xweb
    Mieszka w
    Wlkp
    Auto
    156 SW 1.9 JTD 16V 140@167KM

Domyślnie

Ostatnio mam to samo.

Wahacze u mnie odpadają: góra TRW po niecałych 15kkm, dół nowe TRW, reszta gum również wymieniona przy okazji maglownicy - ok 20kkm temu, auto sprawdzone na podnośniku, dźwięki zdają się u mnie dochodzić z pod nóg - jakby z kolumny kierowniczej.
    Dźwięk pojawia się przy kręceniu kierownicą, pryskane było smarem w okolice krzyżaka -niezbyt to pomogło. Zamierzam sprawdzić całą kolumnę kierownicy.
    Dźwięki są mniej słyszalne lub ustępują kiedy jest wilgoć - mgła / deszcz. Dźwięk jest słyszalny wewnątrz auta, na zewnątrz go słychać mniej lub nie słychać.

Rozbiorę dziś plastiki kolumny kierownicy i sprawdzę...

Mieszka w
    Wlkp
    Auto

Domyślnie

U mnie winny był drazek, po rozruszaniu przestalo skrzypiec. Jak znow zacznie - wymiana. Prawy drazek slychac bylo najlepiej z lewej strony, stad uwaga przy słuchaniu, ktora strona skrzypi

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał xweb Zobacz post
    U mnie winny był drazek, po rozruszaniu przestalo skrzypiec. Jak znow zacznie - wymiana. Prawy drazek slychac bylo najlepiej z lewej strony, stad uwaga przy słuchaniu, ktora strona skrzypi
    Witaj, kolego mówisz o drążkach kierowniczych.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał dawidoo2375 Zobacz post
    Witaj, kolego mówisz o drążkach kierowniczych.
    hmm...może akurat jest to wina drążków kierowniczych, tak jak kolega pisał wyżej.
    Wczoraj zrobiłem tak jak koledzy radzili strzykaweczka igiełka, smar rozcieńczony z olejem, druga strzykaweczka do odpowietrzenia
    ...i nic nadal skrzypi.. spróbuje wymieniać komplet drążków kierowniczych, jakiej firmy proponujecie ?!!

Mieszka w
    Wlkp
    Auto

Domyślnie

Tak, drazek kierowniczy, mimo, ze jest ciasny, nie lata - to skrzypi.
    Dzwieki identyczne jak zalaczonym filmie w pierwszym poscie.

Odkrec koncowki drazkow kierowniczych i pomachaj przekladnia - bedziesz slyszal co sie dzieje.

Osobiscie wymienie na TRW.

Użytkownik Świeżak Avatar supermajku
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    156 SW 1,9 JTD 2001 115 PS

Domyślnie

badanie na stacji diagnostycznej z użyciem szarpaka 20 zł diagnosta określi co i jak.

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Cytat Napisał supermajku Zobacz post
    badanie na stacji diagnostycznej z użyciem szarpaka 20 zł diagnosta określi co i jak.
    Jak kumaty diagnosta to da radę. Jeżeli będzie robić byle zrobić to 20zl pójdzie w błoto.

Wysłane z mojego HTC One S

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał xweb Zobacz post
    Tak, drazek kierowniczy, mimo, ze jest ciasny, nie lata - to skrzypi.
    Dzwieki identyczne jak zalaczonym filmie w pierwszym poscie.

Odkrec koncowki drazkow kierowniczych i pomachaj przekladnia - bedziesz slyszal co sie dzieje.

Osobiscie wymienie na TRW.

cześć kolego miałeś rację, wielkie dzięki. Wymieniłem dzisiaj drążki kiero http://allegro.pl/drazek-kierowniczy...717453017.html, z obydwu stron okazało się, że mimo braku luzów, siedział ciasno ale jak się go mocniej złapało i się nim telepnęło objaw skrzypienia powrócił.. więc dzięki serdeczne wszystkim, dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.