Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: Opony całoroczne

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bakol
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta 1.4 T-Jet

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    dla mnie jak coś jest do wszystkiego jest do niczego
    Ja akurat mam całkowicie inne zdanie - zimowe aktualnie nie mają sensu.

Akurat Michelin CC w testach wypadają bardzo dobrze, zarówno w warunkach letnich jak i zimowych.
    Umówmy się, jeśli nie mieszkasz w górach to śniegu na drodze raczej uświadczysz, poprzedni sezon przejeździłem na budżetowych firestone-ach całorocznych w stilo i było ok.

Jeśli zakupie felgi 17" do Julki to od razu ładuje Michelin CC i zdam relacje.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

zimowe nie mają sensu - tak wielu twierdzi, bo ostatnie 2-3 zimy były łagodne- niech dop... jak np w 2013 i potem przez takiego marudera poblokowane drogi.
    O testach to ja mam swoje zdanie po aferach gdzie niemieccy producenci wygrywali zawsze- podobnie zachwyt nad CC.
    Jak można zachwycać się nad czym czego nikt nie używał w typowo zimowych warunkach bo... zimy nie było. taaa były testy - achaaa
    i jeszcze jedno żeby była jasność CC to typowo letnia opona z dopuszczeniem zimowym.
    Powiem tak latanie na całorocznych z prędkościami autostradowymi i więcej w temp ok 30 stopni to naprawdę spore ryzyko.
    jak pisałe mwyżej 500 L Trekking na gumach GY4 Seassions 225 45 R17 powyżej 130 w wys. temp jechał jak pijany.
    po 6 tkm dostał komplet Falekn-a FK 453- inne auto - nawet ponad 190 stabilne pewne zachowanie a nie jak pijany zając.
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 16-08-2016 o 20:56

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Respie
    Auto
    Giulietta 1.4 120KM Progression

Domyślnie

Widzę, że w temacie opon sami letnio-zimowi puryści Mam wrażenie, że wiele z tego, co tu czytam to takie zasłyszane, zaczytane itp. a czy ktoś to sprawdził w praktyce i ma niezbite dowody?

Żeby była jasność, nie jestem ani za jednym ani za drugim, natomiast tak już jest w psychologii, że ludzie chwalą to, co mają, a inne zawsze będzie "be", niezależnie czy to prawda czy nie (vide: efekt posiadania).

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Nie wiem jak Ty ale ja opisuje swoje DOŚWIADCZENIA, a nie wyczytane w gazetach czy necie newsy czy zasłyszane od wujka szwagra od strony żony.
    w domu są rożne samochody rożnych klas i podobnie opony- wielosezonowe to jakieś nieporozumienie - dlatego wielosezonówki poszły do ludzi.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    jak pisałe mwyżej 500 L Trekking na gumach GY4 Seassions 225 45 R17 powyżej 130 w wys. temp jechał jak pijany.
    po 6 tkm dostał komplet Falekn-a FK 453- inne auto - nawet ponad 190 stabilne pewne zachowanie a nie jak pijany zając.
    Rozumiem Dareek, zatem czy możesz szerzej opisać to, co wyżej? W jakich warunkach porównałeś te 2 modele opon?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

miesiąc temu temu autostrada A4 - temp ok 25-30 st.C. opony wielosezonowe wyraźnie zbyt miękkie przy prędkościach ponad 120-130 km/h auto jest niestabilnie - z opóźnieniem reagowało na ruchy kierownicą. przy odjęciu gazu tył robił się nerwowy. w zakrętach ewidentny uślizg opon - podsterowność. Szybka decyzja i po dwóch dniach wszyscy w domu dojrzeli do zmiany opon - przebieg opon 6 tkm.
    na krętych drogach - Bieszczady- to samo! ostrożnie zakręty mimo profilu 45 i szerokości 225
    Po zmianie na typowo letnie samochód od razu relegował na ruchy kierownicą. Prędkości max tym bolidem wielkości kiosku nie stanowiły problemu auto stabilne- zmiana pasa ruchu bez kłopotu podobnie jak i zakręty i hamowanie- Auto 500 L trekking T-JET 120 naprawdę można się zdziwić jak to lata a było jak wykastrowane przez gówniane opony.
    w zimie owszem jest dużo lepiej niż na letniej ale to chyba normalne lecz zimówka i tak była lepsza.
    Inna jeszcze rzecz o której nikt nie bierze pod uwagę- opony się starzeją a w przypadku wielosezonówek mamy ogromny rozrzut temperatur - kolega ma Golfa V 1.6MPI z tymi oponami i razem jeździmy na narty- opony mają 4 lata i do ub roku było w miarę ok ale w Krynicy w tym roku na lekkiej pochyłości nie mógł ruszyć- musieliśmy mu pomóc.
    też skutecznie wyleczony z tego typu opon.
    Jeszcze jedno- klimat naprawdę mamy kapryśny - np jadąc do pracy możemy jechać po mokrym suchym w zimie i plus 5 a wracać w kopnym śniegu przy -10.
    Ktoś powie koszt - owszem ale to trzeba brać pod uwagę przy kupnie auta, a nie lans na 18 czy 19 i płacz że opony drogie i zaczyna się drutowanie i kombinowanie.
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 17-08-2016 o 16:08

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

tak właśnie ostatnio sobie pomyślałem, w Giulitcie żony, opony mają już blisko po 3 lata, każdy komplet przejechane dopiero po ok 7tys km (przebieg auta 14tys). bieżnik się nie zużyje chyba nigdy w takim tempie, ale kiedyś guma straci swoje właściwości i opony pójdą do śmieci. ile to będzie 6 lat dla zimówki, może trochę więcej dla letnich? Kurcze, przydałaby się dobra alternatywa całoroczna. Ciekaw jestem realnych opini z wieloletniego użtkowania opon typu Michlin CC czy inn GY Vector, więc zachęcam do podzielenia się swoją opinią/doświadczeniem.
    mimo że te 3 lata temu zdecydowałem się na osobn zimówki/letnie, dalej nie jestem do końca przekonany że to był dobry wybór, szczególnie w aucie które robi 5tys km na rok. za dużo kłopotu co pół roku (muszę jezdzic zarówno ze swoim autem, jak i z żony na zmiany opon), do tego i tak czasem się nie trafi dobrze w zmianę aury, i jezdzi się na totalnie nieodpowiednich oponach - tu całoroczne, mimo gorszych właściwości w poszczgólnych testach, mogłyby zyskiwać przewagę dzięki uniwersalności.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

problem w tym że CC są na rynku od półtora roku - trudno coś konkretnego napisać nie powielając folderów reklamowych.
    Tu nie ma złotego środka - bierz pod uwagę ze całoroczna tez się starzeje i taka GoodYear 4seassons będzie po 2-3 sezonach słaba i w lecie i w zimie - doświadczenie mojego dobrego kolegi.
    w ub roku kupione w rodzinie wspominany 500 L trekking- auto nalatane 6 tkm o ile w ub roku jeszcze od biedy w lecie było oki to już po jednej zimie naprawdę nie było wesoło.

Auto

Domyślnie

Dzięki Dareek za podzielenie się wrażeniami, to co piszesz jest warte rozważenia. Natomiast w kontekście takiego użytkowania auta jak u episonic całoroczne wydaję się być bardzo rozsądną opcja. Pozdrawiam!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

W którejś reklamie opon było bardzo słuszne stwierdzenie, ze opony to jedyny z systemów bezpieczeństwa, który faktycznie ma styczność z podłożem. Nie wiem jakie Epsonix ma relacje z żoną, ale czy na prawdę warto ryzykować w ekstremalnych warunkach nawet życiem? Bo podejrzewam że na kurs wyprowadzenia auta z poślizgu do Holowczyca nie uczęszczała..
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale