Nie mam , za to moge sobie ustawić temperature w aucie:-)
Latem napewno daje rade , sprawdzone , klima chodzi bo slychac wentylator ,tutaj akurat wentylatora nie slysze ponieważ odparowywanie robie tylko na chwile albo wogole
Ludzie, a nie łatwiej zastosować antypare na szybe?? Problem z głowy.
U mnie przy ustawieniu automatu, kontrolka klimy gaśnie jak temp spadnie poniżej 3,5 i sama włącza się powyżej.
Szkoda że blokada smrodu z zewnątrz nie działa przy wyłączonej.
147 1.9 jtd 2011-2018
159 1.9 jtdm q-tronic 2018-??
Na pewno po wcisnieciu przycisku odmrożenia świeci się dioda klimatyzacji, niezależnie od temperatury, tak samo po ustawieniu jakiejś temperatury i kliknięciu auto.
Czy pracuje sprężarka czy nie - nie wiem, nie mam potrzeby sprawdzać, u mnie paruje ostro przy 10-15 stopni Celsjusza, podczas deszczu po zatrzymaniu auta (np jadę autostradą a później zatrzymuję się na światłach) i wtedy pomaga klimatyzacja. W pozostałych przypadkach sam nawiew wystarcza.
@Up
U mnie można bez klimatyzacji spokojnie włączać obieg wewnętrzny, chyba że blokada smrodu to w sensie automatyczne przełączanie?
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez Ba._Ba. ; 26-11-2013 o 19:20
Automatyczny czujnik zanieczyszczenia powietrza, który sam uruchamia obieg zamknięty i wyłącza gdy powietrze jest już czyste.
147 1.9 jtd 2011-2018
159 1.9 jtdm q-tronic 2018-??
Tak sobie czytam i czytam i śmiać mi się chce. Panowie i Panie szyby parują jeśli temp na powierzchni szyby spadnie poniżej temp punktu rosu, czyli im wyższa temp i wilgotność (lato) szyby parują w temp +15 stopni na powierzchni szyby i to ładnie widać jak mamy nawiew na szybę.
Zimą mamy niską temperaturę i niską wilgotność czyli temp punktu rosy jest bardzo niska a gdy zaczynamy to powietrze ogrzewać i puszczać na szyby to zaczynają szyby parować bo szyby mają niską temp.
W przypadku jesieni i wiosny mamy dużą wilgotność podczas opadów i temp powietrza która jest poniżej punktu rosy i prawie zawsze możemy zauważyć że podczas deszczu szyby parują i dlatego należy używać klimy podczas opadów deszczu.
Klimatyzacja automatyczna nie włączy się w poniżej 3-4 stopni we wszystkich samochodach bo praw fizyki nie da się oszukać a w manualnych jest termostat na parowniku który odłącza sprężarkę poniżej +1 czyli nie załączy się poniżej +1 stopnia na zewnątrz.
Jeśli ktoś ma samochód zawilgocony to zawsze będzie parował i trzeba zacząć od usunięcia wilgoci. Jeśli ktoś twierdzi że w nowszych czy starszych samochodach klima działa inaczej to się grubo myli to jeżdżę alfą 10 letnią i tegorocznym francuzem i tak samo działają i w żadnym samochodzie szyby mi nie parują, tylko trzeba dbać o stan filtrów i układ klimatyzacji.
Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.