P0480 błąd zwiazany ze sterowaniem wentylatora chłodnicy + dodatkowe komunikaty będą związane z masą silnika.
P0480 błąd zwiazany ze sterowaniem wentylatora chłodnicy + dodatkowe komunikaty będą związane z masą silnika.
mialem juz ten blad zwiazany z chlodnica , gosc od klimy mowil ze cos sie 2 bieg nie zalacza i dziala na pol gwizdka ...
to raczej nie jest powodem braku mocy , musze teraz zaslepic egr i zobaczyc co bedzie , przeplywomierz powietrza jest ok
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
po zaslepieniu egr bede musial podjechac do tunera w celu przeprogramowania ? silnik 1,9 jtdm 115 km 8v , 2007 rok
i w którym miejscu najlepiej zaslepic bo sa 2 teorie jedna na obrazku ponizej
czy moze miejse pod spodem to drugie ?
Ostatnio edytowane przez gaco2ouf ; 24-02-2014 o 08:03
Lepiej daj od spodu, tylko w celu sprawdzenia daje się pełna zaślepkę która powoduje błąd w kompie ale sprawdzić się da tu masz temat http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ation-116.html. Jak chcesz na stałe zaślepić to musisz jeszcze usunąć ja programowo. Piszesz o dymieniu a jak masz DPF to jest coś z nim nie tak, bo to on powinien zatrzymywać sadze. jeszcze jedna sprawa max 2000 obr. to musi być w trybie serwerowym, napisz jeszcze jak zachowuje się wskazówka od turbo. zrób logi tak jak pisze kolega maly_777 i @sdero może oni jeszcze coś pomogą odczytać.
Ostatnio edytowane przez interside ; 24-02-2014 o 08:59
wczesniej napisalem ze wyczyscilem egr i przestal dymic , DPF ma 4 % zapchania niedawno go wypalało , wskazowka obrotomierza idzie wiecej niz 2000 obr nawet di 3500 , ale gdy wcisne gaz do dechy to trwa to dlugo i z opoznieniem, od 0 do 60 kmh zajmuje mi jakies 20 - 25 sek , wskazowka od turbo max do 2 kreski sie podnosi
Sprawdziłeś jeszcze szczelność EGR i czy poprawnie pracuje (podpinasz pod 12V) tłok powinien pracować bez zacięć i w stanie zamkniętym musi być szczelny, (nie da się przedmuchać) sprawdź szczelność dolotu najlepiej od samej przepływki aż do przepustnicy (zaworu gaszącego) sprawdz jeszcze czy pracuje pompa vacum, zobacz czy masz podciśnienie na przewodzie idącym do VTG i za nim, czy poprawnie pracuje grucha od zmiennej geometrii turbo i czy geometraia sie nie zacina. i daj znać czy to wszystko jest ok.
powodzenia![]()
dzieki , bede probowal choc nie bardzo sie na tym znam ale poczytam poprobuje wlasnymi silami![]()
ja właśnie od tego zawsze zaczynam sprawdzanie(naprawy)
hehe bo ja elektronik jestem a nie mechanik
przejrzyj sobie jeszcze ten temat http://www.forum.alfaholicy.org/159_...overboost.html
Ostatnio edytowane przez interside ; 24-02-2014 o 12:41
problem rozwiązany - totalnie zapchany DPF - przewiercony i wywalony z komputera - egr tez zaslepiony i wywalony ...
dziękuje wszystkim za pomoc