Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: Nie rozpoznaje kluczyka (bez komunikatu "Elektronic key not recognized")

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa romeo 159 1,9 16v

Domyślnie

No tak. moj elektryk powiedzial ze trzeba kluczyc zakodowac wiec ciekawe czy bedzie dzialas . jak nie to bedzie lutowal. Karte kodowa wyrobilem bo nie mialem w tygodniu jade i ma zakodowac. Ciekawe co bedzie. Ja tez mysle ze centralka bo samo sie nie rozkodowuje pilot,ale juz mial takie przypadki ze sie rozkodowywal. Jak cos to bedzie lutowal cetralke. Mowisz ze na jest w bagazniku pewnie gdzies ukryta przy tylnich swiatlach?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Szukałbym raczej pod siedziskiem tylnej kanapy po prawej stronie.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa romeo 159 1,9 16v

Domyślnie

A ty zrobileś u siebie ? Boja to chce naprawic to

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Jak już naprawisz, to nie zapomnij napisać recepty sukces tu na forum. Przyda się to wszystkim myślę. I bardzo Cię proszę o czytanie ze zrozumieniem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Harvaster
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    była 159 2.0 jtdm 170km, była Giulietta 1.4 MA 170km, jest Giulia Super 2.0T

Domyślnie

Miałem podobny problem kilka dni temu, pojechałem do pracy, ale już nie mogłem wrócić - problemem był akumulator, co ciekawe centralny działał, ksenony też, szyby etc. natomiast po naciśnięciu start, gasły kontrolki, silnik nie chciał zakręcić pojawiały się komunikaty o nierozpoznanym kluczyku, o filtrze DPF (próbowałem kilka razy raz były komunikaty a raz nie). Próbowałem też z drugim kluczykiem myśląc, że może to wina immo. Co ciekawe nie działo otwieranie pokrywy bagażnika, wskaźnik paliwa pokazywał ilość paliwa nawet po wyjęciu kluczyka. Zmierzyłem napięcie na klemach a tam 11V. Początkowo próbowałem odpalić kablami, ale były dość kiepskiej jakości a i aku Pandy dość słabe, skończyło się niepowodzeniem (jak wiadomo diesel potrzebuje duuużo prądu). Poprosiłem znajomego mechanika, żeby podjechał z kablami i czymś mocniejszym - efekt zagadał ze strzała. Mechanik stwierdził, że to już kolejny tego typu przypadek z jakim spotkał się podczas upałów - akumulatory źle znoszą upały (krótkie trasy, klima, kseony, radio etc dość dają mu po dupie). Mój stary aku po chwili działania silnika (ładowania) robił się dość ciepły (aku od nowości 5 lat) pomimo, że napięcie ładowania nominalnie 14,1V - mechanior stwierdził, że lepiej z nim nigdzie nie jechać. Wymontowałam stary, zamontowałem nowy i wszystko gra. Napięcie na klemach to jedno, natężenie i pojemność do drugie - ja spróbowałbym z jakimś pewnym aku z prądem rozruchowym min. 640A. Jak nic nie da to znaczy, że problem leży w innym miejscu.
    Co do immo i słabego aku - raczej powinien rozpoznać kluczyk - u mnie jednak pojawił się błąd.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa romeo 159 1,9 16v

Domyślnie

u mnie wszystko działa prócz pilota. Karta kodowa jest. Akumulator ma 4 miesiące. Zobaczymy czy kodowanie kluczyka przyniesie pozytywny rezultat.