Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: H1 przeciwmgłowe przód LED

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

Nie wiem jak jest ale ja mam zamiar jeździć na postojówkach + przeciwmgłowe które będą zastąpione w miare dobrymi homologowanymi ledami (podobno), pobór prądu będzie śmieszny bo postojówki jak i mgłowe LED to razem ~15 W
    Ostatnio edytowane przez Lenix ; 26-03-2014 o 09:16

~ taka była piękna ! :C

Użytkownik Rowerzysta Avatar NikoBarteq
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulietta Sportiva Bianco Lunare

Domyślnie

Dokladnie i nie bedziesz szpecił auta wystajacymi LEDami

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Mandat i tak można dostać, mylicie pojęcia. Halogen to halogen, odbłyśnik w nim jest ustawiony żeby doświetlać krawędzie jezdni we mgle. Czy w 147 im to wyszło? Ja na swoim przykładzie powiem że tak i nie zgodze się że do niczego się nie nadają, jestem zadowolony z tych świateł, korzystam z nich czesto, szczególnie gdy dosuwam po za miastem, żeby widzieć zwierzatka (taki uraz już po przejsciach) i ludzi na poboczu. Jednak mam dobrze ustawione lampy, oryginalne lampy a nie zamienniki i żarówki kupione w kauflandzie za 1,86zł za komplet, bo gdy kupiłem komplet za 36zł jakieś mega white...., to fakt świeciły lepiej tyle że przez tydzień i tego samego dnia padły obie, więc powiedziałem ...... taki interes.

Na każdej lampie macie ciąg znaków i cyfr (homologacja) i tam wyraźnie jest napisane do czego jest ta lampa. Czy to jest halogen, czy co świateł dziennych, pozycyjny, mijania,długich, czy mijania i długich, mijania albo długich, nawet więcej czy to jest xenon, bixenon. Więc jeżeli chodzi o legalność jest to nie legalne bo żarówka może i jest homologowana ale wkładacie ją do lampy która w żaden sposób nie jest przystosowana do świateł dziennych a na pewno nim nie jest, jest halogenem a jazda na halogenach w dzień jest niedozwolona, ale wstawić żarówkę można.

Nie chodzi o to żeby się wykłucać. Akurat halogeny w 147 nie rażą jak są dobrze ustawione ale trzeba pamiętać też o tym że żarówka h1 ma po to to wycięcie żeby włożyć ją odpowiednio, bo tak jest przystosowany odbłyśnik. Jak ją włożysz jakimś cudem odwrotnie, lampa będzie świecić w innym kierunku niż normalnie. Skoro sa homologowane te ledy to oddają światło w tym samym kierunku co zwykła h1, tego nie wiem, więc może jak kupicie tą żarówkę i wmontujecie to podjedźcie do ściany żeby zobacz czy po załączeniu halogenów jest taka linia prosta i nie świecą np. do góry. Wiadomo że moc światła jest mała ale akurat może jedna diada odbijać się tak że będzie razić.

Światła dzienne powinny automatycznie się przełączać po zmroku na mijania i gasnąć przy tym, no i oczywiście odwrotnie. Czyli jak wjeżdżacie do tunelu maja się przełączyć na mijania, a po wyjechaniu z powrotem na dzienne. Powinny być zamontowane chyba 60cm od siebie i lchyba 40cm od ziemi. Oczywiście zgodnie z prawem nie powinny na pewno być też uruchamiane przyciskiem od halogenów.

Trzeba pamiętać że jak jesteśmy gorzej widoczni to automatycznie zmiejsza się nasze bezpieczeństwo. Dla przykładu, jest szarówka wyprzedzamy tira w terenie niezabudowanym, on jedzie 90 więc żeby go sprawnie wyprzedzić na wyjściu masz koło 130-140, z naprzeciwka gość jedzie na pozycyjnych też koło 100km/h, co zrobisz jak zauważysz gościa w połowie tira?

Nie traktujcie tego jako atak, każdy robi jak uważa i nic mi do tego, są też tacy którzy w nocy jeźdżą na dziennych.
    Tak już po za tematem to astra 2 na soczewce jest praktycznie dla mnie nie widoczna z naprzeciwka, za to skoda fabia jak ma komplet na pokładzie zawsze razi tak jakby jechała na długich.
    Ostatnio edytowane przez Marco21 ; 26-03-2014 o 10:20

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Marco masz racje ale

nie wiem jak kolega ale ja zamówiłem normalne H1 tylko że LEDowe z homologacją i zastosowaniem do świateł przeciwmgłowych, odpowiednio wycięte, Świecą one identycznie jak zwykłe żarówki w sensie 180 stopni, są one mocne, żadne marne świecenie tylko mocne białe,
    po prostu ZA DNIA będę ich używał zamiast h7ek a gdy będzie już ciemno automatycznie włączane będą światła normalne. Jak mi przyjdą to porobię zdjęcia pod ścianą i zobaczysz jak ładne 'odcina' światło na górze i jak intensywny kolor mają.

Lampy również oryginalne, zmiana żarówek na LEDowe to tylko zabieg czysto poprawiający wygląd ( kolor światła ) i jako że w dzień będę sobie na nich pomykał- 100W a 15W to spora różnica no i odbłyśniki tak nie będą dostawały po dupie, a to że w ogóle jazda na przeciwmgłowych za dnia jak i w nocy w nieodpowiednich warunkach jest karalna to wiem i się z tym liczę

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Fakt, odbłyśniki dostają po tyłku.

Jezeli będą oddawac tą samą ilość światła jak zwykła h1 to myślę że nawet jako halogeny moga dać sobie radę, czekam na fotki.

Wszystko zależy na kogo się trafi na przeglądzie, bo tam też mogą być problemy, a z drugiej strony na przegląd jedzie się raz do roku, połowa nawet nie wjeżdża na kanał a druga połowa diagnostów nawet nie wie że tam są halogeny, kolejna połowa z nich nie będzie problemu robić. Tak samo z policjantem, jak trafisz na normalnego to zapyta się jak to jeździ, a jak na "innego" to Ci sprawdzi wszystko żeby coś znaleść.

Użytkownik Znawca Avatar Włodek
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    ALFA 147 1,9 JTDM 8v 120 km progression / Grigio-Stromboli

Domyślnie

Ma soczewkach halogenów wybita jest literka B. To oznacza , że są to światełka przeciwmgielne a nie do jazdy dziennej.
    Amantes amentes
    Zakochani są jak szaleńcy.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

thanks mr obvious