Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Jak ściągnąć nakładki na progi ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał r-sokol Zobacz post
    Więc jak to jest z tym sciąganiem progów?
    Wszystko zależy od tego jak są przymocowane. Czasem są klejone na taśmę dwustronną i wtedy zdjęcie nie jest problematyczne. Natomiast z klejem do szyb już nie jest tak łatwo bo tu zazwyczaj sprawę załatwia jedynie wycięcie elementu. Jest to tak problematyczne, że czasem warto naprawiać element na samochodzie. Jeśli ktoś do przyklejenia użył dobrej jakości kleju do szyb to oderwanie w zasadzie nie wchodzi w grę. Znajomy jakiś czas temu wycinał żyłką spoiler z klapy i tu poszło mu całkiem przyzwoicie ale np. wycięcia dokładki ze zderzaka od Brery już się podjąć nie chciał. W skrócie - jeśli próg jest dobrze przyklejony i jest możliwość naprawy na aucie to zabawa w wycinanie jest nieopłacalna.

Teraz druga kwestia - co zrobić z pozostałościami kleju po wycięciu. Tutaj w zależności od tego jakiego kleju użyto można spróbować na początek tym co ma się w domu czyli np. benzyny ekstrakcyjnej w połączeniu np. z opalarką jeśli ktoś ma. Jeśli już to można poradzić się w sklepie sprzedającym min. kleje do szyb - czym to zdjąć w razie zabrudzenia lakieru. Natomiast polecanie chemikaliów a później podpieranie się zmyślonymi argumentami inaczej niż głupotą nazwać nie potrafię.

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    Hahaha, teraz, żeś dowalił
    Nawet nie wie, jak bardzo.

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

U mnie taśma dwustronna (i pewnie dlatego sama odłazi) a u dołu pewnie wkręty (progi oryginalne).
    Jakiś patent na taśmę? Bo zazwyczaj zaczynam od nitro ale może od czegoś złażą resztki taśmy lepiej?
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Jeśli masz opalarkę to możesz przetestować czy z tą taśmą coś pomoże. Jeśli nie masz opalarki to możesz sprawdzić (najlepiej starą i niepotrzebną) suszarkę. W zależności od tego jaki jest klej na tej taśmie czasem podgrzanie może naprawdę pomóc. Nitro na elementach które będą zasłonięte daje radę. Byle nie wyjechać na widoczne miejsca bo można sobie łatwo zmatowić lakier. Jak odkleisz progi to możesz podesłać fotkę jak wyglądają te pozostałości taśmy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

To w takim razie ponawiam pytanie czym najlepiej podkleić, przy montażu rzecz jasna.
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

Do resztek taśmy dobry jest jakiś tar & glue remover, ja mam Nielsena i jest ok. W sklepach z chemią są też środki do ściągania etykiet (wydaje mi się, że chemicznie jest podobne). Trzeba trochę zwilżyć miejsce z klejem, odczekać i jedziemy ze szmatką. Jeżeli będziesz przyklejał na taśmę ponownie, to kup 3M (inne sobie daruj, trzymają albo do pierwszego deszczu albo i bez tego odłażą, progi to nie listwy ozdobne, które i na kulce z nosa bedą sie trzymać) http://allegro.pl/tasma-dwustronna-k...178636969.html Przy klejeniu trzeba koniecznie dobrze oczyścić i odtłuścić lakier w miejscu klejenia, wtedy 3M trzyma jak szatan.

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wkamil Zobacz post
    Jeżeli będziesz przyklejał na taśmę ponownie, to kup 3M
    Też bym ją polecił. Aczkolwiek u siebie kleiłem na klej do szyb bo progi nie zawsze są idealnie dopasowane i klejem łatwiej te niedoskonałości nadrobić.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

Dlatego pokazałem właśnie tę, bo ona ma 1,5 mm grubości. Mam też w domu cienką taśmę VHB (3M oczywiście) i była za cienka na mające już swoje lata nakładki w mojej 156.
    Ostatnio edytowane przez wkamil ; 11-05-2014 o 17:57

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    Hahaha, teraz, żeś dowalił
    Tym gorzej o jego poziomie umysłowym świadczy rozpoczynanie dyskusji gołym:

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Z benzenem to bym się tak nie rozpędzał.
    Ale rozumiem, internet = anonimowość, więc można wzorem Airtha strzelić gołe "Bzdura" bez ani jednego argumentu mówiącego dlaczego tak uważa i szydzić wiedząc że druga strona gada sobie z wirtualnym bytem. Serio więcej można oczekiwać od kogoś kto jak rozumiem pewnie jest pracownikiem naukowym, a zamiast tego mamy piaskownicę. Codzienność w internecie...
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wkamil Zobacz post
    Dlatego pokazałem właśnie tę, bo ona ma 1,5 mm grubości.
    Rzeczywiście, przy tej grubości można już pewnie niedoskonałości wyeliminować.

Użytkownik Ogier Avatar Mariano1980
    Mieszka w
    Stąporków, Świętokrzyskie
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 105, 1999,

Domyślnie

Ja zamocowałem na taśmie Bolla bo to mi polecili w lakierniczym ale nie trzyma się jak oryginał. Na pewno nie obędzie się bez poprawki. Jak demontowałem ten próg to musiałem tą (oryginalną jeszcze) taśmę przeciąć małym nożem do tapet. Były jeszcze dwa nity takie jak by gwoździe na krańcach progu plus śruby od spodu na nasadkę M8. Próg popękał przy nie fachowym podnoszeniu na podnośniku kolumnowym fachowiec udawał że tak bylo.