Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: łapa - poduszka silnika

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Dobra nie wiem czy jeszcze ktoś zagląda do tego wątku, ale wymieniłem obie półosie kompletne. Po wymianie lewej dużo na plus, a po prawej zero. Mimo że jest dużo lepiej nadal buka autem podczas przyspieszania na 2gim biegu najbardziej odczuwalne jest to przy skręconych kołach i nie mam pojęcia co to może być, już mi ręce opadają. Proszę o jakieś sugestie bo już prawie 2k poszło a jak bujało tak buja.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Wydaje mi się że musisz szukać kumatego mechanika. Bo tak to wydasz kolejną kasę na zgadywanie, w pewnym sensie.
    W Łodzi mógłbys podjechać o Tminów ale widzę że jesteś z Częstochowy to pewni Ci to nie pasuje
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Byłem w serwisie stwierdzili że przeguby wewn. poniekąd mieli rację. Zastanawiam się czy poducha pod silnikiem może dawać taki efekt. Podczas gaszenia auta dziś strasznie zabujało, dwumasa ma może 10 tyś.

Użytkownik Rowerzysta Avatar vakos8
    Mieszka w
    Klucze
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4JTDM 200km, była 147 1.9JTD 115km

Domyślnie

zawsze zaczynaj od zawieszenia silnika, najczęstszy przypadek.
    Ja sam u siebie mam podobne zjawisko podczas przyspieszania przy 1700-2000obr. od uderzonej felgi, u kumpla w 159 ten sam przypadek. Kiedy samochód nabierze prędkości jest ok, dzieje się tak tylko podczas spokojnej, równej jazdy w przedziale tych obrotów co podałem.

podjedz do jakiegoś gumiarza, niech puści Ci same felgi na maszynie.
    Ostatnio edytowane przez vakos8 ; 27-10-2014 o 21:33

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Nikt nie chce się wziąć za diagnoze , a w ciemno nie chcę wymieniać mam dostęp do tych poduch ale nie wiem jak powinna się zachowywać dobra a jak nie, pod skrzynią mam wymienioną więc jeszcze dwie dolne mogły się posypać, ale jak dojść która to??

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Powinieneś wymienić wszystkie poduszki. Wymieniając jedną czasem można sobie pogorszyć bo drgania przenoszą się na kolejną, mniej sztywną poduszkę. Szybko w ten sposób można załatwić nową poduszkę bo jedna sztywna nie będzie pracować za resztę spracowanych...

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Długo śledzę forum i pierwszy raz słyszę żeby konieczna była wymiana wszystkich na raz, co nie znaczy że nie masz racji!! Sprawdzę ten mam nadzieję mało kosztowny trop :-)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Po tylu latach eksploatacji nawet jak nie są zerwane to nie amortyzują już jak należy. Najbardziej zauważalne przez nas jest zużycie poduchy tylnej skrzyni bo chodzi nam drążek i wymiana poduszek najczęściej kończy się wymianą tylko tej jednej...Pisałeś wcześniej, że dwumas wymieniałeś, półosie również więc jak masz miejsce i trochę czasu na zabawę to sprawdź ten trop. Co do gaszenia to sprawdź klapę gaszącą i szczelność podciśnienia dochodzącego do niej. Ale bardzo prawdopodobne są właśnie poduchy. Wszystko niestety kosztuje, a najbardziej śledztwo i ślepe tropy ...
    Wreszcie ogarniesz, pytanie tylko za ile

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Dołącze się do tematu..

Jeśli chodzi o kwestie poduszek.. ja jakieś 2 lata temu zmieniłem poduszkę pod skrzynią na nową ori z ASO.. i szczerze że to po jej wymianie drgania się pogorszyły.. tak jak ludzie piszę wszystko przeniosło się na pozostałe które są już na pewno też zużyte.. i zbieram się od jakiegoś czasu do zmiany.. także wymiana jednej poduszki na bodajże pięć przy 15 letnim aucie to żart.. drgania na pewno nie ustaną..

Natomiast dołączyłem się bo zastanawia mnie taka rzecz.. czy półosie po wymianach przegubów powinno się wyważać ? bo kilkukrotnie miałem już wymieniane różne przeguby.. mam też wszystkie nowe łożyska i piasty i powinna być cisza.. a tym czasem coś jakby delikatnie tam jeszcze huczy.. (łożysko na podporze wału też nowe) i czasami na 4 biegu jak dodam mocniej w podłogę to czuć takie drgania lekkie jakby właśnie z półosi..

Poza tym gdzie kupić najtaniej z rabatem czy coś przeguby SKF (Napisałbym do Autosklepu ale coś na ostatnie 3 maile mi nie odpisali) ? bo ostatnio rozerwałem przegub wewnętrzny lewy podczas dragrace xD i założyłem na szybko jakiś tani szit.. i coś mi strzela przy ostrym starcie z 1szego biegu.. podejrzewam że to ten tani przegub albo drugi wewnętrzny pada.. więc chyba tym razem zrobię to kompleksowo i kupię 4 nowe przeguby SKF i wyważę półosie jeśli powinno się to zrobić..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Chyba nie ma półosi SKF ?? Ale nie wiem, wiem za to że są metelli ja takie kupowałem ponoć idą na pierwszy montaż. Nie było łatwo ich dostać ale u mnie w sklepie w czewie firma IDBJ za krótką dałem 760zł (kompletną półoś) za długą 860zł (800) po rabacie tylko że do mojej wersji silnikowej jest wszystko droższe.