Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Strzelanie i scinanie paska 1.9 JTD

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Piotrus3108
    Mieszka w
    Gronowo Górne,Elbląg
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTDm

Domyślnie Strzelanie i scinanie paska 1.9 JTD

Witam po raz kolejny mam problem z moja bella,jak poczytacie to ostatnio pekl mi pasek klinowy,wiec kupilem drugi(mialem wymienic tez napinac oraz rolke ale obejrzalem i stwierdzialem ze nie chucza i nie maja luzow) wiec zalozylem drugi pasek firma GEATS (stary sie caly scial w drobny mak) wiec zalozylem nowy pasek naciagnelem itp i co ? zaczelo cos strzelac caly czas i to dzwiek kolo kola pasowego (wczesniej przed peknieciem bylo slychac tylko z rana i potem cisza) a teraz strzelalo caly czas no ale mysle sobie sie przejade i zobaczymy co i jak no i co ? nowy pasek zaczacz sie scinac tak jak stary

Co to moze byc ??? Kolo pasowe ? kolo alternatora ? czy sam napinacz ? podczas pracy silnika strzanie strzelalo i napinacz chodzil jak glupi caly czas podczas strzelan co to moze byc ?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9 JTD 8v 2002

Domyślnie

Troche chaotycznie. Prawdopodobnie poszła guma na kole pasowym (zamiennik firmy INA koszt ok ~~200 zł, wymiana bardzo prosta) przez co koło "kołysze" sie na boki i zsuwa pasek który się strzępi. Kolejnym problemem jest skaczący napinacz (INA ~~120 zł) który źle napinający luzuje pasek który się strzępi. Konieczna będzie także wymiana rolki prowadzącej (INA ok 65 zł). Ja bardziej stawiałbym na napinacz + rolka + pasek, koszt łączny ok. 230 zł + 1-1.5 godz roboty.

Mieszka w
    Gronowo Górne,Elbląg
    Auto

Domyślnie

niby kolo pasowe ni jest jakos zwykle zuzyte bralem ja lyszka itp i nie ma luzow ale napinacz powiem tak jak chcialem go napiac to nie szlo wogole lapalem go kluczem 15 to predzej go odkrecilem niz napialem a w druga strone pasek sie luzowal a nie naciagal a teraz pytanie ? czy ten napinac sam sie napina ? czy trzena go jakos napinac ? bo juz sam nie wiem niby on sam w sobie (napinacz) ma specjalna wypustke ktora wchodzi w otwor i tyle nie ma jak go przeciagnac ... wiec prosze o jakies pomysly

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Moim zdaniem rolka alternatora się zaciera. Pod obciążeniem elektrycznym powinno być widać mocniejsze bicie - na biegu jałowym.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9 JTD 8v 2002

Domyślnie

Napinacz musi się dać napiąć... wkładasz go w ta wypustkę skręcasz srubą (chyba) 15 do bloku silnika i przy rolce napinacza jest jeszcze jedna śruba. Łapiesz tą srube kluczem 15 i ciągniesz w górę. Musi pójść. A jak nie to 120 zł i masz nowy napinacz INA.

Mieszka w
    Gronowo Górne,Elbląg
    Auto

Domyślnie

o wlozylem go i lipa nawet do gory nawet nie drgal nawet nic zero mowie odkrecilem rolke a on do gory pojsc nie chcial wiec chyba go wymienie i wtedy zobaczymy co bedzie sie dzialo

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Nie chyba a na pewno go wymień, tak samo jak rolkę prowadzącą. Kup wszystko firmy Dayco - tak jak w oryginale. Napinacz musi chodzić bez zacięć i luzów gór-dól. A jak chcesz już mieć wszystko OK to też rolkę na alternatorze.

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Też obstawiam napinacz paska, już to przerabiałem

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Mieszka w
    Gronowo Górne,Elbląg
    Auto

Domyślnie

dziekuje koledzy za podpowiedzi dzis rano zamowie rolke i pasek jeszcze raz. i wtedy bedziemy dzialac bo bella potrzebna jak nic,dzis tez musze tluc sie pociagiem do Dowodctwa Marynarki Wojennej bo przeciez stoi w garazu rozebrana alfina. no nic troszke kaski pojdzie ale to maszyna i zarabia na siebie wiec musi dostawac cos

Mieszka w
    Gronowo Górne,Elbląg
    Auto

Domyślnie

dobra napinacz zmieniony rolka tez mechanik ktory siedzi w alfie kazal kupic KRAFT napinacz i rolke zalozylem i wszsytko dziala jak nalezy nie strzela itp ale dalej powiem wam ze nie naciagnelem kluczem tego napiacza poluzowalem kluczek czyli go odciagnelem i kupel zaloyl pasek i ja ta rolke poscilem i doklrecilem i chodzi. jak chcialem naciagnac to na rolce sruba mi sie odkrecala