Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Scinanie opon przód.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa/Piotrków
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm

Domyślnie Scinanie opon przód.

Witam,

Przy wymianie rorządu moim oczą pokazał się b. kiepski widok, obie gumy 18 do kosza, ściętę naprawdę konkretnie. Nie pytam tyle co o powód choć miło było by trochę uszłyszęć doświadczeń alfaholików w tej materii ( co nie co czytałem ), ale bardziej o drogę postępowania.
    Jedno wynika z drugiego, jednak najważniejsze co potrzebuje to serwis i diagnosta ala Dr House . - okolice Warszawy- Warszawa.
    Zatem diagnosta taki który odpowie na pytanie co jest przyczyną, biorąc odpowiedzalność za swoje słowa, nie tak, że wymienie pół rzeczy a opony ciąć będzie dalej. Co za pewne oznacza bardzo dobre narzędzia diagnostyczne łącznie z wiedzą i doświadczeniem.
    Udałem się tego samego dnia na szarpaki. Diagnosta od zawieszenia stwierdził gumy na wahaczach dolnych, jedna lekko pęknięta druga też miekka, wahacze górne mają podobno stan jeszcze ok. Do tego mam lekko sponiewierane sanki od pieknych polskich dróg.
    Wahacze wymienić mogę koszt powyzej 1 kpln, gumy zmienić muszę, pytanie gdzie może leżeć przyczyna. Podobno sama zbieżność w 159 to tylko jeden kąt i przy tej skali problemu to raczej nie jest jedyny powód.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

U mnie też cięło opony z przodu od wewnątrz. Straszyli mnie, że prawe koło za bardzo pochylone itp. Zmierzyłem samochód na płycie - trzeba było ustawić sanki. Następnie pojechałem do prawdziwego speca o geometrii. Powiedział, że kąt pochylenia kół jest OK, ale trzeba ustawić zbieżność, co też uczynił i opon już nie tnie... Tak więc nie koniecznie rozwiązaniem Twojego problemu musi być wymiana części, które mogą być jeszcze całkiem dobre.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Temat był poruszany wielokrotnie. Jest to znana przypadłość 159-tki. Ktoś dokładnie opisywał co trzeba zrobić aby zmniejszyć ścinanie. Poszukaj.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał blackrave Zobacz post
    Witam,
    Wahacze wymienić mogę koszt powyzej 1 kpln, gumy zmienić muszę, pytanie gdzie może leżeć przyczyna. Podobno sama zbieżność w 159 to tylko jeden kąt i przy tej skali problemu to raczej nie jest jedyny powód.
    Powodem może być krzywy któryś z elementów zawieszenia lub mocowania zawieszenia. Zacząć trzeba geometrii, tzn. przeanalizować czy wszystkie kąty mieszczą się w normach, jeśli nie to trzeba szukać co i gdzie jest krzywe (jeśli zbieżność jest ok).

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa/Piotrków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Temat był poruszany wielokrotnie. Jest to znana przypadłość 159-tki. Ktoś dokładnie opisywał co trzeba zrobić aby zmniejszyć ścinanie. Poszukaj.
    Przecież pisałem, że czytałem, jednak przyczyn może być kilka to po pierwsze, a po drugie napisałem po to aby ktoś wskazał mi dr house w okolicach waw lub waw a nie koniecznie rozpisywał się o przyczynach

- - - Updated - - -

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    U mnie też cięło opony z przodu od wewnątrz. Straszyli mnie, że prawe koło za bardzo pochylone itp. Zmierzyłem samochód na płycie - trzeba było ustawić sanki. Następnie pojechałem do prawdziwego speca o geometrii. Powiedział, że kąt pochylenia kół jest OK, ale trzeba ustawić zbieżność, co też uczynił i opon już nie tnie... Tak więc nie koniecznie rozwiązaniem Twojego problemu musi być wymiana części, które mogą być jeszcze całkiem dobre.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    O kontakt do takiego człowieka mi chodzi, tylko najlepiej z okolic Piotrkowa Tryb.- Łodzi, lub Warszawy mi chodzi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

tylko najlepiej z okolic Piotrkowa Tryb.- Łodzi, lub Warszawy mi chodzi.
    Niestety nie mój rejon...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Przecież pisałem, że czytałem, jednak przyczyn może być kilka to po pierwsze, a po drugie napisałem po to aby ktoś wskazał mi dr house w okolicach waw lub waw a nie koniecznie rozpisywał się o przyczynach
    To pojedź do Alfa Twardowski w Rembertowie. Myślę że będziesz zadowolony...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa/Piotrków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    To pojedź do Alfa Twardowski w Rembertowie. Myślę że będziesz zadowolony...
    Dzięki o to właśnie chodziło

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Albo Nastapol w Łodzi - nie zawodzą raczej.