Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Szukam Alfy Romeo GT

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

A dogrzewa Ci się Alfa normalnie ? Powodów może być całkiem sporo. Począwszy od niesprawnego termostatu, który powoduje niedogrzewanie się silnika i tym samym zwiększoną dawkę paliwa, krótkie dystanse też zwiększające spalanie, trzymające hamulce w kołach zwiększające opory toczenia, to samo w przypadku szerokich opon i o złym ciśnieniu, może wozisz w bagażniku 100 kg obciążenia niepotrzebnego, pałujesz zaraz po starcie Generalnie ja po mieście staram się nie przekraczać tych 100 km/h, dynamicznie ruszam ze świateł a później utrzymuje prędkość. Oczywiście nie zawsze się da bo drogi po Krakowie to w większości już są przygotowane pod Camel Trophy.
    Ja szczerze powiedziawszy nigdy nie przekroczyłem 8,5 litra w mieście, nawet w mega korkach i klimie non stop. Ale to nie jest do końca miarodajne bo jeden jeździ po mieście tak, że wpadnie na obwodnice gdzie ma 3 światła a drugi taką samą trasę robi w korkach i przy 10 sygnalizatorach. Komputer pokładowy u mnie przekłamuje średnio 1-2 litry więc ja się nim nie sugeruję wogóle. To co natomiast zauważyłem jeżdżąc po trasach to to, że tempomat wcale nie ogranicza spalania a wręcz go zwiększa. Zdecydowanie szybciej dojadę na miejsce docelowe nie używając go ale trzymając podobną średnią prędkość i jeszcze spalę mniej paliwa. Bierze się to z tego, że pod górę tempomat trzyma nam daną prędkość za wszelką cenę a z górki z kolei hamuje co przy manualnym sterowaniu gazem moglibyśmy wykorzystać do rozpędzenia pojazdu.
    Wracając natomiast do sprzęgieł w GT JTD. Ja od kupna mam jakiś problem ze sprzęgłem. Podobno jest to docisk. Objawy mam takie, że przy wciskaniu sprzęgła nie chodzi o no płynnie tylko jest jakby zapowietrzone, tak jakby piasek był w przewodach. Nie mniej jednak w serwisie powiedzieli mi żebym jeździł dopóki tarcza sprzęgła nie powie dość i wtedy zmienił komplet. No i zrobiłem tak już 22 tys. km i dalej śmigam. Ale rzeczywiście, powszechnie słyszy się, że sprzęgło w GT nie należy do najbardziej wytrzymałych.

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Wszystko to, co wymieniłeś mam w 100% sprawne. Termostat świeżutki, hamulce ok, ciśnienie w oponach dobre. Z tempomatem nie jeżdżę wcale. Żeby tego wszystkiego było mało, auto targane tylko po trasie praktycznie. Po mieście może marne 10% całości Średnie spalanie pokazało mi dzisiaj 8,5 l/100km. Fakt, że dość szybko jechałam, no ale Ty też wolno nie jeździsz.

Auto

Domyślnie

To może w takim razie przyczyną problemów jest technika jazdy ? Przy wyprzedzaniu zawsze redukujesz czy wyprzedasz "momentem" na dotychczasowym biegu ? Ja np. "lecąc" w trasie tak koło 90/100 nigdy nie redukuję na 4 tylko ciągnę 5-tką. Zakładam też, że mechanicznie auto jest w pełni sprawne tzn żadnych błędów nie wyrzuca, wtryski nie przelewają a auto nie zostawia za sobą chmury jak Ikarus Mi żeby wyszło z 8,5 litra na trasie to chyba bym musiał z 200 km/h lecieć na 5-tce całą trasę Raz mi wyszło z 7,5 l / 100 na trasie Kraków - Katowice ( 60 km, autostrada A4) ale to jechałem tak, że był mega ruch i cykl zwolnienia do 110 km/h i przyspieszeń do 180 km/h wykonałem z 30 razy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arbeldes
    Mieszka w
    Rawicz
    Auto
    147 '07 FL 1.9 150KM/ 159 TI 2.0 JTDM Berlina

Domyślnie

http://otomoto.pl/C33746662.html
    Na facebookową giełdę alfaholików wrzucona dziś ta GT, może zainteresuje.
    Z góry uprzedzam, nie znam tego auta.

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

ja znam kiedys widziałem i zadbana sztukai pewnie ktos spyta czemu niekupiłem kolor mi niepasowałkolega z tego forum

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Cytat Napisał Iwan87 Zobacz post
    To może w takim razie przyczyną problemów jest technika jazdy ? Przy wyprzedzaniu zawsze redukujesz czy wyprzedasz "momentem" na dotychczasowym biegu ? Ja np. "lecąc" w trasie tak koło 90/100 nigdy nie redukuję na 4 tylko ciągnę 5-tką. Zakładam też, że mechanicznie auto jest w pełni sprawne tzn żadnych błędów nie wyrzuca, wtryski nie przelewają a auto nie zostawia za sobą chmury jak Ikarus Mi żeby wyszło z 8,5 litra na trasie to chyba bym musiał z 200 km/h lecieć na 5-tce całą trasę Raz mi wyszło z 7,5 l / 100 na trasie Kraków - Katowice ( 60 km, autostrada A4) ale to jechałem tak, że był mega ruch i cykl zwolnienia do 110 km/h i przyspieszeń do 180 km/h wykonałem z 30 razy.
    Auto sprawne. Masz rację, to chyba technika jazdy gooowniana, bo wczoraj pożyczyłam auto i synek zszedł z średnim spalaniem do 5,6 (Wrocław miasto i trasa), czyli nie umiem jeździć, a ja się auta czepiam

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

moze kwestia nauki)ja jak kupiłem 156 spalanie spore miałem pojezdziłem troche i norma była)

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Cytat Napisał szkodnik Zobacz post
    moze kwestia nauki)ja jak kupiłem 156 spalanie spore miałem pojezdziłem troche i norma była)
    No problem w tym, że w 156 nie miałam czegoś takiego. Inny silnik był, moim zdaniem lepszy, bardziej elastyczny. Tak mi się wydaje. Jak się przesiadłam do GT, to szczerze mówiąc trochę się zawiodłam.

Auto

Domyślnie

Ja też się zawiodłem, spodziewałem się szybszej sztuki. Moment niby robi robotę, czuć to depnięcie ale jak się skonfrontuje to z prędkościomierzem to bez szału moi mili. Są auta które przy podobnej mocy o wiele szybciej robią setkę a i chyba moment mają większy także. Alfa jest fajnie sztywno zestrojona ale też ta wajcha od zmiany biegów wygląda jak rękojeść do ubijania masła. Długa, skok ma jak cholera... no generalnie minusów parę te GT mają.

1kolo2, to jaką Ty masz tą technikę jazdy, że takie spalanie kreujesz ? System 0-1 ?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Czarna Dupcia GT Nero Jarama 1,9JTD

Domyślnie

Kolego jak widziałeś to auto mógłbyś o nim coś więcej powiedzieć.Jak środek utrzymany i jak byś na oko ocenił przebieg tego auta bo ten deklarowany przez sprzedawce jest że tak to ujmę "mało wiarygodny"A jak tam blacharka wygląda wiesz coś na ten temat??