Wrzuciłem właśnie nowy temat w tej kwestii. No trochę się cykam ale ten klekot mnie słabi.
Wrzuciłem właśnie nowy temat w tej kwestii. No trochę się cykam ale ten klekot mnie słabi.
He he no teraz już zupełnie zgłupiałem. Sprawdzałem dolot i już nie ma żadnego lewego powietrza. Ale za to silnik z trudem odpala za drugim trzecim razem i muszę go chwilę podgazować.
Przed tymi operacjami świece były suchutkie, sprawdziłem je po uszczelnieniu dolotu i były masakrycznie zalane. Przeczyściłem je ostrożnie ale na niewiele to się zdało.
Silnik szarpie, świece zalewa.
szlag![]()
Ostatnio edytowane przez LUCID LINES ; 11-09-2014 o 19:07
Coś mi się zdaje, że reset mógł by tu jednak pomóc. Przedtem, na pogiętej klapie przepływki ustawił sobie dawkę paliwa dobraną do ilości powietrza jaką czytał z uszkodzonej przepływki. Teraz przepływka mówi mu nagle, że powietrza leci o wiele więcej więc i mieszanka jest bogatsza. To tak na logikę, nie wiem jednak czy przy starcie komp nie posługuje się stałymi parametrami.
Mały czujnik przy wlocie przepływki to czujnik temperatury. Jego sprawność możesz sprawdzić z pomocą suszarki i omomierza.
Wiesz co kolego. Ta klapka pogięta to nie ta wlotowa tylko ta zamontowana z tyłu przepływomierza, nieoryginalna - od instalacji LPG. Ta z przodu jest ok. Co do czujnika to będę musiał spróbować chociaż tu chłopaki mówili, że to jest raczej niezniszczalny przepływomierz w 8V. A powiesz mi jak to zrobić dokładnie?
Też tak kminiłem, że może teraz ma zbyt bogato po takim uszczelnianiu i świruje. Powiedz mi jak zrobić reset kompa w 8V? Ja biorąc pod uwagę wskazówki Andrew jedynie odpiąłem akumulator i odpiąłem kompa. Na początku wszystko było git, potem ześwirował.
Sprawdziłem też wczoraj w nocy regulator ciśnienia paliwa, odpiąłem taki wężyk, który łączy go z kolektorem dolotowym. Przeczyściłem i ponownie wpiąłem. Po tej operacji nieco mniej szarpie i lepiej odpalił chociaż wciąż daleko do ideału. Być może to jest trop albo przypadek
Wiesz może czy mogę sobie bezkarnie odpiąć kolektor dolotowy i te wężyki dochodzące do listwy wtryskiwaczy i przeczyścić to wszystko? Jak czyściłem przepustnice, to widziałem, że tam jest syf niezły w tym kolektorze. Może to też by pomogło.
Ech... podejrzewam ,że w tym aucie wszystko trzeba będzie wymienić na noweale nic, walczę dalej!