witam wszystkich
posiadam alfe 156 1.9jtdm 2003r. gdzie pod maska znajde prad 12V ktory bedzie plyna tylko w momencie uruchomionego silnika? w tej chwili znalazlem prad w jednym z przekaznikow pod maska ale przeplywa on nawet przy wylaczonym silniku i kluczyku ustawionym na pozycji MAR. zmierzam do tego ze ledy dzienne swieca mi po przekreceniu kluczyka a wolalbym zeby sie swiecily dopiero po odpaleniu silnika. do tego wczoraj przerobilem sobie zwykle siedzenie kierowcy na ogrzewane. dodalem mate grzewcza, uruchamia sie ja z boku siedzenia po przelaczeniu przycisku ktory wyciagnalem z zasilacza komputerowego i do tego wsadzilem mala diode. od maty pociagnalem gruby kabel, tak zeby czasem sie nie grzala czesc ktora sluzy tylko do przeplywu pradu( mam nadzieje ze dobrze robie..). teraz chcialbym poprowadzic ten kabel od maty i ledow dziennych do akumulatora. pasuje mi do takiego kabla dolozyc jeszcze przekaznik ktory bedzie wylaczal prad jezeli silnik nie bedzie uruchomiony. podejrzewam ze z alternatora powinien jeden kabel dzialac w taki sposob ze bedzie dawal prad po uruchomieniu ale nie jestem tego pewien czy prad zniknie po wylaczeniu silnika bo chyba ten kabel jest tez do akumulatora podlaczony. moze znacie jakis latwy sposob na znalezienie pradu pod maska w momencie kiedy silnik jest uruchomiony? mate rowniez moge podlaczyc do zapalniczki ale nie chce jej obciazac..