Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Temat: Brak ogrzewania w aucie V6

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Na pewno coś nie tak. Do póki auto się nie nagrzeje to teremostat nie powinien puszczać nic na chłodnicę. Łatwo to sprawdzisz.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Litrowy
    Mieszka w
    Wawa, Brodnica,Uć górna
    Auto
    156 3.0 v6 Q-DISTINCTIVE sw 04r LUCI DI BOSCO

Domyślnie

Cytat Napisał bussoholik Zobacz post
    Termostat do sprawdzenia,
    raczej od razu do kupienia ew,zawsze mozna go sobie sprawdzić,a czujnika kabinowego jestes pewien ze działa prawidłowo??
    Moja cwaniara BY LITROWY 3.0v6SW QTRONIC http://www.youtube.com/watch?v=hJHuK...ature=youtu.be
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/70296-litrowe_ar156sw_2_5v6_q.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar adrian1115
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    ex GT 1.9 JTD/ex 166 FL 2.4 JTDm

Domyślnie

Sprawdź czy przy tych 60 stopniach masz ciepły wąż do chłodnicy jeśli tak to termostat do wymiany na 100%.

Użytkownik Świeżak Avatar zbyszu138
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    AR 166 2.4 20v sportronic, 159 2.4jtdM. Giulietta 2.0 jtdM 170km

Domyślnie

no właśnie , najlepiej zapalic całkiem zimne auto, silnik niech pracuje i kontrolowac reką węże te od nagrzewnicy czy robią sie ciepłe i jednoczesnie wąż na chłodnice. Ten gruby od chłodnicy nie ma prawa ani troche się nagrzewac dopóki na blacie nie bedziesz miał około 90stopni. jesli bedzie Ci wczesniej robił się chociaz troche ciepły, to znaczy ze puszcza termos. W ogóle w tych alfach jak i fiatach termostat to porazka. Przynajmniej w dieslach. Kosztuje kupe kasy, bo wkładu nie da sie wymienic a itak po wymianie potrafi nie działac prawidłowo. Wiem z autopsji. u mnie termostat działał niby ale nie uszczelniał bo spuchła tam taka gumka która uszczelnia grzybek. kupiłem nowy, zmieniłem razem z płynem na borygo zielone, bo myslałem , ze to płyn rozpuscił tą gumke. I zonk. Po kilku dniach to samo. Nowy termos puszcza. po wyjeciu okazało sie to samo. ta gumka spuchła i się zawinęła. wkurzyłem się wtedy i zrobiłem patent za 18 zł z termostatem od renault, wcisnełem go w weza zaraz za termostatem i od tamtej pory ok. 1.5 roku zapomniałem o wszelkich problemach z termostatem. silnik po kilku km łapie na blacie 90stopni i wskazówka ani drgnie. dobrze, ze i na to znalazł się patent

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi, jutro sprawdzę termostat (temp. rurek) a przy najbliższej okazji wymienię go na nowy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gryfice
    Auto
    Alfa 166 3.0 v6 automat

Domyślnie

Cytat Napisał KaaC Zobacz post
    Jeśli chodzi o spryskiwacze, to dobierz się do spryskiwaczy i sprawdź czy nie są przypchane, lub przedmuchaj je jakąś sprężarką
    przedmuchiwałem rozloczylem i bylo slychac jak w zbiorniczku bulgocze i z spryskiwaczow polecialo, ale to bylo do paru psikniec a pozniej znowu cos nie tak. jak sie ociepli trzeba bedze zerknac.

a propo grzania to plyn wymieniony na borygo, grzac grzeje ale jest dosc cieplo +6 trzeba poczekac jak spadnie ponizej 0. a kolor plynu wygladal jak nieswieza woda z akwariu,

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ddck82
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    AR166 2.5 V6 `99r.

Domyślnie

Nie wiem, czy to w czymś pomoże, ale w Lancii miałem podobny problem. Zawinił czujnik temperatury silnika. Auto bardzo powoli się rozgrzewało i ogrzewanie sprawnie działało powyżej +5C.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    2011 AR 159 SW 2.0 @204KM 419Nm + 2011 Kawasaki z1000sx + 2010 KTM 990 SMT :)

Domyślnie

Może się podłączę, bo mam podobny problem, choć silnik mniejszy
    Mam do roboty 14km. Bardzo często jak jadę spokojnie tj 60-80km/h bez większych zatrzymań, a temperatura jest poniżej zera, wskazówka teperatury nawet nie drgnie lub tylko nieznacznie się podniesie. W aucie letnie (a o ciepłym zapomnij) powietrze zaczyna lecieć po około 4-8km, zależy od temp na zewnątrz. Robiłem kilka dni temu test na postoju i po kilkunastu minutach auto osiąga 90 stopni na zegarze. Dziś odpaliłem zimny silnik i po dwóch-trzech minutach zacząłem macać chłodnicę i główny przewód od termostatu do niej podłączony - były letnie. Promieniowanie cieplne od silnika raczej wykluczam.
    Czyli termostat przepuszcza i muszę go wymienić? Czy może być problem z czujnikiem temperatury?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TB byla Alfa romeo 166 FL 2.4 JTD jest

Domyślnie

Wychodzi na to że raczej tak
    Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Problem rozwiązany. Kupiłem nowy termostat w ASO, cena trochę podskoczyła bo skasowali 225 zł. Teraz najlepsza część programu, odkręcam stary termostat , wyciągam patrzę i oczom swym nie wierzę - brak wkładu Czuję się jak moto-archeolog, który prowadząc wykopaliska odnajduje coraz to ciekawsze pokłady drutu i napraw na tytytki pozostawionych przez przodków.