Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Alfa 156 2.4 20V - Haczenie biegów

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Ok, sprawa jest taka, wszystko zaczęło się dziać po wymianie kompletnego sprzęgła (dwumas sprzęgło docisk, wysprzęglik, nowy olej skrzyni) jakiś rok temu, po wymianie zaczeły haczyć biegi, po pewnym czasie zaczeła zgrzytać trójka.
    1.Wymieniłem skrzynie, wyregulowałem linki, olej zmieniłem, wszystkie biegi chodzą dobrze, zgrzytu żadnego nie ma, ale haczenie jest nadal takie samo.
    2.Linki sprawdzone, (nie wiem czy to dobra metoda - ściągłem linki z wybieraka skrzyni i poruszałem nimi - chodzą normalnie - płynnie). Wybierak biegów w kabinie na ściągniętych linkach, lata do okoła, ale nic tam się w nim nie zacina, chodzi płynnie, ale po załorzeniu linek, przy zmianie biegów, biegi haczą, ponadto na lewarku przy każdym ruchu, czuje bicie, tak jakby coś blokował w środku mechanizmu.
    3. Wybierak na skrzyni przekładałem ze starej skrzyni, i haczenie jest takie samo jak na wybieraku ze starej skrzyni, tak jak z nowej, załorzonej.
    4. Poduszki pod skrzynią , silnikiem wszystkie wymienione, równa praca silnika, (nie ma wibracji w kabinie - wtryski 2 wymienione)
    4. Półośke też można wyeliminować (że jest np krzywa, albo coś nie tak ze skrzynią korbową, bo biegi haczą na jałowym, wyłączonym silniku,

To co to Qurwa może być !!! ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Może skrzynia Made by Opel.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar kempa
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.0

Domyślnie

W każym razie daj znać jak dojdziesz przyczyny, bo kto wie czy mnie takie problemy też nie czekają...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Starogard Gdański / Gdańsk
    Auto
    Giulietta 2014 2,0 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał maarkuss Zobacz post
    1.Wymieniłem skrzynie, wyregulowałem linki, olej zmieniłem, wszystkie biegi chodzą dobrze, zgrzytu żadnego nie ma, ale haczenie jest nadal takie samo.
    Olej zmieniłeś, ale ile wlałeś? GM w zaleceniach dla tych skrzyń zmniejszył ilość oleju 3,1 litra na 2,4 (2,9 na 2,2 przy wymianie) - to ma wyeliminować haczenia. Niektórym pomaga.

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał piotreg Zobacz post
    Olej zmieniłeś, ale ile wlałeś? GM w zaleceniach dla tych skrzyń zmniejszył ilość oleju 3,1 litra na 2,4 (2,9 na 2,2 przy wymianie) - to ma wyeliminować haczenia. Niektórym pomaga.
    Z olejem to już cuda robiłem wcześniej, na starej skrzyni, wlewałem 75W90,póżniej 75W80,dolewałem odlewałem wegług zalecień,i nie,tak żeby sprawdzić co to da, i nic nie dało, fakt faktem jak odlejesz olej ze szkrzyni, biegi będą łatwiej i latwiej chodziły, ale nie zmienia to faktu że na haczenie to nie pomaga!!!

Nie wiem czemu GM wypuścił taką informacje żeby zmniejszyć ilość oleju, bo olej ma służyć do chłodzenia i smarowania, jak mu odlejesz to bardziej narazisz elementy na tarcie i zużycie, tak jak synhronizatory, może chodziło im o to, że jak fabrycznie było wlane 3,1litra , to po zmianie może jakieś 4 litry się jeszcze znajdują w środku, i może chodzio o to że jak będzie ponad stan oleju to skrzynia może chodzić nie tak jak powinna, bo te 3.1 litra to nie jest po sam kurek.
    Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 08-02-2015 o 18:31

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Dodam jeszcze że kupiłem używki - linki połączone z wybierakiem(ten w kabinie), na allegro z 20V, 2 tyg temu zmieniliśmy to tak żeby zobaczyć czy jaka kolwiek różnica bedzie, i nie było żadnej, haczą tak samo, czyli to też nie było przyczyną, to już nie wiem co tak można wymienić, wszystko wymieniłem, nadal jest tak samo,

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Dodam jeszcze że kupiłem używki - linki połączone z wybierakiem(ten w kabinie), na allegro z 20V, 2 tyg temu zmieniliśmy to tak żeby zobaczyć czy jaka kolwiek różnica bedzie, i nie było żadnej, haczą tak samo, czyli to też nie było przyczyną, to już nie wiem co tak można wymienić, wszystko wymieniłem, nadal jest tak samo,
    A może Ci się zatarła taka tajemnicza tulejka w prowadnicy biegów ?

http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ow_na_luz.html

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

"A może Ci się zatarła taka tajemnicza tulejka w prowadnicy biegów?"

Ok, wiem o jakie tulejki chodziło, http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...em-bushes.html

Ale niestety mam inną budowe skrzyni, jest tam jakiś bolec no ale to chyba nie to

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa - moje -  choinka 01.jpg
Wyświetleń:	185
Rozmiar:	63.2 KB
ID:	164103   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa - moje - choinka 02.jpg
Wyświetleń:	199
Rozmiar:	103.7 KB
ID:	164104  

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

"A może Ci się zatarła taka tajemnicza tulejka w prowadnicy biegów?"

Ok, wiem o jakie tulejki chodziło, http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...em-bushes.html

Ale niestety mam inną budowe skrzyni, jest tam jakiś bolec no ale to chyba nie to
    No faktycznie nie to. Jedyne co mi przychodzi do głowy, ze mechanik coś źle przykręcił co wymaga regualcji. Niech ktoś Ci zmienia biegi na sucho, a Ty prześledź jak zachowuje sie mechanizm może wyczaisz, w którym momencie się przycina.

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Ok, nie haczą wszystkie, nie jest tak że haczy tylko 3ka i 2ka, tak na przemian, raz 3ka wejdzie normalnie a za jakimś razem zahaczy, dzieje się tak na wyłączonym silniku, jak i włączonym i w czasie jazdy tak samo

https://youtu.be/zEmNj-k-P6g

Można wyregulować linki ale nie wiem jak zablokować ten lewarek w kabinie w pozycji serwisowej, (próbowałem parę razy i nic) próbowałem bez tego, i nic nie dało

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa moje - lewarek.jpg
Wyświetleń:	193
Rozmiar:	66.6 KB
ID:	164124