W kwestii kabelka polecę jak zwykle - http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...yku-obd2.html#
W kwestii kabelka polecę jak zwykle - http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...yku-obd2.html#
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
A program ? Jakiś w miarę przejrzysty...
Dodano po 2 minutes:
Jest dołączona płytka...Nie doczytałem
Dodano po 2 minutes:
Zjadę troszkę poza temat ale domyślam się że podłączam go przy wyłączonej stacyjce a jak już podłącze to wtedy przekręcam kluczyk to poziomu " kontrolek " ?
Ostatnio edytowane przez Wesoły_Kr ; 16-01-2015 o 22:53 Powód: Dodano
Program MES (demo) do podstawowych operacji jak kasowanie błędów wystarczy w zupełności taki: http://www.multiecuscan.net/
Kabel podłączasz na wyłączonym, przekręcasz kluczyk w pozycję MAR a następnie łączysz się w programie z odpowiednią centralką. Obsługa bardzo prosta.
Rozumiem . Dzięki bardzo za pomoc , myślę że na dniach będę wszystko wiedział , napiszę i mam nadzieję zamkniemy temat . Chciałbym wykluczyć alternator ale teraz nic się nie dowiem .
Wczoraj ładowałem aku kilka dobrych godzin . Wyłączyłem wieczorem a rano było nadal odpowiednie napięcie . Włożyłem i bez problemów dojechałem do serwisu 11 km . Facet zadzwonił po kilku godzinach i powiedział że stan akumulatora to 80 procent a ładowanie alternatora 100 %...Twierdz że tu jest wszystko okej...Ma jeszcze szukać tego mojego " problemu " Przy okazji wymienił pasek od alternatora ( powód świstu na zimnym silniku ) oraz klocki , tarcze tył oraz płyn. Jak zdążę dzu\iś odebrać to zaglądnę ba Bora .
Jak już testował akumulator o alternator to mógłby przy okazji sprawdzić jaki masz pobór prądu i czy coś nie pożera go zbyt dużo.
Przypomnę mu
Dodano po 4 minutes:
Dzwoniłem , powiedział że oczywiście to sprawdzał i jest tak jak być powinno....Dodał że jeszcze nad tym pracuje , bo czeka na tarcze ( też muszę wymienić ) Klocki mu dostarczyłem...
Ostatnio edytowane przez Wesoły_Kr ; 21-01-2015 o 13:00 Powód: Dodano
Witam ! A więc w środę rano zawiozłem piękną do serwisu . Powiedziałem co i jak dalej w drogę . Po około 3 godzinach zadzwonił Pan mechanik z informacją że sprawdzał alternator , aku i bezpieczniki ( napięcie itd. ) I wg niego jest tak jak powinno być . Co prawda akumulator nie jest idealny ale wystarczający ( patrz zdj.1 ) Poinformował mnie również że do wymiany klocków dojdzie wymiana tarcz oraz paska od altka , zaproponował mi również wymianę płynu hamulcowego na co przystałem. Na pytanie co było powodem spadku napięcia i w konsekwencji braku " zasilania " nie umiał odpowiedzieć jednoznacznie . Stwierdził że ledwo żyjący pasek mógł to spowodować choć nie koniecznie dodał również że akumulator nie jest nowy i mógł być nie doładowany....
Byłem pierwszy raz w tym serwisie ale czy ostatni ? Raczej nie , wydaję mi się że są uczciwi i robią tak jak należy . Dodam również w tym temacie odnośnie cen serwisu ( nie chcę mi się zakładać nowego posta a tak będzie wszystko w jednym )
- wymiana klocków 60 pln
- wymiana tarcz 60 pln
- wymiana płynu 60 pln
- wymiana paska - 30 pln
- test akumulatora , ładowanie ,sprawdzenie bezp. napięcia , alternator itd. - 20 pln ,
A jeśli chodzi o części :
- odpowietrzniki hamulca 5,70 pln
- płyn ate dot4 30 pln
pasek wielokli. contitech 59,30
W porównianiu do " mojego " serwisu , zaufanego , koszt robocizny byłby mniejszy o około 70 pln...Ale Damiko ( Liszki ) mam 10 minut od domu a "mój" 50 km także chyba nie wyszedłem na tym najgorzej . Mam tylko nadzieję że już będzie ok .
![]()