Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Temat: Wyciąłeś DPF-a, boisz się?

Użytkownik Ogier
    Auto
    Stelvio Veloce MY22

Domyślnie

Cytat Napisał sawal_bytom Zobacz post
    Koszt niemieckiej naklejki na umweltzone to ok 90 zł i u nas pewnie tyle by kosztowało. Rachunek prosty...
    52 złote dla samochodów zagranicznych (12,5 euro), 21 zł dla samochodów niemieckich (5 Euro). Chociaż mi w warsztacie DEKRY w niemczech kazali zapłacić 5 Euro; nie protestowałem.
    Ostatnio edytowane przez FredF ; 25-02-2015 o 11:10

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tomex_187
    Mieszka w
    Kopenhaga/Kolobrzeg
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 185KM by Tune-Up 2007 r. 175000km

Domyślnie

Cytat Napisał sawal_bytom Zobacz post
    Takie kontrole w DE lub A to standard i niestety póżniej mega mandat i laweta. U nich jest to traktowane jako przestępstwo gospodarcze.
    A jeśli chodzi o plakietki o których pisał kolega szewi to są one wydawane w DE a nawet w PL bliżej granicy na podstawie dowodu rej i nr VIN i nikt nie sprawdza tego na miejscu, od tego są tam polizei i w razie wątpliwości zapraszają na TUV.
    Ponieważ na auta z DPFem są mniejsze podatki, bo niby bardziej ECO :/

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Mój brat ma V50 z wydłubanym DPFem i mieszka w UK, jeździ trasy UK-PL kilka razy do roku, wydech okopcony i jakoś jeszcze nigdy ani na MOT ani na terenie D nie miał żadnej przygody w związku z brakiem DPFa.

Poza tym zastanawia mnie jedno, skoro mam auto i ma ono polskie badania techniczne, czyli spełnia wymogi polskich przepisów, to co ma do tego prawodawstwo w Austrii czy w Niemczech? Co innego wyposażenie obowiązkowe, a co innego narzucanie wymogów elokolgicznych obcokrajowcom. Co najwyżej nie wjadę do ich ekostrefy, a w razie wjechania surowa kara i tu się zgodzę, ale nic ponadto.

Trzeba by zapytać o to na jakimś forum prawnym, bo tutaj to będzie tylko bicie piany i zrobi się temat jak o olejach
    Ostatnio edytowane przez .Andrzej. ; 25-02-2015 o 14:42

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    Trzeba by zapytać o to na jakimś forum prawnym, bo tutaj to będzie tylko bicie piany i zrobi się temat jak o olejach
    Albo na jakimś niemieckim forum motoryzacyjnym (np. Alfy) - może jest ktoś kto posiada umiejętność dojcz szprechen i jest gdzieś na takowym zarejestrowany i potwierdzi u źródła że faktycznie takie zorganizowane akcje poszukiwania zaginionych DPFów się odbywają? :-)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamillll
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    159 1.9 16v 177HP@402nm by @sdero

Domyślnie

Poza tym zastanawia mnie jedno, skoro mam auto i ma ono polskie badania techniczne, czyli spełnia wymogi polskich przepisów, to co ma do tego prawodawstwo w Austrii czy w Niemczech? Co innego wyposażenie obowiązkowe, a co innego narzucanie wymogów elokolgicznych obcokrajowcom. Co najwyżej nie wjadę do ich ekostrefy, a w razie wjechania surowa kara i tu się zgodzę, ale nic ponadto.

też nie spełnia PL, bo w homologacji samochodu jest DPF, nie można się bronić tym że w PL nikt tego nie sprawdza...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Trzeba w ogóle przypominać, że usuwanie filtra DPF w naszym kraju nie jest legalne? Diagnosta nie powinien podbić przeglądu, jeśli wykryje brak filtra.
    Poza tym zastanawia mnie jedno, skoro mam auto i ma ono polskie badania techniczne, czyli spełnia wymogi polskich przepisów
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Trzeba w ogóle przypominać, że usuwanie filtra DPF w naszym kraju nie jest legalne? Diagnosta nie powinien podbić przeglądu, jeśli wykryje brak filtra.
    Oczywiście masz racje, tylko zastanawia mnie jak diagnosta może stwierdzić jego brak, skoro większość ma puszki pozostawione, a jedynie wywalony wkład DPFa. Chyba że podstawą do stwierdzenia braku DPFa jest okopcenie wydechu?

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

Delikatnie okopcenie wydechu tez występuje z dpf w końcu przy wypalaniu sadza musi sie wydostać jakos

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Oczywiście masz racje, tylko zastanawia mnie jak diagnosta może stwierdzić jego brak, skoro większość ma puszki pozostawione, a jedynie wywalony wkład DPFa. Chyba że podstawą do stwierdzenia braku DPFa jest okopcenie wydechu?
    Znam takiego, który ma rurę zamiast puszki i przeszedł już kilka przeglądów na różnych stacjach kontroli pojazdów. Bez znajomości. Duże stacje. Sam byłem pożyczonym samochodem bez hamulca na jednym przednim kole na badaniu technicznym i auto przeszło przegląd (z zająknięciem się, ale byłem gotowy na to, że nie przejdzie, a diagnosta ostatecznie podbił z "pan sobie naprawi te hamulce jak najszybciej"). Auto prosto z przeglądu pojechało na warsztat, bo strach było jechać. Ale przegląd dostałem.

I tu dochodzimy do sedna sprawy. To nie przepisy są złe i to nie przepisy trzeba zmieniać. Trzeba egzekwować istniejące przepisy, bo one są dobre. Gdyby stacje kontroli pojazdów wykonywały rzetelnie swoją pracę to część trupów by zniknęła. A to stare trupy najwięcej smrodzą, a nie 159 z wyciętym DPF.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 25-02-2015 o 22:06

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Dwa lata temu na stacji benzynowej pod Monachium była akcja sprawdzania stanu technicznego pojazdów. Była Policja i Odpowiednik Naszej Inspekcji Drogowej. Co któryś samochód kierowali na parking i kontrolowali między innymi to co wylatuje z rury wydechowej (wyglądało jak odkurzacz i laboratorium). Na tej stacji podszedł do mnie Facet (podobno Alfaholik) i prosił o ile znam niemiecki aby mu pomóc dogadać się z Policją. Poszło właśnie o DPF i hak holowniczy. Efekt końcowy był taki że zabrali samochód do serwisu Alfy. Miał się odezwać po powrocie do kraju ( w końcu straciłem 4 godziny ), ale niestety ani na forum ani prywatnie się nie odezwał. Od przyjaciół wiem że takie akcje robią często i jak ktoś napisał w Niemczech wycięcie DPF-u uważane jest jako przestępstwo "gospodarcze". Pisanie - jeżdzę często i nie miałem kontroli jest śmieszne. Ja jeżdzę dużo przez Niemcy i też nie miałem, choć widziałem. To jest tak samo jak sprawdzanie winiety np w Austrii. Nawet nie pamiętam od kiedy są winiety i nigdy nie widziałem kontroli (nie mówię o monitoringu) aż w zeszły roku korek 2 km i kontrola poprzez przejazd przez parking - i co zatrzymani to Polacy i Słowacy. A co do filtra DPF to dziwne mam od nowości dwie 159 z przebiegiem ponad 150k km i nie mam z nimi problemu (ale też nie jeżdzę na oleju "ciężarówkowym").

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia