Później kolega napisał, że działa prawidło po czyszczeniu. A to że wywalić na dzień dobry to normalne![]()
Tu fakt jak podpinam EGR i kasuje błąd jest straszny muł, po odpięciu wywala błąd ale problemu z wyjechaniem pod górkę nie mapo całym czyszczeniu kolektora i uszczelnieniu pompy - pierwsze podpięcie pod kompa i kilka błędów w tym jeden którego wcześniej nie widziałem... mianowicie - przeładowanie turbiny ? Niestety dokładnie nie widziałem nr błędu bo nie ja patrzyłem w komputer. Na dniach będę wiedział czy ponownie się pojawił i ewentualnie spiszę nr.
co do wtrysków na kompie jedynie jeden z całej czwórki ma większa jak pisałem dwukrotnie dawkę podawanego paliwa, pozostałe maja niemal identyczne parametry
Ostatnio edytowane przez P@weł ; 06-05-2015 o 19:49
No to na 90% będzie to wtrysk, jeśli wszystko sprawdziłeś tak jak mówisz.
W taki razie widzę 3 rozwiązania - kupno nowego, regeneracja, lub kupno używanego z gwarancja rozruchową i kodowanie... Najbardziej opłacalna będzie pewnie regeneracja... Chociaż kupno używki to najtańsza "teoretycznie" opcja...
To dobry moment na zmianę wtrysków na większeO ile planujesz coś dłubać przy Belli ;]
Brał bym używkę, z regeneracją loteria jest.
Raczej nie planuje modyfikacji co do mocy... 150 koni wystarczaewentualnie mapa na jakieś 170 koni - myślę bezpieczny pułap
do tego gleba będzie robiona ale to jak zrobię co jest do zrobienia. Czyli szukać używki z jak najdłuższą gwr. rozruchową?
Dla mnie to odrobine naciągane, że przelewając jednym tryskiem powoduje aż takie problemy z mocą.
Ale cóż... jeśli faktycznie jest trafiony to tak czy tak musisz wymienić.
Jednak IMHO nie jestem pewien czy to rozwiąże Twój problem.
BTW - sprawdzałeś elektrozawór sterujący turbo?
najprościej znajdziesz jak pójdziesz wzdłuż przewodu podciśnieniowego przeczepionego do gruszki sterującej turbiną.
Ten zawór potrafi się zawiesić albo zablokować od syfu w środku, lub po prostu zepsuć.
Wtedy może dawać podobne objawy, chociaż zwykle moc pojawia się wtedy wyżej niż 1800rpm , raczej przy 2300...
Ale sprawdzić warto.
![]()
Ostatnio edytowane przez tomSRT ; 09-05-2015 o 10:07