Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Brak Mocy Alfa 2,4 JTD

kubaNczyk
    Gość

Domyślnie Brak Mocy Alfa 2,4 JTD

Witam wszystkich Alfistów, jestem Dawid i jest to mój pierwszy post.

Od około miesiąca jestem posiadaczem pięknej Alfy 156 Sportwagon 2,4 JTD rocznik 2001. Auto kupiłem od ojca który chuchał i dmuchał na swoją Alfkę.
    Niestety pech trafił na mnie i od 3-ech dni Alfa nie ma mocy na zimnym silniku.
    - Alfa po odpaleniu na zimnym silniku nie ma mocy, obroty rosną tylko do około 3 - 3,2 tys i trzeba dodać dużo gazu w ogóle żeby ruszyła, maxymalnie mogę ją rozpędzic tylko do 50km/h i to po długim rozbiegu. Jak jada to za mną ciągnie sie długi sznureczek samochodów
    - Podczas pracy silnika żadne marchewy się nie pokazują
    - Przed odpięciem przepływki komputer pokazywał błędy P0101 oraz P0110 czyli przepływka. (błędy wykasowano)
    - Po odpięciu przepływki Alfa jeździ normalnie tak jak powinna (co normalne także pokazuje tę błędy co wyżej)

- Po rozgrzaniu silnika do około 75C Alfa nagle się "odblokowuje" i zaczyna jeździć normalnie (przepływka jest podłączona tak jak normalnie) Jest to powtarzalne za każdym razem

Po analizie tego forum znalazłem że należy wykonać nast czynności.
    - Wyczyścić EGR (wyczyściłem)
    - Sprawdzić potencjometr gazu (raczej jest dobry bo alfa jeździ normalnie jak jest rozgrzana)
    - Przepływka (wyczyszczona według opisu na stronie www.alfa156.net)

Dzisiaj przeczyściłem EGR według wątku z tego forum. Miał dużo sadzy itd wyczyściłem wszystko i także dolot tam gdzie jest śluza, elektrozawór chodzi ładnie miękko i po podłączeniu pod zasilacz 12V działa więc go nie rozwiercałem. (zawsze można to zrobić później). Niestety po złożeniu bałaganu do kupy auto bez zmian, nadal odblokowywuje się przy 75C.

- Następna na kolejce jest chyba wymiana przepływki? Proszę o poradę co jeszcze można zrobić.
    Mój mechanik mówi że konieczna jest wymiana przepływki ale nie chcę wydać prawie 400zł za orginalną przepływkę Boscha i okaże się że to nie to.

Zamówiłem dzisiaj także kabelek interfejs do alfy na allegro ponieważ nie chcę płacić za każde podłączenie alfy pod kompa u mechanika.

Pozdrawiam wszystkich Alfowiczów i mam nadzieję że przyjmiecie nowego fana
    Dawid

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Najlepiej oczywiście poprosić kogoś ze sprawną przepływką o użyczenie jej na chwilę i podpięcie do swojego - będziesz miał 100% pewności czy to to.
    Ja po zakupie swojej też musiałem ją wymienić - kupiłem Boscha i od 5 lat hula - więc warto.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał kubaNczyk Zobacz post
    - Po odpięciu przepływki Alfa jeździ normalnie tak jak powinna
    W sumie to już wiesz co jest prawdopodobnie powodem zamulania.
    Ja bym jeszcze EGR zaślepił, żeby go wyeliminować. Jeżeli teraz działa to na przyszłość już nie będzie robił psikusów.

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

kubaNczyk
    Gość

Domyślnie

Nie lubię na forach kiedy ktoś prosi o pomoc a później pisze że problem rozwiązany i nie podaje szczegółów co i jak... więc

Podłączyłem komputer i sprawdziłem wskazania ciśnienia, na zimnym silniku podczas dodawania gazu przepływ wymagany zmienia się tylko trochę (tak chyba ma być), a przepływ mierzony (z przepływki) się nie zmienia w ogóle, to samo na ciepłym silniku. Wtedy byłem pewien że winna będzie przepływka. Zamówiłem nową (oryginalną Boscha) u mojego mechanika i dzisiaj rano ją zamontował bo samochód u niego stał.

Problemy jak ręka odjął, samochód jeździ elegancko tak jak powinien, wszystko ok. Komputer nie pokazuje żadnych błędów.

Tak zakończyła się moja przygoda z przepływką i teraz Alfa pięknie śmiga.

Kupiłem także ten oto interfejs http://allegro.pl/interfejs-fiat-alf...082684151.html i potwierdzam że działa z moja Alfą poprzez program Fiat ECU Scan.

Pozdrawiam
    Dawid

PS. jak zima już odejdzie to zrobię sesje foto mojej Alfy.

matism2
    Gość

Domyślnie

odepnij kostke z przeplywki i sie przejedz

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

powitać zioma,dobrze zrobiłeś.że kupiłes nową przepływkę a nie jakiś stary badziew,troche z sakiewki ubyło ale będziesz miał spokój.Serwisujesz auto u tego samego mechanika co ojciec?Jeśli tak to trzymaj się go dalej,gość zna auto od paru lat więc jakby coś więcej strajkowało to będzie w temacie.
    Pozdro z Gostynia hehe