Witam wszystkich Alfistów, jestem Dawid i jest to mój pierwszy post.
Od około miesiąca jestem posiadaczem pięknej Alfy 156 Sportwagon 2,4 JTD rocznik 2001. Auto kupiłem od ojca który chuchał i dmuchał na swoją Alfkę.
Niestety pech trafił na mnie i od 3-ech dni Alfa nie ma mocy na zimnym silniku.
- Alfa po odpaleniu na zimnym silniku nie ma mocy, obroty rosną tylko do około 3 - 3,2 tys i trzeba dodać dużo gazu w ogóle żeby ruszyła, maxymalnie mogę ją rozpędzic tylko do 50km/h i to po długim rozbiegu. Jak jada to za mną ciągnie sie długi sznureczek samochodów
- Podczas pracy silnika żadne marchewy się nie pokazują
- Przed odpięciem przepływki komputer pokazywał błędy P0101 oraz P0110 czyli przepływka. (błędy wykasowano)
- Po odpięciu przepływki Alfa jeździ normalnie tak jak powinna (co normalne także pokazuje tę błędy co wyżej)
- Po rozgrzaniu silnika do około 75C Alfa nagle się "odblokowuje" i zaczyna jeździć normalnie (przepływka jest podłączona tak jak normalnie) Jest to powtarzalne za każdym razem
Po analizie tego forum znalazłem że należy wykonać nast czynności.
- Wyczyścić EGR (wyczyściłem)
- Sprawdzić potencjometr gazu (raczej jest dobry bo alfa jeździ normalnie jak jest rozgrzana)
- Przepływka (wyczyszczona według opisu na stronie www.alfa156.net)
Dzisiaj przeczyściłem EGR według wątku z tego forum. Miał dużo sadzy itd wyczyściłem wszystko i także dolot tam gdzie jest śluza, elektrozawór chodzi ładnie miękko i po podłączeniu pod zasilacz 12V działa więc go nie rozwiercałem. (zawsze można to zrobić później). Niestety po złożeniu bałaganu do kupy auto bez zmian, nadal odblokowywuje się przy 75C.
- Następna na kolejce jest chyba wymiana przepływki? Proszę o poradę co jeszcze można zrobić.
Mój mechanik mówi że konieczna jest wymiana przepływki ale nie chcę wydać prawie 400zł za orginalną przepływkę Boscha i okaże się że to nie to.
Zamówiłem dzisiaj także kabelek interfejs do alfy na allegro ponieważ nie chcę płacić za każde podłączenie alfy pod kompa u mechanika.
Pozdrawiam wszystkich Alfowiczów i mam nadzieję że przyjmiecie nowego fana
Dawid