Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: Wymiana wahacza górnego

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Cytat Napisał motogold Zobacz post
    Dzięki Masa.Dam silikonowy,bo tam guma styka się i pracuje z metalem i tak jak w necie wyczytałem najlepszy w takim przypadku jest silikonowy.Tylko nie spray na montaż a normalny w tubce.A jak się zachowują moogi na wahaczach?Miał ktoś doświadczenie?
    Nie wiem jak w gumie ale w PU najlepszym rozwiązaniem jest smar miedziany. Bardzo trudno się wypłukuje więc woda mu nie straszna, do tego miedź ma właściwości samosmarujące więc nawet jak powierzchnia styku już się trochę wysuszy to tuleja jest dalej smarowana, myślę że w przypadku tulejek gumowych smar miedziany lub molibdenowy sprawdzi się równie dobrze. PU na smarze miedzianym nie skrzypi.

Sam na górze miałem TRW wstawione w maju tamtego roku, tulejki wytrzymały 5000 km, potem wywaliłem je i wstawiłem QAP tulejki również poleciały po 3000 km. Wkurzyłem się i kupiłem PU MBPS czerwone i zamontowałem na smarze miedzianym od 10000 mam spokój. Niedawno sprawdzałem stan sworznia QAP i jest jak nowy po tym przebiegu, w wahaczu TRW z uwalonymi tulejkami też jest jak nowy, więc mam drugi komplet na zapas jak padnie mi już sworzeń w QAP.

Konstrukcja zawieszenia przedniego w 166 jest bardzo fajna, ale ten wahacz jest słabym punktem. Tulejki wahacza górnego, które mają niską powierzchnię styku z tuleją opierając cały ciężar na wypustach krzyżowych wytłoczonych w gumie nie dają rady. Żaden smar tu nie pomoże, bo przy ciężkim silniku V6/JTD i oponach 17' albo większymi ten element będzie zużywać się bardzo szybko. Taki wahacz nadaje się do 156 1.6 TS a nie do 166 JTD. Po za kilkoma wyjątkami, które potwierdzają regułę wszyscy mają z tym problem.

Na forum są zwolennicy oraz przeciwnicy PU i tuleje PU nie nadają się do każdego auta i każdego wahacza, ale w 166 to panaceum na szybkie zużycie kilku punktów zawieszenia, rozwiązanie jest przetestowane przez wielu użytkowników forum i na pewno stanowi bardzo dobrą alternatywę dla ciągłych wymian górnych tulejek.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał bussoholik Zobacz post
    Sam na górze miałem TRW wstawione w maju tamtego roku, tulejki wytrzymały 5000 km, potem wywaliłem je i wstawiłem QAP tulejki również poleciały po 3000 km. Wkurzyłem się i kupiłem PU MBPS czerwone i zamontowałem na smarze miedzianym od 10000 mam spokój. Niedawno sprawdzałem stan sworznia QAP i jest jak nowy po tym przebiegu, w wahaczu TRW z uwalonymi tulejkami też jest jak nowy, więc mam drugi komplet na zapas jak padnie mi już sworzeń w QAP.

[...]

Na forum są zwolennicy oraz przeciwnicy PU i tuleje PU nie nadają się do każdego auta i każdego wahacza, ale w 166 to panaceum na szybkie zużycie kilku punktów zawieszenia, rozwiązanie jest przetestowane przez wielu użytkowników forum i na pewno stanowi bardzo dobrą alternatywę dla ciągłych wymian górnych tulejek.
    To jest jakiś konkret. Inna sprawa, że jak zamontowałem TRW u góry to zapomniałem o temacie i sam już nie wiem ile tys km na tym jeżdżę, ale zapewne już ponad 10 będzie. Ale, tak jak piszesz, każdy ma trochę inne doświadczenia, inne drogi wokół siebie, felgi itd. Jak mi padną zbyt szybko to przemyślę takie rozwiązanie
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Znawca Avatar motogold
    Mieszka w
    Łebcz
    Auto
    alfa 166 2,4 jtd 1999/alfa 166 2,4 2003 150km

Domyślnie

No i jestem po wymianie i ustawieniu zbieżności.Stukał mi prawy i kupiłem kpl.tulei mooga.Okazało się,że niestety też i z tej strony poszedł sworzeń.Na szybko zamówiłem w sklepie maxgera,bo taki mogli mi ściągnąć w ciągu 2 godzin.Zwaliłem tam tulejki i założyłem mooga a lewa strona tylko tuleje,bo sworzeń był oki.Na lewym ja przejechałem około 60 tysi a ile poprzednik,to nie wiem ale sworzeń jak nowy a i tuleje też jakoś mocno nie były zjechane.Przynajmniej nic niepokojącego tam nie słyszałem.Próbowałem znaleźć producenta na nich ale oprócz jakichś numerów nic więcej nie było
    Fakt,że dłużej trwa podniesienie auta i przyniesienie z garażu narzędzi niż sama wymiana.Ktoś pisał wcześniej,że 20 minut i wymienione....nooo może 30min..
    Różnica w samych tulejach stosowanych w maxgirze a tuleją mooga widoczna gołym okiem.Oby sworzeń jakąś jakość trzymał.Sądzę,że teraz trochę wytrzyma.Złożyłem na smar silikonowy i zobaczę jak długo będzie spokój.Teraz nie to autko.Nie stuka,puka i fajnie się prowadzi.

Użytkownik Świeżak Avatar zbyszu138
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    AR 166 2.4 20v sportronic, 159 2.4jtdM. Giulietta 2.0 jtdM 170km

Domyślnie

tez potwierdzam, ze ori trw są naprawde dobrej jakości. a co do smaru miedziowego , to ciekawe czy by nie rozpuscił gumy. bo kiedys dałem grafitowy i tuleje sie rozpusciły wiec pozostałem przy sylikonowym.