Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Problem przy ruszaniu

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    Panowie ale piszecie farmazony . Julką jezdzi się rewelacyjnie przede wszystkim właśnie po miescie-szybko sprawnie i dynamicznie. Ja jeżdzę głównie po mieście na normalu i takich problemów nie zauważyłem , czy lato czy zima jeździ się tak samo . No wiadomo ekologia robi swoje , zaraz po ruszeniu jak silnik zimny to po dodaniu gazu potrafi lekko zdławić ale to zasługa eco i celowego zubożenia mieszanki przez ecu -nie jest to zresztą rzecz ktora jakoś utrudnia jazdę.Trochę się podgrzeje i efektu nie ma-to przecież normalne jest . Sprzęgło łapie zawsze tak samo no bo co ma sprzegło do poszczególnych trybów -nic, gaz jest bardziej czuły -troche większy moment ale wszystko jest do opanowania. U mnie dynamic nie jest zapamietywany i w sumie mi to zupełnie nie przeszkadza bo tak do codziennej jazdy po miescie wydaje mi się że się nie bardzo nadaje ale pewnie dlatego że go używam sporadycznie, pewnie można się też przyzwyczaić.Proponuję też nie wprowadzać potencjalnych przyszłych nabywców w błąd i powstrzymywać sie od takich uogólnień- nie ma co wyciągać wniosków na podstawie własnego przypadku lub nawet kilku jednostkowych (zakladając że są słuszne-że faktycznie maja jakas usterke a nie że problem wynika z braku wprawy kierowcy w ruszaniu autem), ileś setek tysięcy tych silników jeżdzi i nie mają one problemu z konfiguracją
    Jeżeli ci dławi silnik zaraz po ruszeniu z rana, to nie jest to normalne i jedź do ASO. Przez to mój samochód spędził w serwisie prawie pół roku. Dało się naprawić? Dało (przynajmniej teraz jest OK, zobaczymy w zimie). Wprawdzie dopiero w Bielsku, ale się dało, więc na pewno nie jest to normalne. Nowy samochód nie ma prawa się dławić, szarpać itp. Bo jeżeli chcesz ruszyć ze skrzyżowania, a samochód nagle szarpie i na chwilę zwalnia, to nie jest to normalne. Pół biedy, gdyby zawsze tak samo się zachowywał, ale u mnie zachowywał się różnie w zależności od temperatury. Jan Marek: prawdopodobnie masz jakiś podobny problem, co występował u mnie, ale naprawdę okaże się w zimie albo już na jesieni. Twierdzę cały cas, że z konfiguracją tego silnika jest coś nie tak i będę to powtarzał wszem i wobec, zwłaszcza że nie tylko ja mam takie wrażenie.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Roman35 Zobacz post
    Jeżeli ci dławi silnik zaraz po ruszeniu z rana, to nie jest to normalne i jedź do ASO.
    Bo jeżeli chcesz ruszyć ze skrzyżowania, a samochód nagle szarpie i na chwilę zwalnia, to nie jest to normalne. Pół biedy, gdyby zawsze tak samo się zachowywał, ale u mnie zachowywał się różnie w zależności od temperatury
    mam wrażenie a nawet po tej wypowiedzi pewność że mówimy o zupełnie różnych efektach. Zrozum u mnie nie ma żadnego problemu z jazdą czy ruszaniem więc z czym mam jechać na serwis i po co? Normalne jest że auto na zimno może nie reagować na gaz tak jak później już po nagrzaniu ( szczególnie jeśli się tego gazu daje bardzo minimalnie tak jak ja ) ale nie ma to wpływu na płynność jazdy. Jeśli u Ciebie coś było nie tak co sam napisałeś to tylko potwierdza że miałeś jakąś usterkę ( napisz co było przyczyną i tyle ) a nie że te silniki mają z tym jakiś problem. Iloma julkami z tym silnikiem jeździłes dla porównania, były chociaż 2-3? Zachowywały się jak Twoja przed naprawą ? Wątpię, więc nie wprowadzaj tutaj potencjalnych przyszłych nabywców w błąd bo generalnie te silniki mają się bardzo dobrze jak na razie i nie mają problemów z jazdą, ruszaniem ani na zimno ani na ciepło

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Jeździłem trzema i każda zachowywała nie tak jak normalny samochód, nawet nie tak jak Lancia Delta MultiAir 140KM. Nawet w serwisie ASO mówili, że ten typ tak ma i może go przyduszać na niskich obrotach.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Przyduszać może ( jeśli na zimno) jak już pisałem ale to specyfika a nie usterka. Jeśli dławi,szarpie, muli to już usterka a tę jak pisałęś już Ci usunieto. Coś mi się wydaje że masz jakiś własny punkt odniesienia z tych "innych samochodów" i oczekujesz że julka się dostosuje do Twoich oczekiwań a to niestety ale musi być odwrotnie . Jak już napisał wcześniej kol. Maciek-156 trzeba sie nauczyć jeździć z tym silnikiem -a to nie znaczy że coś jest z nim nie tak lecz jedynie to że ma taką a nie inną specyfike

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Panowie urok małej poj skokowej silnika zdławienie powstaje kiedy turbina wstaje normalne zach. W każdym małym uturbionym silniku. Macie po prostu przyzwyczajenia z barycznych silników szukanie dziury w całym. Trzeba był brać 120 Tb mniejsza turbina mniejszy skok mocy problem nie wyczuwalny tyle w tym temacie.

Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Roman35 Zobacz post
    Jeżeli ci dławi silnik zaraz po ruszeniu z rana, to nie jest to normalne i jedź do ASO. Przez to mój samochód spędził w serwisie prawie pół roku. Dało się naprawić? Dało (przynajmniej teraz jest OK, zobaczymy w zimie).
    A co się spsuło? U mnie się czasem rano pojawia, warto by było wiedzieć.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Skończyło się na wymianie pedału gazu i centralki silnika. Chociaż wcześniej było wymienione pół samochodu, łącznie z modułem MA.

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 170 KM MultiAir

Domyślnie

Pomocy!Problemy chyba powróciły.Teraz jest taki objaw - spróbuję go dokładnie opisać:Wrzucam jedynkę, delikatnie puszczam sprzęgło i wciskam gaz, czuć że samochód zaczyna jechać, ale silnik jakby się waha czy przyspieszyć czy zwolnić, tak jakby go coś delikatnie hamowało. Jak tak pojadę przez chwilę przy minimalnie wciśniętym gazie, to czuć jakby silnik chciał zaraz zgasnąć, ale coś go trzyma przy życiu. Jak wcisnę więcej gazu, to chwilę się zastanawia i jak już przejdzie przez ten moment, to potem już jedzie normalnie. Po wrzuceniu dwójki na niskich obrotach delikatnie czuć to samo, ale potem jest już normalnie. Podobnie jest jak już ruszę, puszczę gaz i tak toczę się na jedynce - jak potem wcisnę lekko gaz, to pod nogą czuję, że silnik raz zwalnia, raz przyspiesza.Natomiast jak przy wrzucaniu jedynki puszczę szybciej sprzęgło i dam więcej gazu, żeby szybciej ruszyć, to samochód i tak na to nie reaguje, tylko reaguje tak jak powyżej.Żeby było ciekawiej nie występuje to cały czas (ale bardziej jak silnik jest rozgrzany), dlatego w ASO twierdzą, że nie wiedza o co chodzi, bo nie ma powtarzalnego przypadku i wcale się im nie dziwię, bo jak chcę to pokazać, to akurat nie ma. Podłączali się komputerem i żadnych błędów też nie znaleźli.

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Czujnik pedału sprzegla do sprawdzenia wymiany

Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 170 KM MultiAir

Domyślnie

Dzięki, ale tak zapytam. Tak jak pisałem to też występuje jak już jadę na jedynce, puszczę gaz, tak trochę pojadę i znów lekko wcisnę gaz - wtedy pedału sprzęgła nie ruszam.