Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Dynamika 2.4 JTD

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Fable
    Mieszka w
    ok. Opola
    Auto
    Alfa Romeo 166, 2.4 JTD- 150KM, 2003r.

Domyślnie

pisałem we wcześniejszym moim poście o tej czarnej sadzy koło egr, ale zapomniałem dodać zdjęcia sory właśnie chciałem wyczyścić egr ale nie umiem odkręcić tam jak pisałem we wcześniejszym poście(w ogóle weźcie go przeczytajcie jeszcze raz ze zdj. bedzie lepiej) no a czujnik doładowania nie wiem gdzie jest :/ z turbiną właśnie obawiam, że może być coś nie tak, tylko ile zabierze mechanik za takie coś by sprawdzić w jakim ona jest stanie?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	egr.jpg
Wyświetleń:	192
Rozmiar:	124.2 KB
ID:	174902  

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Klucze miałeś w ręce? My Ci samochodu nie naprawimy przez forum. Jedynie możemy podpowiedzieć, naprowadzić.
    Akurat egr jest na wierzchu. Otwierasz piwko i na spokojnie odkręcasz. Wykaż się trochę, poszukaj na forum. Jest opis krok po kroku jak to zrobić.
    Nie obraź się, ale jak nie robisz sam przy aucie to lepiej sprzedaj 166, bo Cie koszta zeżrą.
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Mieszka w
    ok. Opola
    Auto

Domyślnie

nie no palcami chialem to odkrecić ale nie poszło. Może koledze gonzo już podziękuję.
    Słuchajcie jak już pisałem i dodałem zdj. wiem gdzie jest ten egr ale tylko jedna strone umiem odkrecic reszte robilem na siłe i nic :/ tak to był sobie to na spokojnie wyczyścił może by pomogło. Ale już niedługo podłącze go do kompa ale nie u mechanika tylko u pewnego z uzytk. tego forum ale wyczyscic tak czy tak mozna by było

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Bez urazy Fable ale piszesz takie rzeczy ze nic dziwnego ze ludzie maja juz dosc. Bierzesz duza grzechotke, jak to nie pomaga to klucz przedluzka i po sprawie. Odkrecenie egr to latwiejsza czynnosc niz wymiana filtra. Latwiejsze jyz jest tylko sprawdzenie plynow. Wiec jak noe mozesz tego zroboc to sobie pdpusc i oddaj tp do mechanika bo wiecej szkod narobisz.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Ehhh...ręce opadają..
    tu masz w linku gdzie ma być zaślepka:
    http://www.aditech.net.pl/index.php/...00km-2-4-10v-1

I teraz :
    1. odkręcasz rurę doładowania
    2. odkręcasz EGR i tą rurkę harmonijkową
    3. odkręcasz klapę gaszącą
    4. odkręcasz czujnik doładowania (w lewą stronę od EGR'a na kolektorze ssącym)
    5. Wszystko to czyścisz i składasz do kupy zakładając przy okazji zaślepkę
    6. Do czyszczenia czujnika najlepiej używać izopropanolu, ostatecznie beznyny ekstrakcyjnej
    7. Jeśli jakaś śruba poszła palcami to źle, bo mogły być przedmuchy.

I jeszcze pytanie dlaczego sam nie podepniesz do kompa i nie zrobisz logów. Jeśli masz problem z instalacją to pisz i pytaj bo to już się parodia robi powoli.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    ok. Opola
    Auto

Domyślnie

dareme89 jak chce odkręcić tą harmonijkę to one są na imbusy więc już łatwiejszego dostępu nie mam, całą siłą robie i nie idzie ale dobra zostawcie to już mnie.
    danus77 dzięki za linka i dokładnie tak myślałem, że o to miejsce chodzi. Spróbuje zrobić tak jak opisałeś i mam nadzieję, że pomoże. Z tymi śrubami żartowałem, że palcami odkręcałem choć to koło harmonijki co udało mi się odkręcić to faktycznie lekko luźne były.
    Aha i jakbyś przeczytał moje tematy wcześniejsze to byś wiedział dlaczego zrezygnowałem z instalowania całych tych sterowników i programów do tego kabla. Parodia to właśnie były te sterowniki..
    Ok w sobotę sobie poradzę z użytk. tego forum i to zrobimy, dzięki za pomoc każdemu, tym bardziej chamskim i bardziej wyrozumiałym. Zamykam temat.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Cytat Napisał Fable Zobacz post
    Aha i jakbyś przeczytał moje tematy wcześniejsze to byś wiedział dlaczego zrezygnowałem z instalowania całych tych sterowników i programów do tego kabla. Parodia to właśnie były te sterowniki..
    No i przeczytałem i dalej nic nie wiem poza tym, że masz klasycznego lenia i poddajesz się przy byle pierdołach. Napisz jak wygląda teraz sytuacja, bo ja mam zainstalowane sterowniki na WinXP, Win7, Win8.1 i Virtual Box'ie i nie miałem problemów.
    Kolejna sprawa, to pisałeś kiedyś o głupiejącym pedale gazu, wymieniłeś go/naprawiłeś/ czy co z nim zrobiłeś. Być może dalej tam tkwi problem.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    ok. Opola
    Auto

Domyślnie

w tym temacie dalej pisze o tym problemie, ze obroty skacza np na biegu jalowym jak wskocza na 2,5tys. to jak na przemian naciskam hamulec ze sprzeglem to obniza sie do 900 wiec potencjometr raczej to nie jest.
    Ok nie ma co wrozyc, w sobote zobacze co na to komputer i będe wiedział co i jak, no i wyczyszcze ten egr itd.
    Dzieki

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Fable. 166 to taki samochód, że jak coś zaniedbasz to powróci z podwojoną mocą Nawarstwi Ci sie kilka takich pierdol i będziesz psioczyć na samochód.

Sory ale jak Ty śrubek nie możesz odkręcić to co my mamy Ci powiedzieć?

Uwierz mi , że tu wszyscy chętnie pomagają, łącznie ze mną, ale za Ciebie nikt nic nie zrobi. Więc nie płacz że Ci imbusik nie chce puścić tylko bier przedłużkę i targaj.
    Ostatnio edytowane przez gonzo ; 10-08-2015 o 06:12
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Mieszka w
    ok. Opola
    Auto

Domyślnie

tak a czy ja kogoś proszę, o pomoc? piszę to tylko dlatego, byscie wiedzieli ze teraz tego nie zrobie tylko nastepnym razem bo nie mam tyle czasu by sie pieprzyc z jedna srubka. I nie mowiecie już aa bo 166 to taki smaochod, sraki i owaki.. ja pierdole to taki sam samochod jak kazdy inny tylko ze duuuuzo ladniejszy i kropka.