Dokładnie ...no i nie słuchać mechanika![]()
Dokładnie ...no i nie słuchać mechanika![]()
DOMINIQ....zobaczymy gdzie pobiegniesz w razie awarii czegokolwiek...tylko nie słuchaj mechanika![]()
3 bieg i obroty ok 2,5 tys...chodzi o to, żeby zwiększyć temperaturę w wydechu a nie zniszczyć przy okazji głowicy. Zwiększona dawka paliwa powoduje zwiększenie temperatury spalania, ale tylko po to aby rozgrzać do czerwoności wydech (DPF). Zbytnie obciązanie silnika czyli jazda "pedał w podlogę" może na bogatej mieszance zniszczyć silnik. Dodatkowo gdy jedziemy zbyt szybko wydech schładzany jest przez pęd powietrza.
Brakuje mi kontrolki DPF, która mogłaby oznaczać "uważaj wypalam, jedź ale nie szalej"
widze ze nieco sie post rozwinął... dla mnie temat juz bardzo jasny ale powiem ze przy okazji tłumik niedługo tez bede miał do wymiany... zaczyna się czasami "wzbudzać" przy konkretnych obrotach... dlatego ten efekt bardziej mnie drażnił... zastanawiam się czy wypalanie DPF mogło mieć wpływ na jego żywot...
Największy wpływ na żywotność tłumika ma jego zdolność do gromadzenia wilgoci. Jeśli tłumik ma dużą i płaską puszkę i dodatkowo robimy niewielkie przebiegi (słabo rozgrzewamy) to gromadzona nie wypalona wilgoć zabija tłumik. W tym kontekście wypalanie DPF pomaga w tym. Czy jest niekorzystne w drugą stronę? Nie wiem.
Ja przez ostatnie 3 dni tylko miasto...i nawet dopalanie dpf wystepuje 2 razy dziennie...mimo to staram sie wowczas wyjechac na np obwodnice i tak sobie jade do 2.5 tys albo 2 albo 3 biegiem...ale tez dzisiaj zaswiecila sie zolta kontrolka z symbolem silnika...juz nie 1 raz...ale znika po paru godzinach i.mniej wiecej 4-5 odpaleniach fury przed kolejna jazda. Poza tym wszystkie parametry w normie jesli chodzi o inne kontrolki i wskazania zegarow....Na stan tego samochodu chyba trzeba bedzie kupic komp z odpowiedniim oprogramowaniem...nauczys sie obslugiwac i na bierzaco ustalac co sie dzieje![]()
2 razy dziennie? Jeździsz na Taxi?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
U mnie w cyklu wyłącznie miejskim wypala co jakieś ...400 km
Jeśli dopalanie odbywa się dwa razy dziennie to musi być wspomniane TAXI, pizza, kurier lub...uszkodzony DPF, który już nie może się wypalić.