Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: Odczytanie przebiegu 159 komputerem

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

No ale zakładając, że podepne pod kompa i wtryski wyjdą wzorowo, turbo też dmuchać dobrze będzie, przepływka spoko i wszystkie inne rzeczy które uda mi się odczytać (egr itp) też będą ok to czy faktycznie za te 2-3 lata będzie dojechana na amen? Wiadmo, że skrzynia, dwumas i turbo ktoś będzie musiał zrobić (a może już było bo przy 300 to na bank ktoś to robił wcześniej) ale poza tym silnik może być całkiem dobry. Podczas jazdy nic złego się z autem nie działo, byłem nawet zdziwiony ze 120KM tak jedzie bo spodziewałem sie kompletnej padaki pod względem przyspieszenia a okazało się całkiem spoko (jak dla mnie), wkręca się dobrze na obroty, nie szarpie, nie rwie mocy, wszystko niby ok...

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Pełna wiara w książkę niewiele się różni od wiary w historie...
    Przecież tu nie chodzi o wiarę, ale o zweryfikowanie tejże książki, książka jest narzędziem, a nie celem - miałem przypadek w komisie w Częstochowie, gdzie książka wyglądała, na pierwszy rzut oka na normalną, tyle, że pieczątki w niej były z nieistniejących serwisów

Inny miałem w komisie w Ostrowi Mazowieckiej, gdzie książka miała autentyczne pieczątki, dzięki czemu z niemieckiego ASO, dowiedziałem się, że Alfa GT, którą sprawdzałem w listopadzie, z deklarowanym przebiegiem 180 tys. km, miała we wrześniu robiony rozrząd przy przebiegu 250 tys. km

Czaromacz, wskazania kompa określą Ci stan techniczny samochodu w zakresie, który objęty jest jego (kompa) diagnostyką - błędy lub ich brak, co w żaden sposób nie musi się przełożyć na autentyczny jego przebieg.
    Ostatnio edytowane przez gwidonio ; 20-08-2015 o 20:30

Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Cytat Napisał gwidonio Zobacz post
    Przecież tu nie chodzi o wiarę, ale o zweryfikowanie tejże książki, książka jest narzędziem, a nie celem - miałem przypadek w komisie w Częstochowie, gdzie książka wyglądała, na pierwszy rzut oka na normalną, tyle, że pieczątki w niej były z nieistniejących serwisów

Inny miałem w komisie w Ostrowi Mazowieckiej, gdzie książka miała autentyczne pieczątki, dzięki czemu z niemieckiego ASO, dowiedziałem się, że Alfa GT, którą sprawdzałem w listopadzie, z deklarowanym przebiegiem 180 tys. km, miała we wrześniu robiony rozrząd przy przebiegu 250 tys. km

Czaromacz, wskazania kompa określą Ci stan techniczny samochodu w zakresie, który objęty jest jego (kompa) diagnostyką - błędy lub ich brak, co w żaden sposób nie musi się przełożyć na autentyczny jego przebieg.
    No stan techniczny jest dla mnie najważniejszy ale też bym chciał wiedziec chociaż ile auto ma przejchane a tego chyba się niestety nie dowiem. Po przeczytaniu wszystkich wpisów zaczynam sie zastanawiać czy nie odpuścić tego egzemplarza... Szukałem czegoś, co nie będzie z tych najtańszych ani też z tych najdroższych. Wcześniej była wystawiona za ponad 23 chyba a teraz ją wystawił za 21500, więc cenowo nie była to ta najniższa półka ale też nie te z najwyższych pułapów, przejchałem pół Polski żeby furke zobaczyć i liczyłem na to, że będzie to najgorsza sztuka ze wszystkich, ktoóre widziałem a okazało się że była najlepsza - a oglądałem chyba z 8 dziewiątek już i tylko 2 mi podpasowały z czego ta najbardziej, ale ta niepewność nie daje spokoju.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Żeby poznać stan techniczny, to musiałbyś rozebrać silnik (sprawdzić klapy, EGR, ile szlamu w kolektorze), zdjąć turbo (kierownice VGT) itd. itp. Z komputera wszystkiego nie wyczytasz a nie podobna rozbierać każde auto, które się ogląda...
    Generalnie jeśli ma dobre blachy, wnętrze i zawieszenie oraz to z silnika co widać z wierzchu i czuć na jeździe próbnej, to kupić z nadzieją że będzie dobrze przy założeniu jakiegoś wkładu w silnik.
    Bo jak nie ma przycisków w kierownicy albo tempomatu czy trzeba błotnik wymienić to są drobiazgi, ale jak padnie turbo albo klapki wirowe się zassą do silnika to pół drugiej Alfy wyjdzie w naprawach.

Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

To 120KM, więc klapy odpadają ale trochę racji masz. Tylko, że za 22-23 tysie mogę znaleźć coś lepszego pewnie (zapewne z przebiegiem 250k ale może z relanym). Może źle to ująłem - nie tyle lepszego co bardziej pewnego bo tutaj niczego nie moge być pewien.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Ja zrobiłem troszkę inaczej, kupiłem za niecałe 20k z przebiegiem ~187kkm, taniej niż inne bo z blachą do zrobienia (po jakiejś tzw. stłuczce parkingowej). Mechanicznie praktycznie wszystko porobione w niej było w przeciągu roku przed moim zakupem, nowe wahacze, rozrząd itd. Blachy zrobiłem za 2k w sumie więc po czasie oceniam, że się opłacało. Wiadomo, pełno pierdółek do zrobienia było, typu podnośnik szyby, opaska od odmy, ogrzewanie foteli. Teraz wychodzi jeszcze parę rzeczy, o których wtedy nie miałem wiedzy czy punktu odniesienia - MAP sensor, może klapy, klima warczy itd. Ale jeździ - jeszcze
    Moim zdaniem przy takich przebiegach nie da się kupić "igły". Co najwyżej problemy mogą być mniejsze (jak wyżej) lub większe (że nie da się w ogóle jeździć).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szolders
    Mieszka w
    Nysa//Wrocław
    Auto
    Mini Cooper 1275 Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Domyślnie

Polecam zdjąć osłonę silnika i obejrzeć głowice albo osłonę od spodu. Ostatnio znajomy kupił auto z przebiegiem 140kkm, jak robiłem mu rozrząd okazało sie ze na głowicy od strony paska jest markerem napisane 250kkm. Ktoś kręcił licznik a nawet nie obejrzał auta

Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Tutaj już raczej odpuszcze bo nie chce mi sie znowu taki kawał cisnąć do Częstochowy, poza tym w 2009 128tysi, w 2011 do Pl przyprowadzona i od tej pory w Pl 3 właścicieli, więc to nie ma raczej prawa miec 250 tysi tylko pewnie z 400 a za ten pieniądz można coś lepszego i pewniejszego dostać.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Patrzycie na cyferki przebiegu jak by to była świętość. Znam jedną 159 1.9 jtdm kupioną z przebiegiem pewnym 150 kkm, a sypało się jak mało które. Wszystko w nim padło w ciągu kolejnych 50 kkm (głowica, sprzęgło, 4 sprężyny, 3 piasty, 4 wahacze, maglownica, kolektor wydechowy, ssący, DPF, EGR, centralka VDC, świece żarowe, drążki kierownicze, koło pasowe, sprężarka klimatyzacji, skraplacz klimatyzacji, przepływomierz, alternator, rozrusznik i inne mniejsze elementy). A auto było po prostu po jakimś kacie, który tylko lał ON i cisnął gaz do dechy.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 21-08-2015 o 09:39

Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Patrzycie na cyferki przebiegu jak by to była świętość. Znam jedną 159 1.9 jtdm kupioną z przebiegiem pewnym 150 kkm, a sypało się jak mało które. Wszystko w nim padło w ciągu kolejnych 50 kkm (głowica, sprzęgło, 4 sprężyny, 3 piasty, 4 wahacze, maglownica, kolektor wydechowy, ssący, DPF, EGR, centralka VDC, świece żarowe, drążki kierownicze, koło pasowe, sprężarka klimatyzacji, skraplacz klimatyzacji, przepływomierz, alternator, rozrusznik i inne mniejsze elementy). A auto było po prostu po jakimś kacie, który tylko lał ON i cisnął gaz do dechy.
    Kolego, gdyby przebieg dla mnie był świętoscią to bym nie patrzył na auta powyżej 200tyś, a dla mnie nie ma problemu jak ma 250 i więcej ale jeżeli jest po tylu właścicielach (z reguły po roku zmieniali) to musi być dobrze przykręcona i coś jest nie tak. Tutaj nie chodzi o pewny przebieg tylko o to żeby się dowiedzieć ile skręcona bo to że skręcona jest pewne i tyle w temacie